Prvo što morate napraviti jest osvijestiti u sebi da ste vi odgovorni za većinu toga što ste pustili u svoj život. Kad problemu pristupite tako što polazite najprije od sebe, shvatit ćete koliku moć ste dali drugima da određene situacije preobraze u nešto dobro ili loše.

atma.hr – 78
Naivno je vjerovati da postoji osoba koja će vam otkriti sve tajne i pretvoriti vaš život u nešto izvanredno. Naivno je misliti da u tuđim iskustvima zaista možemo pronaći odgovarajuća rješenja za vlastite probleme, te ih primijeniti na svoja iskustva s jednakom šansom za uspjeh.

Tuđa iskustva mogu nam jedino biti pokazatelj jednog od mogućih ishoda, pokazatelj da je moguće promijeniti situaciju u kojoj se nalazimo. Mogu nam biti motiv za dalje, prilika da iskoristimo sve ono što oni znaju, kako bismo sebe unaprijedili i došli do spoznaje kako riješiti vlastitu situaciju.

Drugi ljudi nam trebaju biti prilika za učenje, motivacija, šansa da na život gledamo drugim očima, te otkrijemo ono što sami nismo mogli, jer su nam oči bile previše zamagljene od emocija.

Stoga, čemu čekati da netko drugi napravi sve kad na koncu znate da ste jedini koji imaju odgovor na ono što vam se događa? Vrlo vjerojatno ste se do te točke doveli sami, slušajući svoje emocije ili ego, umjesto nepogrešivu intuiciju.

Prvo što morate napraviti jest osvijestiti u sebi da ste vi odgovorni za većinu toga što ste pustili u svoj život. Kad problemu pristupite tako što polazite najprije od sebe, shvatit ćete koliku moć ste dali drugima da određene situacije preobraze u nešto dobro ili loše.

atma.hr – 39

Kad to usvojite, osjetit ćete ogroman nalet energije i straha jer konačno vam je sjelo od čega ste bježali, te da ste vi jedina osoba koja zna kako i kamo dalje nakon određenih problema i krahova.

I to je ono što vas često sputava da zaigrate opet, jer previše puta ste sumnjali u sebe i svoje sposobnosti prilagodbe i procjene povoljnih prilika. Lakše vam je bilo nedovoljno bliskim osobama pustiti da vas svojim savjetima ili svojim primjerom vode kroz život.

Morate naučiti otpustiti kočnice, prestati drugima davati moć i energiju te konačno izraziti sve ono čega se bojite, kako biste se suočili sa strahom i vidjeli da se nemate čega bojati. Bojite se onih verzija koje se mogu, ali ne moraju dogoditi. Neće se dogoditi ako se brinete za svoje korake i znate na koji način ćete nešto postići.

Nećete ih izazvati ako ste svjesni da ulažete svoj maksimum, da radite nešto iskreno i s punim srcem. Neće se dogoditi jer ćete biti previše fokusirani na sljedeće korake, umjesto da kao većina sjedite na kauču i nabrajate one najstrašnije opcije.

I u tome se očitava najveća razlika između onih koji jesu i mogu, i onih koji žive ono nisam i ne mogu. Ovi prvi će uvijek riskirati, pomno planirati svoje korake koji će ih dovesti ka cilju. Pokušavat će iznova svaki put kad padnu, učiti iz svojih padova, stremiti tome da idući put naprave bolje i sigurnije korake.

atma.hr – 78
Neće si konstantno prigovarati, sumnjati u sebe i tugovati jer znaju da je to oduzimanje dragocjenog vremena i energije. Znaju da je pametnije to vrijeme utrošiti na odmor, punjenje baterija i razvijanje novih ideja.

Zato, ne tražite odgovore u drugima, ne prepuštajte im kormilo vašeg broda. Bilo bi vrijeme da odgovore potražite duboko u sebi i krenete raditi na tome da se osjećate bolje.

Kad napravite prvi korak, drugi će dolaziti sasvim lagano i prirodno. Kad se ono pretvori u rutinu, u nešto skroz zanemarivo i lako, nećete ni osjetiti koliko daleko ste odmaknuli od one plašljive i nesigurne verzije.

A jednom kad dođete na odredište, shvatit ćete da je vrijedilo gurati sebe preko granica ”nemogućeg”. Shvatit ćete da ništa od toga nije bilo nemoguće, te da ste zaista trebali samo krenuti.

Stoga, recite da već danas, krenite na put kojim želite krenuti. Ne čekajte sutra, ne čekajte da budete spremni, jer vrlo dobro znate da nikad nismo kompletno spremni. I u tome jest čar i ljepota, hrvati se nespremni s onim što smo prizvali na put, kako bismo izašli jači i postali ono što smo željeli postati.

Marija Lombarović
https://www.facebook.com/Lombarovic/
https://marijalombarovic.wordpress.com/