Jeste li znali da od kokosova mlijeka možete izraditi još ukusniji šlag od onog običnog? Isprobajte ovaj jednostavni recept bez laktoze i uživajte u finom i zdravom desertu!
Volite tučeno slatko vrhnje, no izbjegavate mliječne proizvode jer ste osjetljivi na laktozu ili ste vegan? Imamo za vas dobru vijest: ukusan, kremasti šlag možete dobiti od tučenog kokosova mlijeka.
Jako je važno da kokosovo mlijeko prije tučenja dobro ohladite u hladnjaku (ohladite i posudu u kojoj ćete tući šlag, kao i metlice miksera).
Kako se kokosovo mlijeko bude hladilo, tako će masnoće polako izbiti na površinu, a kokosova voda ostat će na dnu pa ćete lako žlicom pokupiti vrhnje (kokosovu vodu nemojte baciti – slobodno je dodajte u smoothieje ili je popijte).
Nakon hlađenja ćete lako i brzo od kokosova mlijeka izraditi tučeni šlag ili kremu koju možete iskoristiti kao zasebnu slasticu ili kao kremasti sastojak kolača i torti.
Napomena: pri kupnji kokosova mlijeka pazite da birate ono punomasno i bez ikakvih dodataka.
Šlag od kokosa – recept
Sastojci:
- 400 g punomasnog kokosova mlijeka (ohlađenog preko noći)
- malo javorova sirupa (po želji)
- ekstrakt vanilije (po želji)
Izrada šlaga:
Nakon što ste kokosovo mlijeko dobro ohladili u hladnjaku (najbolje preko noći), otvorite konzervu (nemojte je mućkati) pa žlicom zagrabite vrhnje, koje bi trebalo biti na vrhu.
Kokosovo vrhnje stavite u posudu za miksanje pa tucite mikserom na srednjoj brzini oko 2 minute, odnosno dok se vrhnje ne učvrsti i ne stvore se vršci. Možda će u početku vrhnje biti malo grudičasto, no neka vas to ne obeshrabri, vrlo brzo pretvorit će se u fini kremasti šlag.
Iako je kokosovo mlijeko ili vrhnje već slatko samo po sebi, ako preferirate još slađi okus, dodajte malo javorova sirupa i ekstrakta vanilije pa još malo izmiksajte.
Ako ne iskoristite sav šlag, možete ga prebaciti u posudu s čvrstim poklopcem i čuvati u hladnjaku još 5 dana. Prije sljedećeg posluživanja, nakon što šlag izvadite iz hladnjaka, još ga malo doradite mikserom.
Ovaj ukusni šlag možete dodati u zdjelicu punu bobičastog voća ili njime pak ukrasiti pitu od buče, a možete ga iskoristiti i kao fini, kremasti sastojak za čokoladni mousse.
Po želji, možete kokosovu kremu pretvoriti u kakao kremu – jednostavno u šlag dodajte kakao u prahu.
Ako ćete šlagom od kokosa ukrasiti, primjerice, pitu od buče, u njega možete dodati i malo mirisnog cimeta.