Jednom je jedan liječnik žurno utrčao u bolnicu nakon što je dobio hitan poziv da izvrši vrlo tešku operaciju na jednom dječaku. Obukao je odmah kiruršku kutu i uputio se direktno u operacijsku salu.

U hodniku ispred operacijske sale zatekao je bijesnog dječakovog oca kako nervozno tapka nogama. Čim je čovjek vidio doktora, pritrčao mu je derući se na njega: “Zašto vam je trebalo toliko dugo vremena? Zar vi ne znate da je život moga sina u opasnosti? Gdje vam je osjećaj odgovornosti prema drugima? Kakav ste vi doktor?”

atma.hr – 39

Doktor je s iskrenim žaljenjem rekao: “Zaista se ispričavam, ali čim sam dobio poziv uputio sam se ka bolnici. Nisam mogao stići brže. A sada bih vas zamolio da se smirite kako bih mogao na miru obavljati svoj posao.”

“Da se smirim?! Ja da se smirim? A što da je vaš sin u toj prostoriji sada, da li bi ste se vi smirili? Da vaš sin umire, kako bi ste se vi ponašali?” – bijesno je uzvratio otac.

Operacija je trajala nekoliko sati i doktor je izašao sav sretan i nasmijan. “Hvala bogu, vaš sin je van životne opasnosti!” I bez da sačeka ikakvu reakciju dječakovog oca, izjurio je iz bolnice. U trku je samo dobacio, “Ako imate ikakvih pitanja, pitajte medicinsku sestru.”

atma.hr – 39

“Zašto je ovaj doktor ovako arogantan?! Nije mogao sačekati ni nekoliko minuta da ga upitam za trenutno stanje moga sina!” – prokomentirao je otac čim je vidio medicinsku sestru.

Medicinska sestra mu je odgovorila: “Njegov sin je poginuo jučer u prometnoj nesreći. Bio je na njegovom pogrebu i kad sam ga ja pozvala zbog hitne operacije Vašeg sina. I sada, čim je spasio život Vašeg sina, otrčao je nazad da sahrani svog.”

Pouka: Nikada ne osuđuj druge, jer ne možeš znati kakvi su njihovi životi i kroz što oni prolaze.

atma.hr – 75