Dr. Ann Wigmore s 82 godine nije imala niti jedne sijede vlasi: Ovaj sok vraća originalnu boju kose!

14104

Ann Wigmore 4

S obzirom da stanje kose odražava kvalitetu naše prehrane i ukupnu vitalnost, važno je imati na umu da je prerano sijeda kosa puno više od estetske brige. Ona može ukazivati na ozbiljne prehrambene nedostatke i nagovijestiti buduće bolesti. Isto tako, jeste li znali da postoji način da se uspori rast sijedih i da vam se vrati vaša originalna boja?

atma.hr – 39

Uzroci mogu biti dublji

Krenimo prvo sa znanstvenim objašnjenjem: znanstvenici su izolirali uzrok sijede kose – pigment melanin zadužen za proizvodnju matičnih stanica koje se nalaze na svakom folikulu. Ovisno o našoj genetskoj predispoziciji, ove stanice počinju proizvoditi manje pigmenta kako starimo, što na kraju rezultira sijedom kosom.

Tradicionalna kineska medicina  i ayurveda drže da su razlozi sijede kose daleko dublji od jednostavnog genetskog nasljeđa.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kvaliteta krvi i zdravlje bubrega se ogleda u snazi, boji i stanju kose. Namirnice koje jačaju krv i bubrege su klorofil, šećerna melasa, crne sjemenke sezama, hijiki alge, kopriva, a posebno pšenična trava. Kineska medicina preporuča i izbjegavanje prekomjernog korištenja mliječnih proizvoda, mesa i soli.

U ayurvedskoj znanosti, sijeda kosa je rezultat poremećaja pitta i vata dosha. Smanjenje stresa je ovdje vrlo važno za balansiranje obje konstitucije. Vježba, yoga, duboko disanje, masaža, akupunktura i meditacija su svi jako korisni. Amla, popularna ayurvedska biljka, također se preporučuje za usporavanje starenja.

Nadalje, prerano sijeda kosa može ukazivati na poremećaj štitnjače poput Gravesove bolesti, Hashimotove bolesti, hipertireoze i hipotireoze. Nedostaci vitamina B5, B6 i B12 te anemija, su također česti uzroci. Nedostatak ovih vitamina i minerala je često povezan s lošom apsorpcijom zbog problema koji proizlaze iz Kronove bolesti, celijakije, bakterijskog rasta u crijevima ili riblje trakavice. Nedostatak adekvatnog vitamina A, cinka i bakra također mogu stvoriti problem, što može dovesti do slabog imuniteta, oslabljene povezanosti krvnih žila i, u nekim slučajevima, moždanog udara i bolesti krvožilnog sustava.

atma.hr – 75
Sok koji vraća boju sijedim vlasima

Redovno konzumiranje svježeg soka mlade pšenične trave pruža nam mnoge prednosti, a jedna od njih je i ta da može usporiti rast sijedih i vratiti sijedoj kosi njenu prirodnu boju!

Sok od pšenične trave je ujedno i odličan čistač krvi te pomaže u pomlađivanju i regeneraciji naše kože.

Zbog visokih udjela klorofila , kao i aminokiselina, minerala, vitamina i enzima pšenična trava omogućava širok spektar zdravstvenih koristi i ljekovitih prednosti.

S 82 nije imala niti jedne sijede vlasi!

Ispijanje sokova od mladih zelenih žitarica prva je promovirala Dr. Ann Wigmore, žustra i probitačna pionirka naturopatije, utemeljiteljica Hipokratovog zdravstvenog instituta koji je kasnije preimenovan i danas nosi njezino ime.

Dr Ann Wigmore (na naslovnoj slici) je detaljno istražila ljekovita svojstva soka od mlade pšenice, te je razvila i detaljno opisala proces uzgoja mlade pšenice u plitkim zdjelama kod kuće ili na bilo kojem mjestu. Izmislila je i jeftin sokovnik za mladu pšenicu kako bi taj životni eliksir učinila dostupnim svakome.

U poznoj dobi od 82 godine dr. Ann nije imala nijedne sijede vlasi! To je bilo toliko nevjerojatno da su ju studenti zamolili da im dopusti da prouče njenu kosu u laboratoriju.

Test je pokazao da je to bila njena prirodna boja!

To je bio rezultat redovnog pijenja soka mlade pšenične trave, pijenja fermentiranog rejuvelaca, zdrave prehrane i povremenog detoksiciranja.

*Rejuvelac je fermentirani napitak od klica žitarica, prepun vitamina B, K i E, proteina i enzima.

atma.hr – 39

Kako dobiti svoj sok od pšenične trave

Pšeničnu travu možete sami saditi, ali je možete i kupiti u prodavaonicama zdrave hrane u svježem ili u osušenom obliku.

Najjeftiniji način za nabavu soka je da uzgojite pšeničnu travu sami.

Pšenica raste jako brzo, a da biste je uzgojili potrebno vam je ekološko sjeme pšenice, treset i zemlja.

Postupak:

1. Namačite sjemenke pšenice osam do dvanaest sati.

2. Sjemenke ostavite u staklenoj tegli i tijekom iduća 24 sata isperite ih tri puta.

3. Kada se počne nazirati klijanje, posadite sjemenke na vrh zemlje. Omjer neka bude jedan dio treseta prema tri dijela zemlje.

4. Zalijte posađenu pšenicu i pokrijte teglu tijekom prva tri dana, da se ne isuši. Tijekom tih dana dobro zalijte pšenicu ujutro, a uvečer ju poprskajte vodom.

5. Četvrti dan otkrijte teglu, neka sjemenke budu na indirektnom svjetlu.

6. Idealna temperatura za rast pšenice i izbjegavanje plijesni je 21C do 26C. Ako se pojavi plijesan, uzgojite novu pšeničnu travu.

7. Pšeničnu travu možete rezati kada naraste oko dvadeset centimetara. Dva dana prije rezanja iznesite je na sunce da bi došlo do sinteze klorofila.

8. Za novu turu, koristite novo sjeme i zemlju.

9. Sok od pšenične trave možete iscijediti uz pomoć sokovnika ili ju samljeti u blenderu uz dodatak vode.

atma.hr – 75
Kura s pšeničnom travom

Tijekom kure pšeničnom travom potrebno je izbaciti brzu i prerađenu hranu, GMO proizvode, slatkiše, masnu i tešku hranu.

Mnogima je njen okus neugodan, ali možete ga prikriti miješanjem sa vodom, medom i / ili svježim sokovima.

Konzumirajte sok 30 minuta prije obroka ili umjesto obroka, ako želite i smršaviti.

Ova kura opskrbljuje tijelo klorofilom, vitaminima i kisikom. Alkalizira organizam i jača bioelektrični napon važan za opće zdravlje organizma pa tako i kože i kose.

Počnite s količinom od 30 ml soka na dan, koju postupno možete povećati do 30 ml dvaput dnevno.

Na početku kure možete se osjećati lošije, primijetiti promjene u urinu i stolici.

To je normalni dio procesa izbacivanja štetnih tvari iz organizma. Ta faza traje samo nekoliko dana.

Povećajte unos vode i nastavite s kurom.

Dakle, ako vam je neugodan okus samog pšeničnog soka, dodajte nešto vode i voćku po izboru pa napravite smoothie.

atma.hr – 39

Napitak od pšenične trave – recept

Ovo je samo prijedlog, budite kreativni…

Smiksajte u blenderu sljedeće sastojke:

  • 30 ml soka pšenične trave
  • šalicu sjeckanog voća po izboru
  • šalicu soka od naranče/limuna
  • žličicu meda
  • malo vode

Odmah popijte ovaj zdravi i nutritivno bogati napitak.

Pijte ovo svaki dan 1-2 puta i pratite stanje boje svoje kose…

atma.hr/alternativa-za-vas

57 MEDICINSKI MEDIJ: ZDRAVA JETRA