Medical photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Govoriti iza leđa drugom čovjeku, širiti glasine o njemu, ne donosi ništa dobro, a škodi osobi koja te tračeve priča. Bez obzira razgovarate li negativno o drugim ljudima ili samo slušate što drugi pričaju, vi ste odmah dio te besmislene i podmukle priče.

atma.hr – 52
Tračevi su svuda oko nas. Ponekad nesvjesno širimo jedan, a postajemo tema drugog. Nekada pauza na poslu zna da biti velika trač-partija.

Bez obzira razgovarate li o drugim ljudima ili samo slušate što drugi pričaju, vi ste odmah dio te besmislene i podmukle priče.

Govoriti iza leđa drugom čovjeku, širiti glasine o njemu, ne donosi ništa dobro, a škodi osobi koja te tračeve priča.

“Širenje zlonamjernih glasina šteti ne samo predmetu ogovaranja, već i ogovaraču koji tada izgleda kao nezrela osoba,” kaže spisateljica Sharon Schweitzer.

Socijalni psiholog Laurent Begue kaže: “Približno 60 posto razgovora između odraslih je posvećeno raspravi o događajima koji se jednostavno nisu dogodili. Većina nas donosi svoj sud upravo na osnovu pretpostavki”.

Postavlja se pitanje, zašto toliko volimo ogovarati?

Možda će vam ovo zvučati bizarno, ali i razne humoristične serije i reality emisije su krivac zašto ogovaramo.

Ogovaranje je predstavljeno kao zabavno i duhovito, kao nešto što pomaže stvoriti društvene veze, i navodno tračevi koje dijelimo s drugima nam omogućavaju uspostaviti stabilnije kontakte – više nego zajedničke simpatije prema nekome!

atma.hr – 52
Žalosno je što se ljudi koji tračaju, zapravo ne osjećaju krivim i ne kaju se zbog toga. Oni i ne shvaćaju da griješe i jednostavno uživaju u nesreći drugih ljudi.

Ako ne želite slušati tračeve o drugim ljudima, to možete spriječiti jednostavnim pitanjem upućenoj osobi koja vam hoće ispričati trač:

“Zašto mi to pričaš?”

Nakon što čuje ovo pitanje, vaš sugovornik će shvatiti da vas ova tema ne zanima.

Osoba koja ogovara bit će zapanjena vašim direktnim pitanjem i shvatiti će da vi nemate namjeru vrijeđati drugu osobu i pričati nekome iza leđa.

Stil.kurir