atma.hr – 52
Irena u romanu “Kradljivci sreće” Lee Brezar ima dar koji mnogi coachevi vjerojatno priželjkuju – njezino šesto čulo omogućuje joj da vidi bivše živote svojih sugovornika i u prošlosti vidi koje su nekadašnje situacije bile odlučujuće za njihovu sadašnjost. Već sama ideja romana, o traženju odgovora u izvanosjetilnom, otvara široku paletu mogućnosti koju Lea Brezar virtuozno koristi, pletući komunikativno, zabavno, ali ne i površno štivo, kojim svoje čitatelje navikava na visoke standarde u žanru romansiranog self-helpa. Svoju rasplesanu kreativnost i vulkanski spisateljski dar (priručnici “Izvan okvira” i “Da,i (2016.), zbirka poezije “Oda godinama” (2015.) i roman “Superjunakinje” (2017.)), Lea Brezar svjesno i velikodušno usmjerava u savjetodavnom pravcu. Dok čitatelji – ponajviše čitateljice – sa stranice na stranicu upoznaju njezine likove, nezbježno si postavljaju pitanja kako bi sami reagirali u takvim situacijama. Savjetodavna i prosvjetljujuća funkcija romana naglašena je i dizajnom knjiga – izdvojeni citati, naglasci i preporuke, domišljato su istaknuti na praznim stranicama, što je pomak u dizajnu knjige domaćih autora, koji također potpisuje sama autorica.

kradljivci srece

Što bismo učinili kada bismo znali svoju pravu svrhu? Kako bismo svjesno odigrali svoju pravu ulogu i boju koju samo mi donosimo na ovaj svijet? Bi li se naše ponašanje promijenilo kad ne bismo lutali tražeći sebe u različitim ulogama, već igrali samo onaj lik u kojem ćemo najbolje izraziti svoje jedinstvene osjećaje? U svom romanu „Kradljivci sreće“ Lea Brezar na ta pitanja nudi odgovore vodeći nas kroz dinamiku odnosa u jednoj marketinškoj tvrtki – kreativni direktor je superiorni mužjak čiju agresivnu ulogu podržavaju njegova podčinjena pomoćnica, ali i direktor tvrtke kojem nasilničko ponašanje alfe donosi korist. No, nezdravi odnosi u timu odražavaju se na posao i zadatak je trenerice Irene da poboljša komunikaciju i oslobodi zakočene kreativne potencijale. Irena je ekstrasens, a novi ljudi koje upoznaje otvaraju joj spoznaju o vlastitoj prošlosti – prošlim životima i vlastitim emocijama koje je investirala i izgubila. Mora li se prošlost ponoviti i jesu li neizbježni gubici koji su jednom već prežaljeni?

Lea Brezar ne upada u zamku predvidljivosti i svojim junacima postavlja nove zadatke koji i čitatelju omogućuju da u vlastitim potragama za odgovorima zaviri u dimenzije u koje se rjeđe zalazi. Odgovor je jedan – o svojim postupcima odlučujemo sami – a rasipa se u dugin spektar postupaka, riječi, gesta i znakova kojima se može izraziti.

Podjednako intrigantno za one koji su ranije zavirivali u prošle živote i spoznaje iz onostranog, a i za sve ostale, kraj romana donosi iznenađujući obrat – odgovori iz prošlosti su primljeni, proživljeni, proslavljeni ili oplakani. Determiniranost puca. Osviješteni protagonisti drame koja se odigravala kroz vjekove svojim odgovornim postupcima u trodimenzionalnoj stvarnosti otkrivaju nove nijanse osjećaja i povezanosti koje donose katarzu.

Kao i u svom prvom romanu “Superjunakinje”, i u “Kradljivcima sreće” Lea Brezar svaki lik piše u prvom licu i oblikuje priču preplitanjem individualnih ispovijesti u zajedničko tkanje. Kao što je u “Superjunakinjama” na jednom mjestu okupila protagonistice različitog podrijetla i iskustva, u “Kradljivcima sreće” autorica opisuje kvartet raznolikih likova koji su svoju sreću ukrali sami sebi. U njima smo svi mi u različitim društvenim i obiteljskim odnosima – ranjeni dječak koji želi zaštititi svoju majku pa stoga odrasta u dominantnog muškarca, buntovnica koja unatoč vlastitom opiranju proživljava lezbijsku ljubav te samouvjerena kreativka koja se od prisnosti štiti naglašavajući svoj seksepil. I, naravno, sama Irena, trenerica kojoj vlastita životna zagonetka postaje zrcalo u čijem odrazu vidi odgovore na sva pitanja drugih.

Sandra Pocrnić Mlakar

atma.hr – 75

Novi roman autorice hita „SUPERJUNAKINJE“

KRADLJIVCI SREĆE – vlastitim potragama za odgovorima zavirite u dimenzije u koje se rjeđe zalazi

Nakon velikog uspjeha s romanom „Superjunakinje“, Lea Brezar u istoj godini donosi novo inspirativno štivo, čija priča glavnih protagonista daje odgovore na brojna pitanja životnih potraga čitatelja. Donosimo potpuni pogovor Sandre Pocrnić Mlakar.

http://leabrezar.com/kradljivci-srece-pogovor/

Lea Brezar
Lea Brezar

Kako navodi Sandra Pocrnić Mlakar u svome pogovoru o osviještenim protagonistima romana, „Lea Brezar ne upada u zamku predvidljivosti i svojim junacima postavlja nove zadatke koji i čitatelju omogućuju da u vlastitim potragama za odgovorima zaviri u dimenzije u koje se rjeđe zalazi. Odgovor je jedan – o svojim postupcima odlučujemo sami – a rasipa se u dugin spektar postupaka, riječi, gesta i znakova kojima se može izraziti.”

Kao i u „Superjunakinjama“, ova je nadasve napeta i emotivno prožeta priča prepričana u prvom licu njezinih protagonista, koji u svaki djelić zbivanja unose vlastite unutarnje ispovijesti. Oni koji su sreću ukrali sami sebi, po kojima knjiga nosi naslov, modeli su prema kojima čitatelji zrcale vlastite životne i emotivne prijepore.

Promocija romana „Kradljivci sreće“ održat će u srijedu, 11. listopada u 19:00 sati u Kaptol Boutique Cinema (Nova Ves 17, Zagreb). O romanu će govoriti urednica Sandra Pocrnić Mlakar i autorica Lea Brezar.

Izuzev romana „Superjunakinje“ (2017.), stvaralački se opus Lee Brezar entuzijastično ostvario u nekoliko žanrova. Napisala je zbirku poezije „Oda godinama“ (2015.), poslovni priručnik „Izvan okvira“ (2016.), još jedan self-help priručnik za preživljavanje „Da, i?“ (2016.), a svoje je mjesto u njezinu radu pronašla i priča za djecu „Crveni planet“ (2015.).

Lea Brezar spisateljica je koja, osim u iskusnom radu za perom, svoj profesionalan rad ostvaruje i kao direktorica marketinške agencije „Dhar media“, zasnovanu na načelima dharmičkog menadžmenta. Agencija obuhvaća projekte TouristarTV, Superbrands, stručni magazin Brend kultura te projekt Next Balkans. Kao autorica se afirmirala u mreži novijih hrvatskih spisatelja, među kojima je poseban uspjeh postigla posljednje izdanim romanom „Superjunakinje“. No roman, „Kradljivci sreće“, prema mišljenju stručnjaka, na pravom je putu da nastavi Lein uspješan autorski niz.

atma.hr – 75