Urednicima i kuharima koji sadržajem obogaćuju popularni američki kulinarski magazin Cook’s Illustrated postavljeno je pitanje kako sačuvati rajčicu svježom što duže. Sproveli su zanimljiv test i došli do zanimljivog otkrića.

Vjerovatno ste već mnogo puta pročitali da rajčicu ne treba držati na hladnom, a posebno u frižideru. Ovo povrće ima lošu reakciju na hladnoću. Postaju premekani, a membrane na stanicama rajčice se u hladnoći brzo oštete zbog čega gube ukus i postaju gnjecave. Također ih treba čuvati u relativno toplijoj i tamnoj prostoriji i dalje od sunčeve svjetlosti. Inače, rajčica nema dug rok trajanja.

rajčica

Međutim, osim ovih, (izgleda da) postoji i jedan mnogo zanimljiviji način kako da rajčicu održite svježom što dulje. Fora je da ih okrenete naopako, odnosno da leže na peteljci (ili pupku paradajza). Objašnjenje, kažu, možda leži u tome da se tako otežava protok zraka u unutrašnjost (što ga kvari), ali i usporava isparavanje vlage iz same rajčice. Da bi potvrdili ovu teoriju autori su položili dvije rajčice uspravno, odnosno zeleni dio ili peteljka gore, ali su jednom taj dio zalijepili ljepljivom trakom. Onaj čija je peteljka bila slobodna pokvario se ranije.

http://namirnice.ba/magazin/paradajz-inace-nema-dug-rok-trajanja-ali-ako-zelite-da-bude-svjez-sto-duze-probajte-ovaj-trik/