atma.hr – 52
Osjećaj krivnje koja budi strah smrtni je neprijatelj svjesnosti i punini života. Da ste bili svjesni ne biste učinili ono radi čega se osjećate krivim, a svjesni niste jer osjećaj krivnje sužava svijest da bi se bol smanjila

PAKLENI KRUG MOŽEMO POČETI SLAMATI UOČAVANJEM NERASKIDIVE POVEZANOSTI NAŠIH TIJELA I PSIHE S PRIRODOM OKO NAS

Piše: Drago Plečko

Već sam napisao da su podražaji koji ulaze kroz naša osjetila i osjete ako ih osvjestimo daleko kraći put do slobode nego složene filozofske i religijske postavke. No, početi se može i na drukčiji način. Promatranjem prirode oko sebe i osvješćivanjem procesa koji nas usko s njom povezuju. Čak ako sve to i nije sasvim točno, sam osjećaj prepoznavanja nedjeljive povezanosti s Prirodom će nas transformirati. Koincidencije oko nas će nas buditi i približavati dubokom razumijevanju veze između našeg bića i cijele planete. I tome da se sve i ono najgore dogodilo upravo onako kako se moralo na našem stupnju svjesnosti. I osjećaj krivnje će iščeznuti. Ponekad se i stepenicama Iluzije dolazi do Istine.

Nije nužno iskustvo izljeva krvi u mozak dr Jill Bolte Taylor niti romantična newagerska pričica „Celestinsko proročanstvo“ da bismo naslutili jedinstvenost nas i svijeta oko nas.

atma.hr – 52
Manuela Cordovu Riosa su kao dječaka od 15 godina i berača mate čaja oteli ljudožderi iz prašume Mato Grosso. S njima je proveo sedam godina kao posinak poglavice i redovito prolazio seanse s halucinogenim ritualnim drogama. Kada je iskoristio priliku i pobjegao do gradića u Amazoni Iquitosa, ispričao je nevjerojatnu priču. “U transu sam vidio kako biljke komuniciraju samnom, a ljekovite biljke na neki način imaju oblik organa na koje djeluju ozdravljujuće i meni je to odjednom postalo jasno,” rekao je. “Bio sam povezan sa svim životnim oblicima i svakoj sam se biljci prije no što sam je ubrao ispričao da je moram ubiti jer ću time pomoći nekome da ozdravi…”

Nažalost, da bi se dogodilo nešto takvo, nije dovoljno eksperimentirati s drogama izvan okruženja u kojem je godinama boravio Rios.

Prvi puta sam se sreo s nečim sličnim kada sam sam brao ljekovito bilje i dobio potvrdan odgovor jednog starog travara da list biljke plućnjak (lat. Pulmonaria off.) zaista frapantno sliči ljudskom plućnom krilu za čije liječenje služi. Na djelu je tu drevni hermetistički princip da „slično izaziva slično“, spomenuo je.

Vrlo je zanimljiva ma kako neznanstvena ideja da i hrana izgledom podsjeća na organe u tijelu na koje djeluje najbolje. Presjek mrkve je nalik oku i sadrži vitamin A koji liječi oči, orah jako sliči ljudskom mozgu i djeluje protektivno na njegove strukture, celer sadrži silicij važan za kosti kojima je nalik, a zgodno je da kosti i ta biljka sadrže identičnu količinu natrija – 23%. Avokado je nalik maternici i smanjuje rizik od cervikalne displazije dok rajčica ima 4 komore kao i srce, a likopen koji sadrži smanjuje rizik od srčanih oboljenja kao i, zbog sadržaja kalija, visokog tlaka. Grejp je nalik dojci, a limonidi koje sadrži sprečavaju nastanak raka tog organa. Školjke su nalik testisima, sadrže cink i folnu kiselinu i povećavaju kvalitetu sperme. Vino je nalik krvi i opće je poznato da djeluje na kvalitetu te vitalne tekućine. Batat jako naliči gušterači, a poznato je da uravnotežuje šećer u krvi. Đumbir izgleda kao želudac i poznat je kao lijek za gotovo sve bolesti tog organa dok presjek nekih gljiva frapantno podsjeća na uho i upravo ta vrsta poboljšava sluh. Grah izgleda kako bubreg i djeluje povoljna na njega, maslina kao jajnici, a zna se da poboljšava njihovu funkciju….Ponekad ovakovi bizarni fenomeni daju osjećaj da Priroda govori Čovjeku.

organi

Naša neodvojivost od prirode oko nas se još bolje iskazuje u činjenici da je molekula hemoglobina iz ljudske krvi praktično identična onoj klorofila u biljkama, koji često zovu „biljna krv“. Sastoji se u samo jednom atomu! Kod krvi je u centru strukture željezo, a klorofila magnezij.

Ugledni liječnik, Dr Edward Bach je napustio unosnu privatnu praksu na Oxford Streetu ne bi li lutao sam planinama Engleske i Walesa i skupljao rosu sa cvijeća koje mu je „govorilo“ da može pomoći liječenju niza bolesti. Na kraju je razradio sustav poznat kao Bachove kapi a baziran na hipotetičkim vibracijama 37 različitih cvjetova. Postoje brojna svjedočanstva o djelotvornosti ove neortodoksne terapije. Gotovo je sigurno da ga je inspiriralo klasično djelo alkemije „Mutus liber“.

Alkemija vrvi takvim čudnim koincidencijama. Tako je planeta Uran „gospodar“ organa pluća, ali i elementa cinka. Poznato je da upravo transdermalni unos cinka zaustavlja neke teže probleme s plućima. Drevne discipline ukazuju na čitava sazviježđa na nebu kao projicirana u moždane strukture i organe čovjeka. Kažu, mi jesmo Svemir u malom. Zanimljive su neke snimke stanica mozga koje su istraživači usporedili s nebeskim regijama i sličnost je frapantna! Što, dakako, obzirom na broj zvijezda može biti i igra slučajnosti.

16298373 1094204737354641 6857416259156476195 n
Indijsko božanstvo Ganesha navodno je doslovce „upisano“ u moždanu strukturu kao i niz drugih bogova potkontinenta

Zapadni istraživači Veda, čak neka vrlo zvučna imena poput dr Johna Hagelina fizičara i negdašnjeg predsjednika Atomske komisije u Ženevi (sreo sam ga kao 22-godišnjaka u Bostonu kada je završavao doktorat iz fizike) i dr Vernona Katza, sasvim ozbiljno ukazuje na nevjerojatnu sličnost u fizičkom izgledu indijskih bogova sa strukturama u mozgu. Ista grupa smatra da je u spisima poput Rg Vede za koju neki kažu da je stara 10,000 godina kodirana cijela ljudska fiziologija! To potkrepljuju složenim usporedbama i ilustracijama.

Naša je unutrašnjost projekcija vanjskog svijeta i obrnuto. Osjećaj krivnje je samo jedna prepreka izravnoj spoznaji te činjenice. I sam taj osjećaj i djela koja do njega dovode mogu nestati samo ako proširimo našu svijest iznad uzročno-posljedičnog svijeta.

Drago Plečko, facebook.com/dragopleckoofficial

atma.hr – 52
Povezanost ili slučajnost: Po izgledu ploda možemo znati koji organ liječi?

Prethodna objavaNeki drugačiji odgoj djece: “Ne oduzimajte nam od igre!”
Slijedeća objavaSve što se događa je savršeno, čak i dijelovi koji vam se ne sviđaju
Drago Plečko
Drago Plečko je rođen 1951. godine u Samoboru. Završio je gimnaziju te studij kemije u sklopu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Magistrirao je na istome fakultetu iz područja organske kemije – kemije prirodnih spojeva. Već u mladosti je imao interes za rubna područja znanosti, pa je puno putovao i istraživao pritom snimajući putopisne i dokumentarne filmove. Obišao je cijelu Hrvatsku i četrdesetak zemalja na četiri kontinenta. Uz stotine članaka, radijskih i televizijskih emisija autor je prvog TV filma o Međugorju na ovim prostorima, prvog filma o talijanskoj komuni Damanhur te, također, prvog filma o vodnjanskim mumijama i o mnogim drugim istarskim fenomenima. Sudjelovao je na brojnim svjetskim kongresima i konferencijama iz graničnih područja znanosti, te osobno upoznao gotovo sve svjetske relevantne duhovne učitelje u posljednjih 35 godina, od kojih je mnoge i intervjuirao. Autor je knjiga „Joga, bionergija, zdravlje“, „Droge - bič novog doba“. „Moji susreti s jogijima“ i koautor prvog hrvatskog subliminalnog CD-a „Moć podsvijesti“. Sudionik je niza istraživačkih projekata vezanih uz alternativnu i komplementarnu medicinu. Trenutno vodi nutricionističko-terapijsko savjetovalište u Samoboru i Zagrebu.