paukPriča i upute za djecu

Ovo je priča o paučiću Vidu koji je uživao s mamom i tatom plesti mreže. Oni su bili veliki majstori i prvi koji su ga naučili kako se plete mreža.

Prvo su izabrali dvije grane koje su mu služile kao okvir. Tata ga je podučio da mreža najljepše popunjava prostor između grana kada nije ni premala ni prevelika.

U početku se njegovo tijelo kretalo uvijek po istim pravilima što mu je davalo osjećaj sigurnosti. Zatvorio bi oči jer je tako bolje čuo svoje srce. Mrežu je pleo uvijek srednjom brzinom. Ni presporo ni prebrzo. Kada bi počeo plesti, ne bi prestao dok mreža ne bi bila gotova. I to sve u vremenu od jedne minute.

Uvodna priča prije crtanja fraktalnog crteža


Widget not in any sidebars

Mogao se kretati u svim smjerovima pletući raznolike niti. U jednom je trenutku pleo jako kratke niti, u drugom malo duže pa još duže dok nije proizveo najduže čvrste niti. Plesao je ples valova, ograde, planine, ples vjetra i labirinta. Ponavljao je korake koji su u tom trenutku najviše odgovarali njegovom raspoloženju.

Nakon jedne minute otvorio bi oči i pogledao mrežu. Ako bi mu djelovala prazno ili dosadno, ponovo bi zažmirio i još nekoliko sekundi plesao. Tata ga je podučio da mrežu može dopuniti i obogatiti, ali samo dva puta.

Kada bi na kraju promatrao što je stvorio, ne bi bio začuđen samo onim što bi vidio, već i onim što je poslije doživio. Nakon svakog pletenja osjećao se ispunjeno.

Upute za crtanje inicijalnog fraktalnog crteža

Zamisli da si paučić Vid koji živi u šumi. Nemaš grane, ali imaš papir koji je prostor za tvoj crtež. Stavi kemijsku olovku na papir, zatvori oči i počni crtati. Crtaj bez prekidanja jednu minutu. Dok crtaš, neka se ruka kreće srednjom brzinom, ni presporo kao puž, ni prebrzo kao formula.

Kao pravi plesač, pusti da te ritam ponese. Pokreni ruku u različitim smjerovima. I gore i dolje, i lijevo i desno. Neka ruka crta i valovite i ravne i špičaste linije. I dugačke i kratke. Pusti mašti na volju! Raspleši se po papiru!

Iako žmiriš, pokušaj crtežom lijepo ispuniti papir tako da crtež ne bude ni premalen ni prevelik. U slučaju da ti ruka ode izvan papira, nemoj otvarati oči – samo vrati kemijsku natrag na papir i nastavi crtati.

Kad završiš s crtanjem otvori oči i pogledaj crtež. Ako ti se čini da je crtež nekako prazan (nedovoljno popunjen), možeš ga dopuniti tako da zatvorenih očiju crtaš još 10-20 sekundi.

Po završetku crtanja pronađi prvu i zadnju liniju i spoji je s ostatkom crteža tako da sva „polja“ budu zatvorena.

Tekst je preuzet iz radne crtančice „Čarobna mrežaonica paučića Vida” autorica Martine Kosec i Sanele Grazia

Priča prije bojenja fraktalnog crteža


Widget not in any sidebars

No priča o stvaranju mreže ne staje ovdje. Ispletena mreža bila je samo početak Vidove kreacije. Kada bi završio s pletenjem, paučić Vid još bi neko vrijeme zadivljeno promatrao što je stvorio. Činilo mu se kao da se mnogobrojna polja pokreću i zovu ga da ih oboji.

Mama mu je objasnila da poljima od svilenih niti može dodati boju. Ovaj put mu još nije otkrila tajnu o bojama. Samo mu je na plosnatom zelenom listu oblika palete pripremila mnoštvo boja dobivenih od minerala, zemlje i biljaka.

I sada je Vid zatvorio oči. Odabrao je jednu boju, a zatim su ručice i nožice same počele  bojiti polja. Mijenjao je boje, razbacivao ih posvuda po mreži. Nekim bojama poželio je obojiti samo jedno ili dva polja, nekim i do deset odjednom. U svojem plesu i igri nastavljao je sve dok nije obojio cijelu mrežu.

Boje su bile glazba i on je na tu glazbu plesao. Sunce ga je s neba pratilo dajući bojama poseban sjaj. Takvo pletenje i bojenje pričinjalo mu je radost, a posebno ga je zabavljalo biranje boja zatvorenih očiju.

Tekst je preuzet iz radne crtančice „Čarobna mrežaonica paučića Vida” autorica Martine Kosec i Sanele Grazia

Što se više bližio kraju, to se Vid bolje osjećao. Imao je osjećaj da ga nešto pokreće.
Svaka nova mreža pričala mu je priču o njemu samome. Bila je kao neka vrsta ogledala u kojem se mogao gledati, pa je te mreže od milja zvao mreže ogledala. Što je više mreža ispleo i obojio, više je otkrivao o sebi i to mu se jako svidjelo.

Upute za bojenje inicijalnog fraktalnog crteža


Widget not in any sidebars

Provjeri imaš li sve potrebne bojice u kutiji. Obavezno provjeri je li bijela bojica izvađena iz kutije.

Svako polje uredno oboji. Potrudi se da bojicom ne prelaziš rub crte. Također pokušaj da se u polju ne vide bijeli tragovi pozadine.  U sljedećim crtežima trudi se bojiti pažljivo, sve urednije i ljepše.

Sad ćeš i bojice birati zatvorenih očiju!

Zatvori oči, stavi ruku u kutiju s bojicama i odaberi jednu bojicu. Otvori oči i pogledaj koja je to boja. Na crtežu njome oboji barem jedno polje. Ako ti se bojica sviđa, njome možeš obojiti čak do deset polja. Savjet je da istom bojom ne bojiš polja koja su spojena odnosno polja koja su jako blizu. Kada odabereš jednu boju, „razbacaj“ je po mreži.  Malo amo, malo tamo. Malo gore, malo dolje, pa u sredinu.

Zatim bojicu vrati natrag i ponovi postupak. Zatvori oči, odaberi drugu bojicu i otvorenih očiju oboji nova polja. Opet istom bojom oboji najmanje jedno, a najviše deset polja. Ako se dogodi da zatvorenih očiju odabereš istu boju kao prije, nemoj je vratiti u kutiju već nastavi bojiti prema istim pravilima.

Crtež boji lijepo i uredno. Svako polje oboji u potpunosti. I tako dok ne obojiš cijeli crtež!

Tekst je preuzet iz radne crtančice „Čarobna mrežaonica paučića Vida” autorica Martine Kosec i Sanele Grazia

logo puni potencijale: [email protected] | m: 0915671073 | www.puni-potencijal.hr |
PUNI POTENCIJAL d.o.o. za usluge, poduku i trgovinu