Foto: pixabay.com

Ne samo što počinjemo postajati svjesni da je naša navika konzumiranja mlijeka jedna od najokrutnijih industrija koja postoji na Zemlji, postajemo svjesni da je 80 posto uništavanja amazonskih prašuma rezultat ispaše životinja namijenjenih za mesne i mliječne proizvode. To je jedan od glavnih izvora degradacije životne sredine i zagađenja na našoj planeti.

atma.hr – 78




Dean Foods, najveća mliječna kompanija u Sjedinjenim Državama, prošlog je mjeseca proglasila stečaj. Koji je razlog, među ostalima? Amerikanci, ali i ljudi čitavog svijeta, ne piju toliko kravljeg mlijeka kao nekada. Potražnja za kravljim mlijekom je pala za gotovo 50 posto od 1975. godine!

Zašto se to događa?

Kad su u pitanju zdravstveni aspekti, iznenađujuće je da smo jedino živo biće na planeti koje pije mlijeko druge životinje. Nadalje, mi smo jedina vrsta na planeti koja pije mlijeko nakon odvikavanja.

Postoji više istraživanja koja pokazuju da konzumiranje kravljeg mlijeka dovodi do povećanja stope smrtnosti i zapravo čini kosti sklonije lomljenju.

Ako promatramo sve ostale životinje koje ne konzumiraju mlijeko drugih životinja poslije odvikavanja, to je zato što nemaju enzime koji bi mogli razgraditi šećer koji se nalazi u mlijeku.

Nismo drugačiji i to objašnjava zašto je kod neke etničke populacije širom svijeta netolerancija na laktozu prisutna kod 90 posto populacije!

Zapanjujućih 70 posto svjetske populacije ima određen stupanj netolerancije na laktozu.

Ljudi zapravo nikada nisu imali ovaj enzim, a da bismo probavili šećer iz kravljeg mlijeka, morali smo razviti LTC gen, koji je stečen mutacijom.

atma.hr – 39

Ovo je gen laktoze koji nam omogućava da prerađujemo laktozu kao odrasli. Jasno je da ne radimo ono što je prirodno i u skladu s našim organizmom.

Sve više liječnika se budi, Odbor liječnika za odgovornu medicinu (PCRM) nedavno je podnio peticiju građana Upravi za hranu i lijekove (FDA) da promijeni deklaraciju sira i uključi upozorenje protiv raka.

Peticija navodi:

“Mliječni proizvodi s visokom masnoćom, poput sira, povezani su sa povećanim rizikom za karcinom dojke. Komponente u mliječnim proizvodima kao što su faktor rasta sličan inzulinu (IGF-1) i drugi hormoni rasta su među razlozima povećanog rizika od raka.”

Kako bi osigurali da Amerikanci razumiju potencijalne značajne rizike i prouzrokovane dugoročne posljedice konzumiranja mliječnih proizvoda od sira, FDA bi trebala osigurati da se prethodno obavještenje istakne na ambalaži i deklaraciji proizvoda svih mliječnih proizvoda.

Zatim, industrija je puna okrutnosti prema životinjama! Krave su namjerno tretirane tako da mogu proizvoditi mlijeko, a njihove bebe se koriste za proizvodnju goveđih proizvoda, tako da se mlijeko može izlučiti iz krave kako bi ga ljudi mogli piti.

To izaziva ogromnu tugu!

atma.hr – 78




Krave žive u lošim uvjetima u kojima stalno trpe i emocionalno i fizički. Nadalje, radnici ih često zlostavljaju, a i uvjete u kojima žive u farmama za proizvodnju mnogi već smatraju zloupotrebama.

Ne samo što počinjemo postajati svjesni da je naša navika konzumiranja mlijeka jedna od najokrutnijih industrija koja postoji na Zemlji, postajemo svjesni da je 80 posto uništavanja amazonskih prašuma rezultat ispaše životinja namijenjenih za mesne i mliječne proizvode.

To je jedan od glavnih izvora degradacije životne sredine i zagađenja na našoj planeti. Uništava našu Zemlju, a otpad zagađuje našu okolinu i vodene puteve alarmantnom brzinom

90 posto soje koja se koristi, što također stvara velike količine iskrčene šume, koristi se za hranu za životinje, a ne za ljude.

Dakle, potrošnja životinjskih proizvoda je očigledno najveći faktor kada je u pitanju krčenje šuma i degradacija životne sredine, ali čini se da nije posvećeno dovoljno pažnje kao C02.

Zašto?

webtribune.rs

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Vegan100

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje