Foto: pixabay.com

Često o prekidima mislimo da znamo puno, a u stvari smo pod utjecajem nesvjesnih projekcija koje svakodnevno hranimo, a da ih nismo ni svjesni. Mi smo danas jako u mislima i to nas odvaja od naše prirode, zato ne možemo vidjeti govor tijela koji nam unaprijed govori što radimo sa tijelom iako mislimo da se ponašamo drugačije.

atma.hr – 78
Jednom mi je Marko (ime je izmijenjeno) na savjetovanju potpuno hladno rekao da je prekinuo sa svojom djevojkom.

Nedostatak osjećaja aktivirao je obrazac kojim se služio u djetinjstvu, a on mu je pomogao nadvladati bol i razočarenje koje je proživljavao sa roditeljima.

Kasnije smo ponovno oživjeli osjećaj djetinjstva kako bi se mogao doživjeti u sadašnjoj situaciji.

Dakle, ukoliko se nakon prekida ponašamo hladno, to je zaštitni mehanizam pomoću kojeg se svijest brani od intenzivnih osjećaja boli koje više ne želi ili ne može obraditi.

Ovaj zaštitni mehanizam se može manifestirati različito. Neki će doći na radionicu ili na jyotish savjetovanje naizgled nezainteresirani i distancirani kako bi se podsvjesno zaštitili od otvaranja ili se mogu ponašati obrnuto, kao da pokazuju veliki interes, a zapravo su distancirani.

U odnosu se često ponašamo na ovakav način. Primjerice, Ana je Toniju izjavljivala ljubav, a on je ustvari osjećao njen bijes i odbijanje.

Ti osjećaji su za Anu imali prijeteći karakter i ona ih je odlučila doživjeti kao ljubav. Toni je na njezinu ”ljubav” reagirao šutnjom što je izazvalo njen bijes koji je razotkrio pravo lice odnosa, tj. njenu nemogućnost da pruži ljubav.

atma.hr – 39

Ana je kroz terapiju s vremenom shvatila da je svoju agresiju prikrivala ljubaznošću jer se bojala sukoba. Takvo neprestano kontroliranje, stvaralo je umor i napetost jer je morala potiskivati negativne osjećaje, što joj je oduzimalo energiju.

Još jedan primjer je odnos Danijela i Marte. Danijel je prema Marti pokazivao osjećaje odbojnosti, a time je prikrivao svoju zaljubljenost. On je bio sklon prekidima i isticanju negativnih osjećaja kada bi mu se netko svidio jer se štitio od straha da će biti ostavljen ili povrijeđen.

Često ne vidimo da ne postoji usklađenost emocija, misli i djela i da odnosima vladaju duboki otpori kao obrambeni mehanizmi koji približavanje ljubavi registriraju kao alarm i poziv na zaštitu, odnosno tijelo svojim položajima stvara obranu od emocija, a da toga velika većina nije svjesna.

U prekidima se većina koncentrira na formalne opće prihvaćene stavove dok malo kada pokazujemo spremnost da se pozabavimo ovim toksičnim osjećajima.

Bit rada na sebi nije opravdanje svojih akcija već promatranje svojeg djelovanja u kojem nam tijelo pokazuje evidentno odbijanje ljubavi, pogotovo kada nam se drugi približi, što već vidim na prvom susretu, bilo na radionici ili jyotish savjetovanju.

atma.hr – 75
Mi smo danas jako u mislima i to nas odvaja od naše prirode, zato ne možemo vidjeti govor tijela koji nam unaprijed govori što radimo sa tijelom iako mislimo da se ponašamo drugačije.

Ljudi žele ljubav, ali mnoge ljubavi su pod utjecajem naslijeđenih kolektivnih obrazaca, srama, osjećaja krivnje, straha i ljutnje, kao i naslijeđa raja u kojem projiciramo želju da će svi problemi nestati kada uđemo u vezu.

Iako spomenuto smatramo problematičnim, upravo je suprotno. Sve su to aspekti kroz koje rastemo u ljubavi, postajemo snažni i sposobni razumjeti dubinu ljubavi i njenu manifestaciju, te time postajemo ono što kao sjeme nosimo u sebi, a to je biće koje spoznaje i postaje sposobno davati ljubav.

Nikola Žuvela vedski-jyotish.net

atma.hr – 78
Prethodna objavaKakav je muškarac potreban svakoj dami Zodijaka?
Slijedeća objavaVeće nikad ne može stati u manje
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.