Designed by Freepik

Nikakve vježbe i dijete neće pomoći dok se ne utvrdi krajnji uzrok pretilosti i dok ne shvatimo zašto smo tu bolest privukli u svoj život. Kad utvrdimo uzrok, a to je najčešće potreba za zaštitom i “sigurnošću” tada se možemo obračunati s ovim uvjerenjem (na mentalnom planu) i ovim osjećajem (na emocionalnom planu). Na kraju, smršaviti ne trebamo da bismo bili “u trendu” nego prije svega zbog zdravlja, jer pretilost donosi mnoge bolesti.

atma.hr – 52
Ljeto je na pragu i mnogi razmišljaju kako se riješiti viška kilograma. Kao što već mnogi od vas znaju, godinama nakupljano salo je bila potreba za zaštitom od životnih udaraca, emocionalnih bolova, psihičkih napetosti, itd…

Potreba za sigurnošću i zaštitom je bila jedan od osnovnih krivaca za nakupljanje sala. Evo jedan mali “recept” koji prakticiram i sama – treba promijeniti podsvjesni program “preživljavanja” koji nam još od doba prvobitne zajednice govori da bismo se suočili sa životnim problemima moramo biti fizički jaki, a to nam donosi hrana. Totalno pogrešno!

Zato, usvojimo temeljno novo uvjerenje za oslobađanje viška kilograma je potpuno suprotno od onog programa koji smo “vozili” sve dosad:

-Ja sam siguran/na i osiguran/a i onda kad sam vitak/ka.

– Kako se oslobađam viška kilograma nestaje većina mojih bolesti, izgledam ljepše, lagan/a sam i poletan/na.

– Moja sigurnost u sebe i moje samopouzdanje se višestruko povećava.

– Shvatimo da: salo i hrana nisu moja zaštita!

atma.hr – 52
Naravno, debljina nastala od konkretnih bolesti kao što je na primjer, hipotireoza i neke druge imaju druge uzroke, odnosno drugačiji sklop uvjerenja koje također treba promijeniti.

Nikakve vježbe i dijete neće pomoći dok se ne utvrdi krajnji uzrok pretilosti i dok ne shvatimo zašto smo tu bolest privukli u svoj život.

Kad utvrdimo uzrok, a to je najčešće potreba za zaštitom i “sigurnošću” tada se možemo obračunati s ovim uvjerenjem (na mentalnom planu) i ovim osjećajem (na emocionalnom planu).

Na kraju, smršaviti ne trebamo da bismo bili “u trendu” nego prije svega zbog zdravlja, jer pretilost donosi mnoge bolesti.

banner za knjige GABOR Mate

No, prije nego krenemo mijenjati svoje stavove, prihvatimo sebe takvi kakvi jesmo – pretili, ne osuđujmo se, nego se razumijmo – zašto smo došli u tu situaciju i prihvatimo stvarnost onakvom kakva ona jest.

Nema osuda, nema krivnje, samo razumijevanje i voljenje sebe. Zavolite i svoje kilograme ako treba, a tek potom krenite na sve ono spomenuto u prvom dijelu teksta.

Jasna Luminus