Foto: commons.wikimedia.org

“Vi ste tako naviknuti da mislite o sebi kao o tijelu koje ima svjesnost, da vi jednostavno ne možete ni zamisliti da ste svjesnost koja ima tijelo. Spoznajte da je tjelesno postojanje samo stanje uma, kretanje u svjesnosti. Budite probuđeni, duhovno svjesni i tragajte za izvorom svjesnosti. Vrlo malo može biti prenijeto riječima. Djelo je ono, kako sam vam rekao, što će vam donijeti svjetlost, a ne moje pričanje vama. Ono što se računa je želja, poriv i ozbiljnost.”

atma.hr – 52
Nisargadatta Maharaj, rođen kao Maruti Shivrampant Kambli, bio je indijski hinduistički učitelj i filozof, pripadnik Inchagiri Sampradaye, loze učitelja iz Navnath Sampradaye i Lingayat Shaivism-a. Njegova knjiga razgovora Ja sam to, donijela mu je svjetsko priznanje i sljedbenike, posebno iz Sjeverne Amerike i Europe.

Misli velikog mudraca

P: Pitanje/M: Nisargadatta Maharaj

P: Kako mogu pronaći mir, kad svijet pati?

M: Svijet pati zbog vrlo opravdanih razloga. Ako vi  želite pomoći svijetu, vi morate biti iznad potrebe za pomoći. Tada će sve vaše činjenje i nečinjenje pomoći svijetu najefikasnije.

P: Kako može nedjelovanje biti od koristi tamo gdje je akcija potrebna?

M: Gdje je djelovanje potrebno, ono se događa. Čovjek nije akter, njegovo je da bude svjestan što se događa. Njegova sama prisutnost je djelovanje, akcija. Prozor je odsustvo zida i on daje zrak i svjetlost zato što je prazan. Budite ispražnjeni od svakog mentalnog sadržaja, od svih zamišljanja i napora i sama odsutnost prepreka, smetnji, će prouzrokovati da realnost, istina, jurne unutra.

Ako vi stvarno hoćete pomoći osobi, držite se podalje! Ako ste vi emocionalno angažirani, posvećeni za pomaganjem, vi ćete propustiti pomoći. Vi možete biti vrlo zauzeti i biti vrlo zadovoljni s vašom milosrdnom prirodom, ali malo će biti napravljeno. Čovjeku stvarno pomognete kada on više nije u potrebi da mu se pomaže. Jeste li vi ikad odveli neku osobu iznad potrebe za daljnjim pomaganjem? Sve ostalo je samo uzaludnost.

atma.hr – 52
P: Što kada nema dovoljno vremena da se čeka na pomoć da se dogodi? Osoba mora nešto učiniti.

M: Na svaki način radite! Ali ono što vi možete učiniti je ograničeno; sebstvo je jedino neograničeno. Dajte neograničeno od vašeg sebstva, sebe. Sve ostalo vi možete dati samo u maloj količini, mjeri. Samo vi, vaše sebstvo ste nemjerljivi. Pomagati je u samoj vašoj prirodi, to je sama vaša priroda.

Čak i kad vi jedete i pijete vi pomažete svom tijelu. Za sebe, svoje sebstvo, vi ne trebate ništa. Vi ste čisto davanje, bespočetno, beskrajno, nepresušno. Kada vidite žalost i patnju, budite s tim. Ne jurite u aktivnost. Niti učenje niti djelovanje, ne mogu uistinu pomoći. Biti sa žalošću, razgolititi je, rasvijetliti njene korijene – pomažući da se razumije, razotkrije – istinska je pomoć.

P: Moja smrt se približava, kako se nositi s tim…

M: Vaše je tijelo kratkog vijeka, ali vi ne. Vrijeme i prostor su samo u umu. Vi niste ograničeni, u kavezu. Samo razumijte sebe – to ono samo po sebi je vječnost.

P: Kada govorimo o pomaganju čovječanstvu, mi mislimo na borbu protiv nereda i patnje…

M: Vi samo govorite o pomaganju. Jeste li vi ikada istinski pomogli i jednom čovjeku? Jeste li vi ikad odveli neku osobu iznad potrebe za daljnjim pomaganjem? Možete li dati čovjeku karakter, temeljen bar na ostvarivanju njegovih dužnosti i mogućnosti, ako ne na sagledavanju i saznanju svog i njegovog istinskog postojanja, bića? Kad vi ne znate što je dobro za vas, kako možete znati što je dobro za druge?

P: Odgovarajuće dobavljanje sredstava za život, egzistenciju, je dobro za sve. Vi možete biti Bog osobno, ali vam je potrebno dobro hranjeno tijelo da biste razgovarali s nama.

M: Vi ste onaj kojem je potrebno moje tijelo da bih razgovarao s vama. Ja nisam moje tijelo niti mi je ono potrebno. Ja sam samo svjedok. Vi ste tako naviknuti da mislite o sebi kao o tijelu koje ima svjesnost, da vi jednostavno ne možete ni zamisliti da ste svjesnost koja ima tijelo. Jednom kad vi spoznate da je tjelesno postojanje samo stanje uma, kretanje u svjesnosti, da je ocean svjesnosti beskonačan i vječan i da, kada ste u dodiru sa svjesnošću, da ste vi jedino svjedok, vi ćete biti u stanju da se odvojite iznad svjesnosti potpuno.

atma.hr – 52
P: Mi smo govorili da postoje mnoge razine egzistencije. Egzistirate i funkcionirate li vi na svim razinama? Dok ste vi na Zemlji, jeste li također i na nebu?

M: Ja nisam nigdje gdje biste me mogli naći. Ja nisam stvar da bi mi se moglo dati mjesto među drugim stvarima. Vi ste mi govorili o superstrukturi, nadgradnji, dok sam ja zainteresiran za temelje. Nadgradnja se uspinje, raste i pada, dok temelji ostaju. Ja nisam zainteresiran za prolazno, dok vi ne mislite o ničem drugom.

P: Oprostite mi na čudnom, neumjesnom pitanju. Ako bi neko oštrim mačem iznenada odsjekao vašu glavu, kakva bi razlika to bila za Vas?

M: Nikakva uopće. Tijelo bi izgubilo svoju glavu, izvjesna linija komunikacije bila bi prekinuta, to je sve. Dva čovjeka govore međusobno telefonom i žica se prekida. Ništa se ne događa ljudima, jedino što oni moraju potražiti neki drugi način komunikacije. Bhagavad Gita kaže: “mač dušu ne sječe”. To je doslovno tako. U prirodi je svjesnosti da preživljava svoja vozila, tijela. To je kao vatra. Ona spaljuje gorivo, ali ne sebe samu. Upravo kao što vatra može nadživjeti planinu goriva, tako isto svjesnost preživljava bezbrojna tijela.

banner za knjige tajna 5 elemenata

P: Gorivo podržava plamen…

M: Sve dok traje. Promijenite prirodu goriva i boja i izgled plamena će se promijeniti. Mi razgovaramo međusobno. Za to je prisutnost potrebna; sve dok nismo prisutni, mi ne možemo razgovarati. Ali prisutnost sama po sebi nije dovoljna. Mora također i želja za razgovorom postojati. Iznad svega mi želimo ostati svjesni. Mi ćemo podnijeti svaku patnju i ponižavanje, ali ćemo radije ostati svjesni. Sve dok ne napustimo manifestirano, neće biti olakšanja, oslobođenja. Mi ćemo ostati u klopci.

P: Vi kažete da ste tihi svjedok, a također da ste iznad svjesnosti mentalne. Ne postoji li tu proturječnost u tome? Ako ste vi iznad svjesnosti, što vi svjedočite?

M: Ja sam svjestan i nesvjestan, oboje – niti svjestan niti nesvjestan – svemu ovome ja sam svjedok – ali realno ne postoji svjedok, jer nema što biti svjedočeno. Ja sam savršeno prazan od svih mentalnih struktura, formacija, prazan od uma – ipak potpuno probuđen, duhovno svjestan. Ovo ja pokušavam objasniti, izraziti, govoreći da sam iznad uma.

atma.hr – 52
P: Kako vas ja onda mogu doseći?

M: Budite probuđeni, duhovno svjesni, o nalaženju u svjesnosti, mentalnoj i tragajte za izvorom svjesnosti. To je sve. Vrlo malo može biti prenijeto riječima.

Djelo je ono, kako sam vam rekao, što će vam donijeti svjetlost, a ne moje pričanje vama. Značenja, načini, ne znače mnogo.

Ono što se računa je želja, poriv i ozbiljnost.

magicus


Ja sam to – Razgovori sa Sri Nisargadattom Maharajom

JA SAM TOKnjiga razgovora s prosvijetljenim učiteljem advaita vedante Sri Nisargadattom Maharajom.

645 stranica, format: 16×24

Uvez: tvrdi

Cijena: 180,00kn 162,00kn