Foto: stocksnap.io

Depresija se najčešće javlja kao posljedica nekih većih trauma poput smrti drage osobe, razvoda, gubitka posla ili financijskih problema. Ali i mali koraci i izbori koje pravimo svakodnevno, mogu utjecati na naše mentalno zdravlje i više nego što mislimo. Srećom, loše navike se daju ispraviti, a u nastavku saznajte neke od najgorih kojih se definitivno morate osloboditi ako želite živjeti život punim plućima.

atma.hr – 75
1. Vučete se dok hodate

Kada je osoba depresivna, to se obično reflektira na njezin način hoda, međutim istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Bihevioralne terapije i eksperimentalne psihijatrije pokazalo je da je inevrzan slijed događaja također točan. Od osoba koje su sudjelovale u studiji traženo je da hodaju pognute glave, spuštenih ramena i povijenih leđa, što je kod njih uzrokovalo nalet loših emocija, sjećanja i negativnih misli.

Ispravite se, nasmiješite, gledajte samouvjereno ravno ispred sebe i glavu gore!

2. Fotografirate sve što vidite

Nasumično fotografiranje svega što vidite, može loše utjecati na vaša sjećanja danog trenutka, pokazuje studija objavljena u časopisu znanstvene psihologije. Tijekom istraživanja, sudionici su posjetili muzej, od kojih je dio njih fotoaparatom bilježio svaki momenat, dok su drugi uživali u šetnji. Rezultat je pokazao da su sudionici koji su samo razgledali imali manje poteškoća kasnije, tijekom prisjećanja same posjete muzeju.

Pretjerano fotografiranje krade vam srž sadašnjeg trenutka. Važnije je ono što zabilježimo u srcu!

atma.hr – 75
 3. Dopuštate da vas toksične osobe “iscijede kao krpu”

Mentalno zlostavljanje nije nimalo rijetka pojava na poslu. Kada ste na poslu žrtva vampira koji cijedi svu pozitivnu energiju iz vas, to će definitivno utjecati na vaše raspoloženje, te će vam iz dana u dan biti sve teže ustati i krenuti u ured.

Budite sami sebi na prvom mjestu, nitko nije vrijedan vašeg nerviranja. Osluškujte svoje tijelo, a ne toksične osobe oko sebe!

4. Ne bavite se nikakvom fizičkom aktivnošću

Znanstveno je dokazano da ljudi koji su depresivni nemaju volje da se pokrenu, a kamoli da redovito treniraju. Nasuprot tome, osobe koje se bave nekom fizičkom aktivnošću imaju manji rizik od upadanja u depresiju.

Pokrenite se već danas! Bilo što!

atma.hr – 75
5. Odugovlačite

Imate pred sobom zadatak koji morate obaviti, ali vas toliko iritira sama pomisao na isti. Odlukom odgoditi taj zadatak kasnije, samo produžavate anksiozno stanje u koje ste upali.

Uhvatite se u koštac s tim, završite ga što prije, bit će vam mnogo lakše.

6. U lošoj ste vezi

Mnogi su anksiozni i depresivnu upravo zbog toga što se nalaze u vezi koja ih ne usrećuje, a da zapravo toga nisu ni svjesni. Uvijek je bolje biti sam, nego sa nekim tko vas puni negativnom energijom.

Prekinite samosažaljevanje i krenite dalje!


Widget not in any sidebars

 7. Ne spavate dovoljno

San je potreban svima. Kada konstantno ne spavate dovoljno, to se automatski odražava na cijeli organizam, ne samo na vaše mentalno zdravlje.

Napunite baterije dobrim odmorom – ne možete se samo prazniti inače će vas bolest prinudno prikovati uz krevet!

8. Nemate niti jedan trenutak samo za sebe

Pored posla, djece, supružnika, kuhanja, obveza po kući, vi ne uspijevate naći jedan trenutak za sebe i svoju dušu. To je potpuno pogrešno. Neka je to pola sata dnevno, ali jako je bitno naći način da se opustite, meditirate, radite ono što godi baš vama.

Ne možete nikome dati ono što nemate. Ispunite svoje srce kreativnošću i zadovoljstvom!

atma.hr – 75
9. Zapravo, vi ne razgovarate ni s kim

U današnje vrijeme, tehnologija je toliko uznapredovala da je sada sve moguće odraditi preko preko telefona ili kompjutera. Uhvatili ste sebe kako sa prijateljicama, sestrom, majkom, s ljudima koji su vam u životu najvažniji, zapravo komunicirate preko sms-a i društvenih mreža.

Nijedan telefonski ili Skype razgovor ne može zamijeniti razgovor oči u oči uz topli čaj i kolač.

10. Radite više stvari odjednom

Razgovarate na telefon, pripremate doručak, pazite da vam kava ne pokipi, i uz sve to držite dijete u naručju. Svaka čast, to možda jest za pohvalu, ali rijetko tko može izdržati takav tempo svaki dan. Morate napraviti plan i redoslijed i držati ga se.

Ustanite 15 minuta ranije nego inače i popijte tu jutarnju kavu na miru, pa onda krenite s obvezama. Ugodite malo sebi – zaslužujte!

stil.kurir

23 TESLINA PLOČA