O kolačićima

Što su kolačići?

Kolačići su male podatkovne datoteke koje sadrže niz znakova koji se mogu spremiti na vaše računalo ili mobilni uređaj i koje na jedinstven način prepoznaju vaš preglednik ili uređaj. Možemo upotrebljavati tehnološka rješenja kao što su kolačići, pikseli i lokalna pohrana podataka za pružanje, zaštitu i razumijevanje proizvoda, usluga i oglasa.

Za što se upotrebljavaju kolačići?

Kolačići i druga tehnološka rješenja omogućuju stranici ili usluzi pristup informacijama o tome jeste li već pregledavali te stranice ili usluge na svom računalu ili uređaju. Stoga se ova tehnološka rješenja upotrebljavaju za pružanje proizvoda, usluga i oglasa, pomažu nam razumjeti kako se upotrebljavaju stranica ili usluga, pomažu vam da se učinkovito krećete između stranica, pomažu zabilježiti vaše preference i općenito poboljšavaju vaše iskustvo upotrebe naših usluga. Kolačićima se također može osigurati da oglasi koji vam se prikazuju na internetu odgovaraju vama i vašim interesima.

Zašto Atma upotrebljava kolačiće i slična tehnološka rješenja?

Upotrebljavamo kolačiće, piksele, lokalnu pohranu podataka i slična tehnološka rješenja kako bismo vam prikazali relevantan sadržaj, poboljšali vaše iskustvo te zaštitili Atmu i svoje korisnike. Možemo upotrebljavati ova tehnološka rješenja za isporuku usluge, pružanje usluge koja je jednostavna za uporabu, omogućuje da se jednostavno krećete unutar Usluge i da se koristite njezinim značajkama, kao što je pristup sigurnim područjima, te za pohranu podataka radi bržeg odaziva Atme. Možemo upotrebljavati ova tehnološka rješenja za prikupljanje podataka o načinu na koji se koristite Uslugom, na primjer koje stranice najčešće posjećujete i pojavljuju li vam se poruke o pogreškama na određenim stranicama. Možemo upotrebljavati ova tehnološka rješenja kako bismo bilježili vaše odabire (kao što su vaše korisničko ime, jezik ili područje na kojem se nalazite) i prilagodili vam Uslugu radi pružanja poboljšanih značajki i sadržaja. Ovi se kolačići mogu upotrebljavati i za bilježenje promjena koje ste napravili u pogledu veličine teksta, fonta i drugih dijelova stranice koje možete prilagoditi. Atma ili naši partneri u oglašavanju mogu upotrebljavati ova tehnološka rješenja za pružanje oglasa koji odgovaraju vašim interesima. Ova tehnološka rješenja mogu zabilježiti da ste pregledali određenu stranicu ili uslugu na svom uređaju, a mogu pratiti i aktivnosti pregledavanja drugih stranica ili usluga koje nisu Atma na vašem uređaju. Ovi se podaci mogu dijeliti s organizacijama izvan Atma, kao što su oglašivači i/ili oglašivačke mreže za pružanje oglasa ili pomoć pri mjerenju učinkovitosti oglašivačke kampanje. *Možemo upotrebljavati ova tehnološka rješenja za razumijevanje, poboljšanje i istraživanje proizvoda i usluga.

Koliko dugo kolačići ostaju na mojem uređaju?

Koliko će vremena kolačić ostati na vašem računalu ili mobilnom uređaju ovisi o tome radi li se o „trajnom” kolačiću ili kolačiću „sesije”. Kolačići sesije ostaju na vašem uređaju sve dok ne zatvorite preglednik. Trajni kolačići ostaju na vašem računalu ili mobilnom uređaju do njihova isteka ili brisanja.

Kolačići prve i treće strane

Kolačići koji pripadaju Atmi nazivaju se kolačićima prve strane, a kolačići koje druga strana postavlja na vaš uređaj putem naše Usluge nazivaju se kolačićima treće strane. Određeni davatelj usluge Atmi može postaviti kolačiće treće strane na vaš uređaj kako bi nam, primjerice, pomogao razumjeti kako se naša usluga upotrebljava. Naši poslovni partneri također mogu postavljati kolačiće treće strane na vaš uređaj kako bi vam pomoću njih mogli oglašavati svoje proizvode i usluge na drugim web-mjestima na internetu.

Kako možete nadzirati kolačiće ili druge mehanizme prikupljanja podataka

Slijedite upute koje se nalaze na web-mjestu ili pregledniku za mobilne uređaje (najčešće unutar odjeljka „Pomoć”, „Alati” ili „Uredi”) da biste izmijenili svoje postavke kolačića. Imajte na umu da ako onemogućite kolačiće ili druga tehnološka rješenja u svojem pregledniku, možda nećete moći pristupiti određenim dijelovima naše Usluge i drugi dijelovi naše Usluge možda neće funkcionirati ispravno.

Kako biste saznali više o mogućnostima koje oglašivači uglavnom nude pojedincima kako bi mogli utjecati na način na koji se podaci o njihovim aktivnostima na internetu prikupljaju i koriste tijekom vremena i putem web-mjesta trećih strana ili usluga na internetu, posjetite Inicijativu za mrežno oglašavanje na http://www.networkadvertising.org/managing/opt_out.asp, Udrugu za digitalno oglašavanje na http://www.aboutads.info/ ili Europski savez za interaktivno digitalno oglašavanje na http://youronlinechoices.eu/.