Ovaj tranzit nudi nam priliku da postanemo svjesni i oslobodimo se svih tendencija prema suovisnim ponašanjima, navikama kao što su napuštanje sebe kako bismo ugodili drugima, žrtvovanje naše istine kako bismo održali mir, neautentično fino ponašanje da bi se svidjeli, davanje sve od sebe kako bismo dobili odobrenje i potvrđivanje od drugih. Ovih dana imat ćemo prilike pozabaviti se i riješiti nezacijeljene rane iz naše prošlosti i postati svjesni njihovih dugotrajnih učinaka, kao što su obrambeni mehanizmi, strategije suočavanja i načini na koje se suzdržavamo od potpunog življenja i osjećanja.

atma.hr – 52
25. ožujka/marta doživljavamo prvu pomrčinu u 2024. godini, Lunarnu pomrčinu punog Mjeseca u polusjeni koja se događa na 5º07′ Vage, poziv da transformiramo naše odnose i način na koji se pojavljujemo u njima. Ovaj događaj dovodi do sazrijevanja šestomjesečnog evolucijskog ciklusa koji je započeo 14. listopada/oktobra 2023., pomrčinom Sunca za vrijeme mladog Mjeseca u Vagi.

Dovršavamo ono što smo započeli otprilike u to vrijeme, svjedočimo odvijanju namjera koje smo postavili i sjemena koje smo posijali, žanjemo plodove onoga što smo posijali i jasno vidimo o čemu se radilo. Ovo je moćno vrijeme da razmislimo o tome što se tada događalo u našim životima i promatramo kako se to raspliće. Ovih dana dostupna nam je nova svijest i bit će dostupne prilike za dublje i temeljitije razumijevanje naših istinskih potreba i želja, posebice na području odnosa.

Lunarnu pomrčinu punog Mjeseca u znaku Vage snažno će osjetiti svi, ali posebno osobe koje su rođene s osobnim položajima oko 5º kardinalnih znakova. Ova pomrčina Mjeseca ima potencijal olakšati otkrivanje onoga što je ispod obrazaca i dinamike koji se stalno pojavljuju u njihovim odnosima i ponuditi im prilike da se oslobode ciklusa ponavljanja i patnje.

Pomrčine su evolucijski akceleratori koji ubrzavaju tempo našeg rasta i nude nam šanse za kvantni skok prema budućnosti. Ovi događaji su ulaz u novu razinu svijesti: oni označavaju povećanje stupnja nepredvidivosti i kataliziraju nagle promjene u našim životima i našoj razini svijesti. Svrha pomrčina je pomoći nam da se oslobodimo obrazaca i petlji koje se ponavljaju u našim životima.

Ova pomrčina je penumbralna, što znači da samo vanjski dio Zemljine sjene privremeno prekriva Mjesec. Iz tog je razloga manje moćna od totalne pomrčine, poput one koju ćemo doživjeti za dva tjedna.

atma.hr – 52
Lunarna pomrčina u konjunkciji s južnim čvorom: katarzično oslobađanje

Lunarna pomrčina punog Mjeseca u Vagi događa se na Mjesečevom južnom čvoru, točki na Mjesečevoj orbiti povezanoj s našom prošlošću, s našim vezanostima, s onim što nam je poznato, s uobičajenim načinima postojanja, ponašanja i odnosa.

Putovanje Južnog čvora kroz znak Vage naglašava sjenovitu stranu Vage i poziva nas da primijetimo kako je naš odnos s ovim arhetipom izvan ravnoteže.

Ovaj tranzit nudi nam priliku da postanemo svjesni i oslobodimo se svih tendencija prema suovisnim ponašanjima, navikama kao što su napuštanje sebe kako bismo ugodili drugima, žrtvovanje naše istine kako bismo održali mir, neautentično fino ponašanje da bi se svidjeli, davanje sve od sebe kako bismo dobili odobrenje i potvrđivanje od drugih.

Kada se pomrčine dogode na Južnom čvoru, one donose nešto što treba iscijeliti, razriješiti i pustiti u vatru. Ovih dana imat ćemo prilike pozabaviti se i riješiti nezacijeljene rane iz naše prošlosti i postati svjesni njihovih dugotrajnih učinaka, kao što su obrambeni mehanizmi, strategije suočavanja i načini na koje se suzdržavamo od potpunog življenja i osjećanja.

Mjesečeva pomrčina u konjunkciji s Južnim čvorom označava moćno vrijeme katarzičnog oslobađanja, čišćenja i pročišćavanja i nudi nam priliku da očistimo prošlu karmu i oslobodimo se vezanosti za priče, identitete i rane koje nas sprječavaju da stvorimo drugačiji život.

Mjesec na ranim stupnjevima Vage je u širokoj opoziciji s Neptunom na kasnim stupnjevima Riba i formira trigon s Plutonom u Vodenjaku.

Opozicija Mjesec-Neptun naglašava rizike idealizacije i projekcije unutar odnosa. Ova usklađenost nas poziva da promatramo svaku tendenciju da idealiziramo druge, padamo na potencijal ili očekujemo od njih da ispune određenu fantaziju ili preuzmu ulogu u našim životima koje možda nisu ni svjesni. Ovo je prilika da vježbamo vidjeti druge onakvima kakvi jesu, a ne onakvima kakvima želimo da budu, da ih vidimo gdje jesu i poštujemo njihov put kao i naš.

atma.hr – 52
Trigon Mjesec-Pluton u zračnim znakovima Vaga i Vodenjak podržava našu sposobnost pristupa objektivnoj perspektivi naše emocionalne stvarnosti i sagledavanja obrazaca koji se mogu pojaviti u našim odnosima s višeg stajališta. Ova nas usklađenost nadahnjuje da vjerujemo svojoj intuiciji i intuiciji o nekoj osobi, situaciji ili prilici.

Venera je planetarni vladar Vage, stoga ona vlada ovom pomrčinom kao i Južnim čvorom: proučavanje njezinog stanja daje nam više informacija o energiji ovog događaja, kontekstu u kojem se odvija i nesvjesnim tendencijama koje će se vjerojatno dogoditi vani otprilike u ovo vrijeme.

Venera je trenutno u Ribama, znaku njezine egzaltacije, što naglašava ulogu odnosa kao katalizatora duhovne evolucije. Venera je nedavno prešla Saturn i dva su planeta nedavno započela novi ciklus, otvarajući novo poglavlje našeg procesa sazrijevanja, posebno u odnosu na naše odnose s drugima, sa samim sobom, s duhovnošću i s novcem.

Ovaj aspekt naglašava vrijednost predanosti kao izraza predanosti i izaziva nas da njegujemo veze koje želimo učvrstiti u našim životima.

Usklađenosti između Venere i Jupitera i Urana u Biku podsjećaju nas da su rast, širenje i nove mogućnosti lako dostupni kada izaberemo ono što je istinito umjesto onoga što je ugodno. Konjunkcija Jupiter-Uran ide točno za otprilike mjesec dana, ali je već aktivna, motivirajući nas da vjerujemo u našu sposobnost da manifestiramo svoje vizije, bez obzira koliko velike ili čudne se one činile.

Lunarna pomrčina u polusjeni u Vagi: dekonstrukcija odnosa

Kako rastemo u samosvijesti, naše odnose potrebno je reorganizirati u skladu s tim: ovih će se dana neki prirodno promijeniti, neki će naglo prekinuti, a neki će se razviti i produbiti. Ovo je vrijeme moćne dekonstrukcije: ovih dana se mirimo s činjenicom da se naši odnosi i način na koji se pojavljujemo u odnosima moraju promijeniti, moraju nadograditi, moraju se na neki način revolucionirati.

Ne možemo stalno ponavljati prošlost, moramo napustiti stare načine, a da bismo ih pustili, moramo odvojiti vrijeme da prežalimo gubitak onoga što je bilo, onoga što je moglo biti, onoga što više ne može biti.

atma.hr – 52
Lunarna pomrčina punog Mjeseca u Vagi baca svjetlo na ono što treba transformirati, iscijeliti i riješiti u nama samima kako bismo privukli i bili privučeni različitim iskustvima odnosa.

Ovo je snažno vrijeme za rad na razumijevanju kako smo formirali nesvjesne zaštitne mehanizme i obrane, suočenje s našim prisilama i strahovima sa suosjećanjem, razotkrivanje prošlih trauma i uvjetovanosti i otpuštanje odnosa koji više ne podržavaju naš rast.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić