Foto: pixabay.com

Želite li biti doista sretni i postići unutarnji mir, najvažnije je da saznate tko vi doista jeste. Upravo kroz učenje vedante to možete otkriti. Vedanta tvrdi da smo duhovni djelići Apsolutne Istine iz koje zapravo potječemo, te nemamo ničeg zajedničkog sa svijetom dvojnosti i iluzije u kojem se trenutno nalazimo. Zbog neznanja ovaj privremeni svijet i sve probleme u njemu percipiramo kao stvarne. To neznanje ukorijenjeno je duboko u nas. No, prema vedanti, sve što postoji je dio duhovne stvarnosti.

atma.hr – 78
„Neistraženi život nije vrijedan življenja.“ – Sokrat

Vedanta je drevno učenje sadržano u indijskim svetim tekstovima, poput Upanišada i Bhagavad-gite, koje odgovara na važna pitanja o životu. Vjeruje se da je ono darovano ljudima, odnosno čovječanstvu. Dakle, nije poteklo od samog čovjeka.

Vedanta zapravo nije religija već znanost, a sama riječ u prijevodu sa sanskrta znači „kraj znanja“ (veda – znanje, anta- kraj). To je znanje o životu nakon kojeg vam više ništa nije potrebno te poslije kojeg možete odbaciti sve materijalne koncepcije. To je znanje koje oslobađa.

Što vam otkriva vedanta?

Želite li biti doista sretni i postići unutarnji mir, najvažnije je da saznate tko vi doista jeste. Upravo kroz učenje vedante to možete otkriti. Vedanta tvrdi da smo duhovni djelići Apsolutne Istine iz koje zapravo potječemo, te nemamo ničeg zajedničkog sa svijetom dvojnosti i iluzije u kojem se trenutno nalazimo.

Zbog avidye – neznanja – ovaj privremeni svijet i sve probleme u njemu percipiramo kao stvarne. To neznanje ukorijenjeno je duboko u nas. No, prema vedanti, sve što postoji je dio duhovne stvarnosti.

atma.hr – 39

Doživljavanje ovog svijeta i sebe odvojenim od našeg duhovnog izvora i položaja vedanta naziva mayom – iluzijom. Ako vjerujete da je maya stvarnost, uvijek ćete biti ovisni o materijalnim objektima i tražiti u njima zadovoljstvo, a to znači da će vaš život uvijek biti ispunjen patnjom i nezadovoljstvom.

Uz znanje koje vam pruža vedanta ne morate se odreći dosadašnjeg života govoreći kako je svijet ionako iluzija. Upravo suprotno, zahvaljujući stjecanju uvida u pravu, duhovnu prirodu vašeg bića možete živjeti punim plućima i radovati se svakom trenutku.

Važno je samo nikad ne zaboraviti tko vi doista jeste ispod površinskog vela vaše osobnosti koji zamagljuje vašu pravu prirodu.

U nastavku doznajte 5 pouka vedante koje vam mogu donijeti unutarnji mir i zadovoljstvo.

atma.hr – 75
1. pouka: Sreća se ne nalazi u vanjskim objektima

Dok promatramo svijet, sebe smatramo subjektom u odnosu na vanjske predmete koje gledamo kao objekte. Upravo u tim objektima svatko od nas pokušava pronaći sreću. No vedanta nas uči da ti objekti ne sadrže sreću. Oni mogu pružiti trenutačno zadovoljstvo, ali ono nije trajno.

Prema vedanti, svijet koji je prolazan ne može biti stvarnost, odnosno realnost. Jedina prava stvarnost jest duhovna stvarnost, koja je trajna.

Jeste li primijetili kako neki predmet u vama može izazvati čisto divljenje, a nekom drugom isti taj predmet može izgledati bezvrijedno? Slično je i s ljudima. Vi se zaljubite u neku osobu i vama je ta osoba posebna. Netko drugi u toj istoj osobi ne vidi ništa posebno. To znači i da ti predmeti ne sadrže sreću.

Razmislite i o ovome – kad kupite nešto ili ostvarite nešto u karijeri što ste priželjkivali, koliko ste dugo zbog toga sretni? Neko ste vrijeme sretni, a nakon toga osjećaj nestaje i već razmišljate o nečem sljedećem.

Što se događa onima koji stalno kupuju i gomilaju materijalno? Oni samo žele imati sve više, a toj žudnji za posjedovanjem predmeta zapravo nema kraja. Jednom kad si to osvijestite, izaći ćete iz začaranog kruga neprestane žudnje za nečim i želja za posjedovanjem predmeta potpuno će nestati.

Tu neovisnost o objektima vedanta naziva moksha – sloboda. Da biste bili sretni, trebate se osloboditi avidye, odnosno neznanja, koje uključuje vaš doživljaj svijeta. Dokle god tražite vanjske objekte da vas zadovolje ili upotpune, nećete biti sretni.

Ništa izvanjsko ne može vam pružiti osjećaj mira i zadovoljstva. Taj osjećaj možete otkriti samo u svom unutarnjem duhovnom biću.

atma.hr – 78
2. pouka: Vi ste nepromjenjivi i vječni

Jednom ste bili dijete i svijet ste gledali dječjim očima, zatim ste postali tinejdžer pa odrasla osoba… Jednog dana bit ćete i starac ili starica. Jeste li vi to dijete, tinejdžer, odrasla osoba ili starac? Tko ste vi zapravo?

Ako se sve to mijenja, možete li vi biti bilo što od toga? Odgovor je – ne. Postoji nešto u vama što sve to promatra i svjedoči svim promjenama, zar ne? To je onaj nepromjenjivi dio vas – vaša svijest. Jednom kad shvatite da vi niste ni vaše misli, ni vaši osjećaji, čak ni vaše tijelo, osjetit ćete mir. Vi ste promatrač ili, bolje rečeno, samo promatranje.

I vaše je tijelo objekt tog promatranja. Ono je prolazno kao i sve ostalo u ovom svijetu jer je dio iluzije – maye.

Ako ste vi ono što je nepromjenjivo i vječno, ako vašu pravu prirodu ništa ne može povrijediti ili uništiti, to znači i da možete biti slobodni od svakog oblika patnje.

3. pouka: Kad spoznate svoju pravu prirodu, prestat ćete osuđivati druge

Vedanta nas uči da Bog, odnosno ono božansko, obitava u svakome od nas. Svatko od nas ima individualnu svijest, koja je dio Boga, a naziva se atman.

Ako znamo da smo svi mi dio te univerzalne božanske svijesti, povrijediti ili ozlijediti nekoga drugog znači povrijediti Boga, čiji smo dio i mi sami.

Tu se savršeno uklapa izreka: Što činite drugima zapravo činite samima sebi.

atma.hr – 39

4. pouka: Ništa izvanjsko ne može vas „upotpuniti“ – vi već jeste potpuni i savršeni

Ako tražite partnera, jer tragate za ljubavlju, Vedanta će vam ukazati na to da je ljubav zapravo povezivanje sa svojom duhovnom stvarnošću. Ne treba vam netko da bi vas upotpunio ili volio.

Vi možete imati partnera, ali ne zato da bi on ispunio vaš osjećaj praznine. Osjećate li se prazno i nevoljeno, to samo znači da ne poznajete sami sebe.

Isto tako, ne pokušavajte „popraviti“ svijet – on je, baš kao i vi, savršen baš takav kakav jest. Sve ima svoje mjesto u ovom svijetu iluzije.

Ništa nije ni dobro ni loše samo po sebi, to su samo epiteti koji postoje u svijetu maye, u svijetu dualnosti.

5. pouka: Pravo znanje donosi oslobođenje od briga i sumnji

Sumnje i brige proizlaze iz dualnosti. Započinju s našim lažnim poistovjećivanjem s materijom.

Sve što je povezano s našim tijelom smatramo našim vlasništvom. Kažemo: “moje tijelo, moj dom, moja djeca, moja žena, moja država…” – stotine i tisuće lažnih koncepcija zbunjuju nas.

atma.hr – 75
Iz toga proizlaze brojne brige za stvari i osobe koje zapravo i nisu pod našom kontrolom niti su naše vlasništvo.

Čitajući vedsku literaturu poput Bhagavad-Gite, možemo se osloboditi lažnih koncepcija i briga jer stječemo razumijevanje da je sve što nas okružuje – dio energije Apsoluta.

Proučavanjem i primjenom transcendentalnog znanja vedante možemo vrlo brzo izaći iz začaranog kruga patnje i dualnosti.

alternativa-za-vas

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA