atma.hr – 52
Pranajama: ‘pobjednički dah’

Kontinuirane obaveze, gužve u prometu te boravak u zatvorenim prostorima mogu nas učiniti napetima i izazvati tjeskobu u nama. Često sami sebi idemo na živce jer si u takvom stanju ne znamo pomoći. Lijek je jednostavan – ujjayi pranajama (pobjednički dah ili dah oceanskog zvuka): jedinstveni oblik vježbe disanja koja u grlu proizvodi mekan, piskavi zvuk.

Ova vježba disanja mnogo je jednostavnija nego što se na prvi pogled čini, a idealna je jer se može uključiti u različite asane, opuštanje i meditaciju. Postoji nekoliko stupnjeva izvođenja, a ovdje ćemo vam objasniti početni.

Udobno sjednite, po mogućnosti u neki od položaja za meditaciju ili turski sjed. Zatvorite oči. Opustite tijelo držeći leđa i glavu uspravno. Osvijestite dah u nosnicama i dopustite disanju da postane smireno i ritmično. Nakon nekog vremena preusmjerite svjesnost na grlo. Kad disanje postane sporije i dublje, nježno stegnite ulaz grkljana čineći radnju kao pri gutanju ili glasnom zviždanju i nastavite s dubokim disanjem (kroz nos). Ako se izvodi pravilno, doći će do spontanog laganog uvlačenja trbuha. Zrak koji prolazi kroz novonastalu blokadu čini trenje koje rezultira zvukom poput laganog hrkanja, čujnog samo vama.

Kad ste savladali ovaj korak, počnite vježbati ujjayi pranajamu s kechari mudrom – uvijte jezik unazad (do granice ugode, bez naprezanja) dotičući njegovom donjom površinom meki dio nepca. Opustite mišiće lica. Svjesnost neka bude na zvuku koji se stvara u grlu i odgovarajućem udahu i izdahu. Odbacite sve misli.

Počnite s deset ponavljanja i s vremenom dođite na pet ili deset minuta, ovisno o svojim mogućnostima. Kad završite, lezite na leđa (savasana ili položaj mrtvaca) i opustite se nekoliko minuta.

atma.hr – 52
Dobrobiti pranajama vježbe

Ujjayi pranajama smirujuća je pranajama koja ujedno grije tijelo. Dok je izvodimo, vršimo lagani pritisak na karotidne sinuse u vratu koji reguliraju puls i krvni tlak dovodeći do fizičkog i duševnog opuštanja. Pomaže kod svih poremećaja i bolesti psihosomatskog podrijetla, počevši od nesanice, i može se vježbati u položaju mrtvaca prije odlaska na počinak.

Izvor: bioenergija-belosa.com

atma.hr – 52