Art: Mario Sánchez Nevado

atma.hr – 52
Najgora bolest na Zemlji je – neznanje. Neznanje o sebi. Kao i svaka druga bolest, i ova ima svoje simptome. Simptomi neznanja su – požuda, ljutnja, pohlepa, ponos, iluzija i zavist. Većina ljudi na svijetu pati jer su oboljeli od ovih simptoma. Kako bi pronašla sreću, osoba treba  svoju svijest vratiti u prirodno stanje, a to je svijest u kojem voli Boga i sva živa bića. Može se prirodno izliječiti uz pomoć svetih imena Boga te izbjegavanjem djelatnosti koje produljuju neznanje.

Ako je tijelo bolesno, liječnik propisuje lijek i savjetuje pacijentu da se suzdrži djelatnosti koje mogu pogoršati stanje. Slično tome, lijekovi za bolest neznanja su:

  1. Druženje sa svetim osobama
  2. Obožavanje Boga s pravilnim razumijevanjem
  3. Filozofsko raspitivanje o pravom smislu života
  4. Pjevanje (izgovaranje, meditacija, pojanje, molitva) Božjih Imena

A kako se stanje bolesti ne bi pogoršavalo, potrebno je djelovati sa znanjem, suzdržavati se od djelatnosti koje hrane neznanje kao što su – upuštanje u nezakoniti seks, kockanje, intoksikacija i jedenje mesa. Ove djelatnosti uništavaju dobre odlike kao što su – čistoća, istinoljubivost, samokontrola i samilost. Njihovim odricanjem osoba može započeti s ozdravljenjem koje je neophodno za buđenje izvorne svjesnosti. Kada se to dogodi, moguće je spoznati Istinu.

atma.hr – 39

atma.hr – 39

Prethodna objavaNjegujte umjetnost uživanja u životu, nemate što izgubiti!
Slijedeća objavaŽrtva ili Kreator
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".