Jeste li znali da deterdženti za pranje posuđa u sebi sadrže čak oko 11 štetnih sastojaka? Nabrojimo samo neke: fosfati, triklosan, amonijak, dioksan, sodium lauril sulfat, klor, formaldehid, umjetni mirisi… Da, svi oni su zastupljeni u malim količinama ali pošto ih koristimo svakodnevno, kumulativni štetni učinak je tu. Stoga, zar nije bolje napraviti svoje prirodne deterdžente, koji će biti ekološki i sigurni? Evo recepta za tekući deterdžent za ručno pranje posuđa i za deterdžent u prahu za pranje posuđa u perilici.

atma.hr – 52
Deterdžent za ručno pranje posuđa

Sastojci: 100 g ribanog sapuna, 1/2 šalice sode bikarbone, 1/4 šalice sode za pranje, 1/2 žličice limunske kiseline, 20 kapi eteričnog ulja po želji, 1-1,5 l destilirane vode

Priprema: Stavite ribani sapun u lonac i dodajte malo više od jedne šalice vode. Stavite grijati na štednjak i miješajte dok se sapun ne rastopi. Maknite s plamena, dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Pustite da se ohladi i ulijte u plastične bočice za tekući deterdžent. Iako se ovaj pripravak ne pjeni jako jer nema kemikalija koje to čine, odlično pere.

Deterdžent u prahu za perilicu posuđa

Sastojci: 2 šalice sode za pranje, 2 šalice boraksa, 6 žlica limunske kiseline u prahu, 25 kapi eteričnog ulja grejpa ili limuna

Priprema: Sastojke pomiješajte i spremite u plastičnu posudu. Za jedno pranje dodajte dvije velike žlice u spremnik za deterdžent.

Još jednostavniji prašak za perilicu možete pripremiti tako da pomiješate dvije šalice sode za pranje, šalicu boraksa i šalicu sode bikarbone.

Za jedno pranje dodajte otprilike dvije žlice u spremnik za deterdžent perilice posuđa.

Pogledajte ovdje recept za domaći deterdžent za pranje rublja.

atma.hr – 52
Važne napomene

Boraks

Boraks je prirodni mineral koji je nezamjenjiv u gotovo svim ekološki prihvatljivim deterdžentima. Boraks pospješuje sposobnost čišćenja pojedinog sredstva i nema štetan utjecaj na okoliš kao većina tenzida koji se koriste u sredstvima za pranje i čišćenje. Osim što se koristi u navedene svrhe, tehnički boraks se može koristiti i kao prirodni insekticid, a ujedno se odlikuje i antibakterijskim te fungicidnim svojstvima.
Boraks (bornu sol, ne kiselinu) pokušajte pronaći u ljekarnama.

Soda za čišćenje

atma.hr – 52
Vrlo popularan ekološki sastojak za izradu sredstava za čišćenje. Budući da soda povećava lužnatost vode i smekšava je, koristi se za uklanjanje masnih i ostalih mrlja s odjevnih predmeta, a ujedno se koristi i za uklanjanje kamenca u kupaonicama, toaletima i na ostalim tvrdim površinama, zahvaljujući njenim blagim abrazivnim karakteristikama.
Soda za čišćenje (kristalna soda) nije isto što i soda bikarbona!