Ovaj narod važi za najljepše afričko pleme. Tradicionalno i muškarci i žene idu u toplesu, a tijelo im je premazano blatom kao zaštita od sunčevog zračenja. Oni se ne kupaju, već koriste aromatične biljke i smolu. Vjeruju da dijete samo bira roditelje.

atma.hr – 78
Himba pleme nastanjeno je u okolini grada Opuwa, regija Kunene, u sjevernoj Namibiji. Ova populacija broji oko 50 tisuća ljudi, a predstavlja kulturološki diverzitet jer žive nomadskim načinom života, pretežno se održavajući od stočarstva i sakupljanja plodova.

Vrlo su patrijarhalni, vjeruju u jednog boga – Mukurua i skloni su poligamiji. Njihov socijalni status određuje se prema količini stoke koju posjeduju, a česta je pojava da muškarci koji su više na društvenoj ljestvici imaju po nekoliko žena.

hqdefault 1 1

Kako je sve podređeno stočarstvu, ovi nomadski pastiri često migriraju sezonski iz matičnog sela u sela koja imaju bolje pašnjake za njihove životinje. I pored dosta kretanja i susretanja s drugačijim, modernijim životnim stilovima, oni su zadržali kulturnu “otpornost” zahvaljujući strogim mjerama o posjeti njihove zajednice koje je poduzela Vlada Namibije kako bi ih zaštitila od pretjeranog izlaganja stranim utjecajima.

Međutim, to ne sprječava pripadnike plemena, pogotovo one koji žive blizu većeg grada, da koriste sve dobrobiti urbanog života.

Tako nije iznenađujuće, premda je neobično, vidjeti ženu iz ovog plemena, tradicionalno obučenu, kako kupuje namirnice u nekom od lanaca supermarketa ili koristi usluge zdravstvene pomoći.

Namibijska vlada odredila je striktna pravila za očuvanje njihovog društva.


Widget not in any sidebars

Jedinstvene karakteristike

Ono što ih izdvaja i čini dodatno fascinantinim za zapadnog čovjeka je posebnost njihovog fizičkog izgleda. Naime, ovaj narod važi za najljepše afričko pleme. Tradicionalno i muškarci i žene idu u toplesu, nose suknje izrađene od kože u raznim bojama, a odrasle žene nose jednostavne kožne ogrtače i kožne čarape kako bi zaštitili svoje noge od otrovnih životinjskih ugriza.

maxresdefault 1 1Tijelo im je premazano blatom kao zaštita od sunčevog zračenja.

Posebno su zanimljive žene jer kosu i tijelo mažu mješavinom maslaca i pigmenta okera, dobivajući tako crvenkastu nijansu koja predstavlja zemlju i plodnost, te krv kao simbol života.

One se ne kupaju, već koriste aromatične biljke i smolu umjesto toga. Frizura je jako važna za pripadnike plemena Himba jer ukazuje na dob, socijalni i bračni status. Muškarci plemena Himba imaju jednu pletenicu kada su sami, a vezuju kosu iza kada se ožene.

Žene nose nevjerojatno složene stilove koji se mijenjaju ovisno o tome jesu li u braku i koliko su stare. Djeca imaju 2 pletenice, a od početka puberteta djevojačke pletenice su prebačene naprijed na lice.

atma.hr – 78
Obiteljski život

U plemenu Himba vjeruju da dijete samo bira roditelje. Jedino što ne može izabrati je kada će ga roditi, već mora čekati dok se majka ne odluči da ima dijete.

maxresdefault 2 1

Kada žena poželi postati majka, ona ode u šumu i meditira dok ne čuje pjesmu djeteta koje želi da ga ona rodi. Tek kada čuje tu pjesmu, ide naći muškarca koji će biti otac tog djeteta. Kada ga pronađe, ona ga uči ovu pjesmu i prije nego fizički začnu dijete, oni pjevaju pjesmu kako bi ga prizvali.

Međutim, tu pjesmu moraju naučiti i babice i druge žene u selu, kako bi s njom dočekali dijete kada se rodi. Ta pjesma će kasnije pratiti dijete kroz život.

Djecu čuvaju žene i ostala djeca iz plemena, a muškarci su često odsutni od kuće na duži vremenski period.

dnevno.rs

Foto: Youtube screenshot

49 HEMP RUKSACI

banner hemp ruksak 1