Poniznost zapravo znači poštenje. Biti ponizan jednostavno znači biti iskren. Čime se mi imamo hvaliti? Ako Bog ne učini da Sunce izađe, što bismo onda? Jesmo li mi kreirali svoj mozak? Jesmo li mi napravili svoje oči kojima možemo vidjeti? Jesmo li napravili svoje srce koje otkucava? Jesmo li napravili svoje ruke? Britanci imaju izreku: “Do not be proud of borrowed plumes (Nemoj biti ponosan na posuđeno perje)”

Što god da imamo, nije naše. Imamo slobodnu volju koristiti ono što nam Bog daje i to na dobar, loš ili duhovan način. Imamo slobodnu volju i ovisno o tome što radimo i govorimo, karma će nam uzvratiti. Ali zapravo sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju dolaze od moći koja je daleko iznad nas. Čak iako ste mladi i jaki, pod utjecajem snage vremena, koliko dugo ćete ostati mladi i jaki? Tijelo je pod kontrolom prirode, um je pod kontrolom prirode. I stoga, biti ponizan zapravo znači biti iskren.

nityo nityanam chetanas chetananam
eko bahunam jo vidadhati Kaman
(Katha Upanisada 2.2.13)

Stih iznad objašnjava da postoji jedno koje je vrhovno vječno, a  svi ostali su podređeni tom jednom vrhovnom vječnom. Činjenica je da smo uvijek podređeni Svevišnjem.

I zločinac poput Hitlera je bio podređen vrhovnom. Gospodin mu je dao um i tijelo, a on ih je potpuno pogrešno iskoristio. Mučio je i ubijao druge i tako akumulirao oceane i planine stravične karme i u konačnici je mrtav i otišao, a njegova duša mora ići na sljedeće mjesto kako bi odradila svoju karmu. Aleksandar Veliki je osvojio toliko dijelova svijeta, ali gdje je on sada? Njega je osvojilo vrijeme.

Dakle, svatko je podređen Božjoj moći. I zato biti ponizan znači biti realan i iskren. Biti ponosan je jednostavno nepošteno, nezahvalno i nerealno. Biti ponosan je iluzija. Naravno, u današnjem svijetu biti ponosan je vrlo ‘cool’. Narod voli ponosne ljude, ali činjenica je da je ponos iluzija i da je to jadno stanje srca. Poniznost znači imati dovoljno integriteta u iskrenosti našega stvarnog života pred Bogom.

Radhanath Swami

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA

atma.hr – 61