Foto: unsplash.com

Ne preuzimajte odgovornost za sreću nesretne osobe. Budite uz nju, pomozite joj, budite rame za plakanje, ali nemojte obavljati njene unutrašnje poslove s emocijama umjesto njih.

atma.hr – 52
U životu nam se svima, makar ponekad, dogodi situacija kada iz nekog nepoznatog razloga odlučimo „spasiti“ nesretnu osobu. Oni su uvjetno nesretni, naravno, a mi ih uvjetno spasimo.

Zamislite sljedeću situaciju: upoznali ste osobu koja je nedavno izašla iz veze u kojoj joj je partner slomio srce i napustio je. Osjećate se kao da biste trebali zaliječiti njeno srce. Netko ga je povrijedio, a sada ste baš vi osoba koja bi trebala spasiti tu osobu.

Najpravilnije je da je posavjetujete i da joj objasnite da nema potrebe da pati, jer zdrava veza podrazumijeva zdrav odnos u kojem se oboje uvažavaju i trude, a to kod nje nije bilo tako. Jasna je vaša namjera i svatko se treba iscijeliti od boli koji ga muči.

Vi možete ponekad pripomoći, ali nikako nemojte žuriti da riješite stvari i tuđe probleme. Svatko od nas ima prednosti i mane. Zdrava i normalna osoba bit će svjesna svojih potreba, bit će u stanju iskazati svoje osjećaje i emocije, konstruktivno pristupati rješavanju i razumijevanju problema.

Problemi su sastavni dio života i svakog odnosa – oni se uvijek javljaju na svačijem putu i pomažu osobama koje se s njima susretnu da rastu i razvijaju se.

Ono što je na posljednjem mjestu, ali je najvažnije jest to da zdrava osoba preuzima odgovornost za svoju vlastitu sreću. Kako u partnerskoj vezi, tako i u životu.

atma.hr – 52
Zato zapamtite da nitko nikome ništa ne duguje i nitko nikoga ne mora usrećivati i izvlačiti iz problema. Ako želite izbjeći probleme u vezi trudite se da pri odabiru partnera tražite nekoga tko rezonira s vašom zrelošću i vašom razinom svijesti.

To će vam mnogo olakšati, jer ako stalno nekog spašavate stalno ćete nešto žrtvovati, živjet ćete za nekog drugog. Prestanite to raditi.

Vrijeme je da živite za sebe. Uvijek se trudite da budete pažljivi prema drugim ljudima i njihovim srcima, ali ne trebate preuzimati odgovornost za njihovu sreću.

Bavite se svojim životom i scenarijem koji je stavljen pred vas, sa svim iznenađenjima, problemima i traumama.

Ne preuzimajte odgovornost za sreću nesretne osobe. Ovo se ne odnosi samo na vašeg partnera, nego na sve – vaše roditelje, prijatelje, kolege i sve druge ljude.

Suosjećajte, budite uz njih, pomozite im, budite rame za plakanje, ali nemojte raditi njihove unutrašnje poslove s emocijama umjesto njih.

Jednog dana, preuzimanje tuđe odgovornosti, može biti ogroman teret za vas i može vas zaustaviti na putu ka vašim ciljevima i vašoj sreći.

pult24.info