Foto: pixabay.com

Iskustvo ljubavi ne može doći samo od pozitivnih emocija. Kad bi duša poznavala samo ljubav i mir, ne bi stjecala uvid i nikada ne bi stvarno naučila cijeniti vrijednost tih pozitivnih osjećaja. Bit reinkarnacije je svladavanje straha u ljudskom tijelu.

atma.hr – 52
Shani ili Saturn jedan je od najzanimljivijih planeta i glavni čimbenik u transformaciji bilo da se radi o yogi, alkemiji ili nekom drugom učenju. On donosi  željeznu strukturu, a ustvari kroz takav pritisak u nesvjesnom i izvana potpuno rastaljuje i mijenja pojedinca ili kolektiv. Ukoliko Saturn preobrazi jednog pojedinca, on može djelovati na milijune. Njegova snaga je u preobražaju, ali njegov najveći preobražaj jest mistično vjenčanje ili odnos muškarca i žene, te zato svoju egzaltaciju ili ispunjenje nalazi u sedmoj kući.

Iskustvo ljubavi ne može doći samo od pozitivnih emocija. Kad bi duša poznavala samo ljubav i mir, ne bi stjecala uvid i nikada ne bi stvarno naučila cijeniti vrijednost tih pozitivnih osjećaja. Bit reinkarnacije je svladavanje straha u ljudskom tijelu.

Duša raste pokušavajući nadvladati negativne emocije povezane sa strahom kojim vlada Saturn. Ustrajati u tome kroz mnoge živote je teško i često se duše na tom putu oštete, a onda se ponovno vraćaju kako bi to promijenile. Ako se pitamo što je onda istinska priroda čovjeka, to je lice radosti i zadovoljstva.

Pojedinac sa Saturnom (Saturnom) u sedmoj kući prenaglašava formu braka uspijevajući tako izbjeći emotivnu razmjenu. Shani u sedmoj kući simbolizira sporazum sa zajednicom, a najveća društvena forma je brak koji nastaje na temeljima karme u ovom položaju, a ne slobodne odluke.

Saturn predstavlja uvijek prepreku koju treba riješiti. On je Minotaur, biće kojeg se bojimo, a da bi došli proći spajanje sa svojom polovicom  (spajanje Shive i Shakti, mistično vjenčanje Isusa i Marije, jin i jang), alkemijsko vjenčanje, razotkrivanje projekcije suprotnoga spola, odnosno unutarnja cjelovitost. Saturn je Ahilova peta, naša slabost pa ovdje postoji ovisnost.

atma.hr – 52
Shani u ovom položaju nudi dug put transformacije. Mnogi s ovim položaje se osjećaju nezgrapno i teško jer ovdje rješavamo razinu odnosa koje se oslobađa ovisnosti i imanja ili posjedovanja partnera.

Odbacivanje i povrjeđivanje gotovo se shematski ponavljaju sa Saturnom u sedmoj kući. Osoba s ovom pozicijom najčešće je čvrsto uvjerena da njezin partner u vezi ne daje skoro ništa od sebe, pri čemu je s njom naravno sve u redu, jer sebe vidi kao sveca. Ali kada pogledamo ispod površine, vidi se da ne postoji poklapanje uma i stvarnosti.

Osoba se žali da je mnogo davala, a za uzvrat tako malo dobila. Nije davala zapravo ništa što nije bilo praćeno uvjetovanjem. Ako nam je to slaba točka, normalno je da dolazi do straha da ne budemo ostavljeni. Tako ne može doći do intimnosti jer je strah od vezivanja prevelik.

Netko ulazi u puno veza kako bi pobjegao od intimnosti, ali niti previše veza niti bježanje od odnosa kao dvije krajnosti, ne može riješiti ovaj problem. Prihvaćanje Animusa kod žena ili Anime kod muškaraca rješava ovaj problem, ali to znači doista upoznavanje suprotne strane.

Shani u sedmoj kući ukazuje na to da su događaji i direktni kontakti s drugima u funkciji unutarnjeg otkrivanja.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

nikola zuvela knjige
Prethodna objavaOnline radionica: Upoznajte Sjenu kroz arhetip zmaja
Slijedeća objavaUspostavljanje idealnog disanja po sustavu Katsuzo Nishija / petak 3.2. / online radionica
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.