Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Uzrok raka prostate po istraživanjima ukazuje da je kalcij i fosfor iz mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda glavna sklopka za rak prostate. Prvi mehanizam se tiče hormona koji pojačava rast kancerogenih stanica. To je hormon kojeg naše tijelo po potrebi proizvodi. Pod prehranom namirnica životinjskog porijekla IGF-1 postaje aktivniji i pojačava se dioba stanica prostate i istovremeno sprječava uklanjanje starih stanica što je uzrok stvaranja kancerogenih stanica prostate koje se u početku osjećaju samo kao bol. Upravo je analizom krvi dokazano da osobe koje se hrane namirnicama životinjskog porijekla imaju povećanu razinu IGF-1 u krvotoku. Postoji dovoljno dokaza da doktori usmjeravaju svoje pacijente na promjenu prehrane – ali zašto to ne čine – trebalo bi ih pitati.

atma.hr – 52
PSA test krvi je test koji se prvenstveno koristi za karcinom prostate. Ispituje mjerne količine antigena u krvi specifičnog za prostatu (PSA). PSA je bjelančevina koju proizvode i kancerogeno i nekancerozno tkivo prostate, mala žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura kod muškaraca.

Međutim, teško ovaj test sam po sebi predstavlja pouzdanu dijagnozu raka, posebno ako je razina PSA iznad četiri. Dvosmislenost ovog testa značajno otežava donošenje bilo kakvih zaključaka. Od kako sam napisao knjigu „Izliječite se sami”, prijatelji me pitaju za mišljenje o bolestima. Moje je mišljenje da ne treba ništa operirati – nego promijeniti prehranu i stil života.

Uz cijelopopodnevno ležanje na kauču uz čips i čvarke – ne možemo biti zdravi. Ako se posao sastoji od sjedenja – treba ga promijeniti – zdravlje je vrjednije od novca.

Stope raka prostate značajno variraju između različitih zemalja, isto kao i kod raka dojke. Visoke stope raka prostate prvenstveno se javljaju u zapadnim zemljama koje su prihvatile mesnu i mliječnu prehranu. To bi nam trebalo biti dovoljno za zaključak, ali ipak ćemo dodati još malo činjenica.

Uzrok raka prostate po istraživanjima ukazuje da je kalcij i fosfor iz mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda glavna sklopka za rak prostate.

atma.hr – 52
Prvi mehanizam se tiče hormona koji pojačava rast kancerogenih stanica. To je hormon kojeg naše tijelo po potrebi proizvodi. Pod prehranom namirnica životinjskog porijekla IGF-1 postaje aktivniji i pojačava se dioba stanica prostate i istovremeno sprječava uklanjanje starih stanica što je uzrok stvaranja kancerogenih stanica prostate koje se u početku osjećaju samo kao bol.

Upravo je analizom krvi dokazano da osobe koje se hrane namirnicama životinjskog porijekla imaju povećanu razinu IGF-1 u krvotoku.

Drugi mehanizam stvaranja raka prostate je u vezi sa vitaminom D.

Ako provodimo vrijeme na suncu oko 30-ak minuta svakih par dana – stvoriti ćemo dovoljnu količinu vitamina D. Naravno, to mora biti bez sunčanih naočala i zaštitnih krema. Vitamin D u našem tijelu kontrolira kancerogene stanice. Da bi aktivirao vitamin D u tijelu neophodna nam je biljna hrana – jer životinjske masnoće onemogućavaju stvaranje vitamina D u tijelu.

Nadam se da ne treba napomenuti da je vitamin D u bočicama i životinjski vitamin D štetan za naše zdravlje, jer je to takozvani izolirani mrtvi vitamin D.

zdrava stitnjaca

Našem je tijelu neophodna precizna odgovarajuća količina vitamina D – upravo zbog doziranja koje tijelo samo regulira – vitamin D u tabletama i životinjski vitamin D opasan je za zdravlje.

Živa biljna hrana ima moć da surađuje sa tijelom i regulira odnos vitamina D u tijelu – koliko nam je aktivnog vitamina D potrebno – dok su životinjske bjelančevine u stanju blokirati proizvodnju vitamina D i ostavljati tijelo s malim i nedovoljnim količinama vitamina D u krvi. Ako u krvotoku imamo duže vrijeme malu količinu vitamina D – dolazi do raka prostate.

Isto tako ako je u krvotoku povećana razina mliječnog kalcija stvara se okruženje u kojem aktivni vitamin D sve više opada.

Dakle, više je mehanizma koji dovodi do raka prostate. Životinjske bjelančevine uzrokuju povećani nivo IGF1 koji pojačava stvaranje stanica i ujedno sprječava njihovo uklanjanje što je uzrok stvaranja raka prostate.

atma.hr – 52
Životinjske bjelančevine sprječavaju stvaranje aktivnog vitamina D što je također uzrok stvaranja raka prostate.

Višak kalcija iz mlijeka također ne dozvoljava stvaranje aktivnog vitamina D što je isto tako uzrok raka prostate.

Po svemu sudeći – činjenice nas dovode do zaključka da je potrebno promijeniti stil života i način prehrane, jer više od polovice muškaraca ima problema sa prostatom – prije 50-e godine i 75% muškaraca starijih od 60 godina.

Rak prostate drugi je uzrok smrtnosti od raka među muškarcima pa bi se moglo zaključiti kako postoji dovoljno dokaza da doktori usmjeravaju svoje pacijente na promjenu prehrane – ali zašto to ne čine – trebalo bi ih pitati.

Alen Dodić