Najviše bolesti nastaje jer je duša bolesna, a nju ne liječi ni psihijatrija ni medicina. Tijelo je tromo, ali ti si čovjek po svome duhu – tijelu možeš reći da ustane, da radi, da gimnasticira.

atma.hr – 78
S tijelom smo samo u ovom, sadašnjem trenutku, s njim ne možemo otići u prošlost ili budućnost, ali s duhom možemo, možemo reći da ćemo za deset godina biti takvi i takvi.

Duhovna obnova samo je tebi pomoć, a nije to pomoć Bogu, duhovnom učitelju, nastavniku; to je pomoć tebi da budeš čestit, uspješan, vrhunski čovjek.

Duhovna obnova je obnova tebe kao čovjeka, obnova tvoje savjesti. A što je savjest?

Ona je kao tvoj dobar prijatelj, kao policajac na cesti koji ti kaže da na tom mjestu ne smiješ voziti više od četrdeset na sat, a ako voziš sto pedeset otići ćeš s ceste, poginut ćeš.

Savjest ti kaže: ne smiješ psovati, ne smiješ ogovarati, nemoj biti bezobrazan prema roditeljima, nemoj danas biti lijen, ustani na vrijeme, to je savjest. I ako to napraviš, blago tebi.

atma.hr – 39

Savjest ti kaže nemoj psovati, nemoj govoriti ružne riječi, danas nekoga ohrabri, govori lijepe i nježne riječi – kad to činiš, čitavo tvoje tijelo postaje zdravo.

Znanost o duhovnoj obnovi, a ona je danas vrhunska znanost, kaže: Svaka tvoja negativna riječ, svaka tvoja psovka, ogovaranje, svako tvoje mrmljanje ubija stanice tvoga tijela i tvoga mozga.

Znači, kad god misliš negativno – ne mogu, ne bih – ubijaš stanice svoga mozga, postaješ nesposoban i tromiji.

Sjeti se toga kad svojoj majci kažeš neku ružnu riječ, bježiš od nje; sjeti se kad svomu kolegi nešto opsuješ, ne možeš ga više pogledati u oči, a neće ni on tebe jer si zao čovjek. A kad si zao, nitko neće s tobom.

Savjest je naš organ koji nam govori: Čovječe, ako hoćeš biti sretan, govori dobre riječi, ne psuj nego blagoslivaj ljude, nemoj nikad reći da ne možeš već kaži da možeš i hoćeš.

Tomislav Ivančić

duhovnost.net

63 PLACEBO

banner placebo

6 KOMENTARA

  1. Nisi tocan u potpunosti.
    Moja mama je pesimisticnog duha, bas vrlo negativna osoba, koja ni malo ne vodi brigu o svom duhu tj. ( ne zna ni da postoji ) a puna je snage, cesto koristi bas upravo te rijeci da nesto vise ne moze iako i tada kada kaze ne moze prelazi preko tih rijeci i nastavlja se kretati dalje, a zali se uzastopno, a u istini ona moze mnogo moze vise toga nego sto izgovori. A zdravlje joj je izvanredno.
    Samo sto je istina da rijeci koje izgovara ruse njezin mir, cesto je zivcana.
    Misli ne odredjuju kvocjent nase sposobnosti, vec nasa volja. I ne bih se trebali ogranicavati s rijecima govoriti si da ne budemo losi. Vec dozvoliti sebi da grijesimo i iz te greske nauciti nesto i upitati sebe kako sljedeci puta postupiti bolje.
    A kad bih to bilo stvarno tako kako si opisao, svi bih bili umobolesni jer svakoga dana kroz svakoga od nas prolaze te neg misli.