Dario Duišin Džunić

Vrlo često zaglavimo u pasivnosti, u situacijama kada ne poduzimamo akcije zato što počnemo sumnjati u to što želimo učiniti ili zbog perfekcionizma, rastresenosti ili pustog planiranja koje nas potroši prije nego što smo uopće krenuli u akciju. Osim što si sami natovarimo hrpetine aktivnosti i nađemo se u vrtlogu obaveza, većina ljudi izgubi pojam što je uopće važno i kako ostvariti ono što ih čini sretnim i zadovoljnim.

atma.hr – 52
Stoga evo nekoliko smjernica odnosno podsjetnika za poduzimanje akcija koje mogu biti vrlo korisni, a na koje često zaboravimo:

Nemojte previše razmišljati. Previše razmišljanja vrlo često vodi u slučajeve kad zaglavimo ili se vrtimo stalno u krug. Svakako treba imati jasnu viziju kamo idete, što želite ostvariti i zašto, ali nemojte se zaglaviti u razmišljanju, već krenite u akciju.

Samo počnite. Sva ta silna planiranja neće vas dovesti nigdje. Trebate poduzeti prvi korak, bez obzira koliko on bio „malen“ ili nesiguran. To će vam dati motivaciju i otvoriti će vrata za daljnje korake.

Zaboravite na perfekciju. Perfekcionizam je neprijatelj akcija i nemojte dozvoliti da vas on zaustavi u činjenju. Uvijek možete popraviti. Svaki korak koji ste napravili, pa makar on bio nesavršen je prilika za učenje i unapređenje. Bolje da ste napravili prvi korak koji nije savršen i krenuli u akciju, nego da ga niste napravili zato što želite da bude savršen i time niste poduzeli ništa.

Ne žurite se. Uobičajena pogreška. Puno aktivnosti u malo vremena ne znači da ste nešto napravili. Kad uočite da brzate ili radite previše aktivnosti odjednom, to je odličan pokazatelj da trebate usporiti. Od previše aktivnosti pozornost će vam biti raspršena, a bez kvalitetnog fokusa nema rezultata.

atma.hr – 52
Fokusirajte se na važne akcije. Odaberite jednu bitnu aktivnost koju trebate napraviti danas i fokusirajte se na nju. Kad to završite tada krenite na sljedeću i tako redom.

Poduzimajte „male“ korake. Veliki zalogaji bi vas mogli ugušiti… veliki koraci mogli bi vam početi izgledati daleki i nedostižni pa ćete izgubiti motivaciju. S malim koracima uvijek funkcionira. Svaki odrađen mali korak je uspjeh koji će vas tjerati na daljnje uspjehe.

Negativne misli ne vode nikuda. Sumnjate u sebe? Niste sigurni da li je to najbolje rješenje? Prestanite razmišljati o negativnim ishodima. Naravno da možete naići na prepreke u realizaciji, no ako imate ideju i pozitivno razmišljate tada ćete s lakoćom i te prepreke otkloniti ukoliko se uopće i pojave. Ne zaboravite, ono o čemu razmišljamo kreira našu realnost.

Sastanci nisu poduzimanje aktivnosti. Vrlo česta zabluda kod rukovoditelja, organiziraju sastanke kako bi nešto realizirali. Nažalost, sastanci sami po sebi vrlo često znaju biti prepreka na putu realizacije. Stoga ukoliko organizirate sastanke, neka služe za dogovor, a ne kao način poduzimanja akcija.

Pričanje (obično) nije poduzimanje akcije. Osim ukoliko je aktivnost koju želite realizirate prezentacija, govor i slično ili ukoliko ste primjerice TV izvjestitelj. Najčešće, pričanje je samo pričanje. Svakako, komunikacija je nužna, no nemojte ju miješati s poduzimanjem akcija.

Planiranje nije akcija. Da, trebate plan i napravite ga kako bi znali što trebate činiti. No napravite ga brzo i krenite u akciju što prije.

Čitanje o poduzimanju akcija nije akcija. Upravo čitate članak o poduzimanju akcija, pomalo ironično, zar ne? No, neka ne ostane na tome i primite se posla 🙂

Ponekad je bolje ne poduzeti akciju. Iako zvuči pomalo proturječno ovomu svemu do sada napisano, no i to ponekad može biti najbolje rješenje. Ukoliko shvatite da će vam određena akcija donjeti više štete nego koristi ili vam baš nije čista ili jasna, razmislite da li vam je ta akcija nužna ili ne.

“Pričanje neće skuhati rižu” (Kineska poslovica)

http://www.quantumzona.com/1/post/2011/02/poduzeti-akciju.html

atma.hr – 52