Unatoč mnogim predrasudama u našem društvu prema psihoterapiji i savjetovanju, u tom procesu dolazimo do bolje kvalitete života i pritom upoznajemo sebe. Mnogi misli da je psihoterapija „ležanje na kauču“, no to je daleko od istine. U psihoterapijskom procesu terapeut vodi klijenta kroz proces upoznavanja sebe i svojih problema te nošenja s njima.

atma.hr – 52
Ponekad život pred nas stavi velike kušnje i izazove za koje mislimo da ne možemo prijeći i vodi nas do krajnjih granica izdržljivosti. U tom trenutku kada mislimo da više ne možemo nikuda leži naša najveća snaga i prostor za rast. Iz osobnog iskustva znam da se svaki problem može riješiti, samo treba ostati „sada i ovdje“ i doći do svog rješenja uz pomoć osobe koja vas aktivno sluša, usmjerava pitanjima i podržava vas u vašem razvoju i rastu. U ovom slučaju psihoterapeut vam može biti od neprocjenjive pomoći dok upoznajete sebe, svoje emocije i tražite svoj put. Dok tražimo svoj put i suočavamo se sa različitim preprekama bitno nam je da imamo kraj sebe osobu koja nam može to olakšati jer taj put nije lagan, ali donosi neizmjerno zadovoljstvo kada se svjesno krene u tom smjeru.

„Svi smo mi junaci svog života.“

atma.hr – 75
Uloga psihoterapeuta i odnos s klijentom

Psihoterapeut je stručna osoba  koja uz pomoć pitanja, tehnika, metoda i svoje stručnosti pomaže klijentu da otkrije vlastitu životnu priču. Cilj psihoterapije nije baviti se drugim ljudima o kojima klijent priča, njihovim životima i postupcima već se u tom procesu usmjerava klijenta da uvidi na koji način on sam percipira,doživljava i proživljava  svijet kao takav. Upravo zbog toga psihoterapeut nema gotove odgovore jer svatko ima svoje odgovore. Psihoterapeut nije čarobnjak koji može čarobnim štapićem promijeniti nečiji život. Kada dođete u taj proces treba prihvatiti da je puno toga zakopano u vama i da treba ići polako kako bi to izašlo na površinu i kako bi došlo do promjene. Svjestan psihoterapeut to zna te prati osobu i njezine odgovore. Služi se svojom intuicijom te se empatički uživljava u ono što klijent govori i promatra njegovo ponašanje, no pritom ne gubi vlastiti pojam sebe te ostaje svjestan.

Odnos psihoterapeuta i klijenta je povjerljiv,profesionalan i ravnopravan odnos i sve što kažete ostaje u tom povjerljivom odnosu, na što mene, ali i ostale psihoterapeute,savjetnike i sl. obvezuje i etički kodeks. No ujedno to je i osoban odnos u kojem kroz kontakt dolazi do promjena i klijent razvija sve svoje sposobnosti te dolazi do uvida kojih prije nije bio svjestan.  Kao i svaki drugi odnos i ovaj se gradi i stvara se povjerenje u psihoterapeuta jer se na taj način klijent oslobađa straha i srama te može slobodno izraziti sve što je u njemu kako bi mogao doći do promjene. Psihoterapeut nudi sigurno mjesto i postavlja pozitivne granice i pravila kako bi taj odnos bio još kvalitetniji te sam proces rada bolji. Jednom kada klijent dovoljno upozna sebe i svoju unutranju snagu posao psihoterapeuta završava.

atma.hr – 75
U čemu sve psihoterapija/savjetovanje može pomoći:

Ljudi dolaze sa različitim problemima. Nijedan problem nije sramota i osoba ga ne treba potiskivati. Baš suprotno, ako ga potiskujemo dolazi do toga da se problem pojača i izlazi na površinu na različite načine. Jedan od načina je i u obliku tjelesnih simptoma (napadaji panike, kožna oboljenja, različite upale, manifestacija različitih misli itd.).Simptom ponekad ne bira put, on želi da ga se vidi i da se obrati pozornost na njega.

„Ono što je sada slabost jednom će postati naša naveća snaga.“

U otvorenoj i podržavajućoj atmosferi, uz potpunu diskreciju:

• možete otvoreno, bez osude, reći što vas muči
• osvijestiti štetne i nefunkcionalne obrasce ponašanja
• iskusiti nove obrasce ponašanja i proširiti mogućnosti izbora
• zacijeliti svoje emocionalne povrede
• naučiti razviti prisnost sa sobom i drugima
• naučiti kako se nositi sa stresom
• otpustiti stvari, situacije koje vas koče u razvoju
• osvijestiti svoje jake strane te naučiti prihvatiti slabije strane
• otkriti svoje potencijale i ono u čemu ste jedinstveni

Također psihoterapija/savjetovanje vam može pomoći i u ovim pitanjima:

 • Želite promijeniti posao ili pokrenuti svoj vlastiti biznis?
 • Želite više samopouzdanja u nekim situacijama?
 • Osjećate nezadovoljstvo, ljutnju ili tugu i ne znate kako se nositi s time?
 • Ne znate kako ste nositi sa stresnim situacijama?
 • Želite osjećate se bolje u „vlastitoj koži“?
 • Imate problema u ljubavnim odnosima i/ili nerazumijevanje s partnerom­­?
 • Štetne navike (pušenje,alkohol,prejedanje) umanjuju vašu kvalitetu života?
 • Osjećate prazninu u sebi iako je oko vas „sve u redu“?
 • Imate napadaje panike i/ili gubitak kontrole u nekim situacijama?
 • Ne napredujete u poslovnom i/ili privatnom životu zbog starih uvjerenja koja vas koče i sputavaju?
 • Želite postići davno postavljene ciljeve koji još uvijek čekaju ostvarenje?
 • Čini vam se da gubite kontrolu nad nekim aspektima života i u nekim situacijama?
 • Ljutite se i plačete bez nekog „posebnog razloga“ ?
 • Ili jednostavno želite da vas netko čuje i da vam drugačiji pogled na situaciju sa stručne strane?

atma.hr – 75
Kako to izgleda u praksi

Prvi susret dogovaramo putem e-maila ili telefona. Na prvom susretu kroz inicijalni razgovor, postavljanjem pitanja analiziramo situaciju, problem zbog kojeg ste došli. I na temelju toga razvijamo ciljeve za budućnost i smjer u kojem ćemo ići u radu. Pristup, tehnike i  tempo rada usklađujem prema potrebama klijenta i njegovim trenutnim mogućnostima. Nema forsiranja i cijeli proces ide korak po korak. Uglavnom klijent na prvom susretu dobije uvid u svoju situaciju i problem s kojim je došao. I na tome nastavljamo rad i promjenu.

Jedna savjetodavna/psihoterapijska seansa traje 60 minuta. I nakon toga dogovaramo daljne susrete u skladu sa zajedničkim vremenskim rasporedom.

Nakon uvodnih seansi i početnih dogovora, započinje terapijski proces koji će, ovisno o vrsti problema te želji i potrebama osobe, potrajati neko vrijeme. Ponekad proces ide brže, a ponekad sporije. Kroz terapijski rad osoba ima prilike osvijestiti nesvjesne ili potisnute dijelove sebe, suočiti se sa svojim strahovima, raditi nas svom samopouzdanju, govoriti iskreno i otvoreno o svojim željama i potrebama, učiti o granicama (svojim i tuđim) i mogućnostima te ujedno otkrivati i razvijati u sebi svoje maksimalne potencijale. Temeljna zadaća psihoterapije je naučiti vas da autonomno i slobodno živite život u skladu sa svojim najdubljim vrijednostima.

Napisala: Marta Kravarščan, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach.

Mail:[email protected]
Mob:091/935-6942
Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog razvoja
Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com/

marta

O meni: Nakon završenog Učiteljskog fakulteta u Zagrebu radim privatno sa učenicima i studentima na razvoju koncentracije, tehnikama učenja i pamćenja te smanjenju stresa i treme. No nakon par godina jedna životna situacija me vraća na moj pravi poziv – psihoterapiju i savjetovanje ljudi. Kroz rad na sebi upoznajem se sa Gestalt psihoterapijom te ujedno upisujem tu edukaciju te sam i dalje u tom procesu. Paralelno završavam edukaciju za neurolingvističkog praktičara (International network of Humanistic Neurolinguistic Psychology) te life i business coacha. Pokrećem i vodim centar za osobni i poslovni razvoj „Put Promjene“ te u sklopu njega radim life i business savjetovanje, psihoterapiju, održavam predavanja te različite tematske radionice.

Neprestano se usavršavam kroz razne edukacije i tečajeve poput transakcijske analize, realitetne terapije, bodyworka, sistemskih konstelacija, autogenog treninga, psihodrame itd. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani kod žena, partnerski odnosi, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. Iskustvo me naučilo da se svatko od nas može promijeniti na bolje te živjeti život punim plućima. Svi imamo kapacitete i mogućnosti koje tek moramo osvijetiti, pronaći i prihvatiti u sebi.

Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, misli i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija  može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje ću vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu nema prisile, onda je kontraproduktivna.

atma.hr – 75
Prethodna objavaOnaj kojeg najviše voliš ti najdublje zabada nož u srce
Slijedeća objavaMarilyn Monroe: Ako ne možeš sa mnom kada sam najgora, onda me ne zaslužuješ kada sam najbolja!
Marta Kravarščan
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]