atma.hr – 52
atma.hr – 52
Ovim prirodnim sokom odličnog ukusa možete tretirati mnogobrojne tegobe i oboljenja. Sok predstavlja idealan izvor karotena, iz kojeg nastaje vitamin A, vitamina E,H, B1, B2, B6 te bjelančevina, celuloze sluzi i škroba. Ovaj se napitak koristi u narodu od davnina kada nije toliko bila razvijena medicina. Sok se tada pravio ručnim rendanjem mrkve. U sadašnje doba modernih sokovnika i blendera njegovo spravljanje biće vam vrlo jednostavno. Ono što je najbolje je da su vam za ovaj lijek u obliku ukusnog soka potrebni: svježa mrkva i sokovnik. Da, radi se o svježe iscijeđenom čistom prirodnom soku od mrkve koji je istinski izvor zdravlja s čime mnogi ljudi nisu upoznati.

Sok regulira i potpuno neutralizira želučanu kiselinu i odstranjuje žgaravicu. Dovoljno je popiti od 0,2-0,5 litara svježeg soka i žgaravica će biti neutralizirana bez gastro-lijekova ili sode bikarbone.

Sok se koristi i kod pojave glista u odraslih ili djece gdje ga je potrebno piti na prazan želudac ujutro i navečer po 1-2 dcl i to u gutljajima, ne sve odjednom.

Sok je posebno preporučljiv za oboljele od gihta i reume. Za ova oboljenja potrebno je piti po jednu šalicu (1-2 dcl) uz svaki obrok.

Sok se koristi i za čišćenje organizma i krvi te brže izlučivanje mokraće.

Preporučuje se starijim osobama u kombinaciji s domaćim mlijekom i to na 2 dcl soka doda se 2 dcl mlijeka i pije se u gutljajima postepeno, Korištenjem ove kombinacije starije osobe vraćaju energiju i poboljšavaju pamćenje, a dovoljne količine soka preveniraju i depresiju.

Sok se koristi i za bolju probavu kod zatvora, a pijete ga svježeg na prazan želudac sve dok se stolica potpuno ne regulira.

Sok od mrkve izuzetno je koristan za zdravlje pluća. Preporučuje se njegova konzumacija osobama osjetljivih pluća te posebno pušaćima radi prevencije infekcija i raka.

Čisti sok od mrkve veoma je koristan i za detoksifikaciju jetre i poboljšanje njene funkcije. Potrebno je piti barem pola litre čistog soka na dan nekoliko tjedana.

Velika količina alfa i beta karotena u soku pomaže u održanju zdravlja srca i krvnog tlaka te se preporučuje osobama koje imaju povećanu opasnost od srčanog udara ili su ga već preživjele.

Sok je odličan i za održavanje zdravlja debelog crijeva jer ga čisti i podstiče na bolji rad te na taj način smanjuje rizike od različitih oboljenja.

Ovaj sok se u narodnim predanjima i receptima koristi za čišćenje kože od akni, za anemiju, arterosklerozu, povišeni kolesterol, čir te izbacivanje viška vode iz tijela.

Najnovije studije potvrdile su da je mrkva sjajan izvor antioksidansa, a sok od mrkve idelan je način prevencije više vrsta raka posebno raka pluća, dojke, debelog crijeva i kože.

Ukoliko imate problem sa slabom i suhom kožom, lošim noćnim vidom vjerovatno ne dobijate dovoljno vitamina A. Jedna čaša (2 dcl) soka od mrkve na dan u potpunosti će zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom A i već za nekoliko dana početi pozitivno djelovati na rješenje ovih problema.

atma.hr – 52