atma.hr – 52
Ako vam se često događa da krastavce ili rajčicu bacate u smeće jer se pokvare, ne brinite, niste jedini. No, pomoću ovih nekoliko trikova naučite kako pravilno očuvati hranu i uštedjeti novac.

Bobičasto voće

Držite ga u hladnjaku, a ne u ostavi. Njihova prirodna ulja se brže kvare na sobnoj temperaturi, što im daje gorak ukus. Ako ih držite na hladnom i suhom, trajat će mnogo duže, čak i do godinu dana.

atma.hr – 52
Pšenično brašno

Ova namirnica treba stajati na hladnom ili čak u hladnjaku. Za dugoročno čuvanje, brašno stavite u zamrzivač. Preporučuje se i držanje u hermetičkoj posudi, a ako brašno držite na suhom i hladnom mjestu u ostavi može trajati od 1 do 3 mjeseca.

Krumpir

Neoprani krumpir stavite u papirnu ili plastičnu vrećicu i držite ga daleko od svjetlosti. Izbjegavajte držati krumpir ispod sudopera, kod prozora ili peći. Na toplim mjestima krumpir proklija.

Rajčica

Ako je držite u hladnjaku izgubit će okus. Umjesto toga, držite je na sobnoj temperaturi, daleko od sunčeve svjetlosti. Ako planirate da je što prije upotrijebite, držite je u papirnoj vrećici u najhladnijem dijelu kuhinje.

Crveni luk

Najbolje mjesto za skladištenje je ostava. Luk držite na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

Krastavci

I ova namirnica se treba držati na sobnoj temperaturi. Nemojte ih držati u blizini rajčica ili banana.

Češnjak

Čuvajte ga na sobnoj temperaturi ili u ostavi, a za dugoročnu uporabu, stavite ga u zamrzivač. Luk voli hladna i tamna mjesta, a preporučuje se da ga držite u mrežastim vrećama ili košarama. Luk možete cijeli zamrznuti, a ako postane žut, ukus će ostati isti.

Zrna kave

U ostavi (na kratko) ili u zamrzivaču (za duže trajanje), nikako u hladnjaku. Zrna kave držite na hladnom i suhom, u hermetičkim posudama daleko od svjetlosti. Možete ih čak staviti u hermetički zatvorene vrećice i ostaviti ih zamrznute na mjesec dana.

Kruh

Držite ga u ostavi ili zamrzivaču, nikako u hladnjaku. Stavite ga u papirnu vrećicu ako ga želite sačuvati od isušivanja. Za dugoročnu uporabu, nasijecite ga na šnite, stavite u vrećicu i zamrznite.

dnevno.hr