8. svibnja/maja doživljavamo mladi Mjesec na 18º01′ Bika. Ovo je ujedno i Super mlad Mjesec, jer se događa u području Mjesečeve orbite koja nam je bliža pa ćemo iz tog razloga njegovu energiju osjetiti jače od običnog mladog Mjeseca. Tijekom nadolazećih dana i tjedana imat ćemo prilike uskladiti se s našim temeljnim vrijednostima, zapitati se zašto smo izgradili svoje živote na način na koji jesmo i razmisliti o tome što bismo mogli dobiti ako se nalazimo u situacijama koje se čine neispunjujućim i neautentičnim. Imat ćemo priliku priznati gdje smo izvan usklađenosti s našom osobnom istinom i restrukturirati svoje živote u skladu s tim.

atma.hr – 52
8. svibnja/maja doživljavamo Super mladi Mjesec na 18º01′ Bika, podsjetnik da damo prednost ljubavi prema sebi i da ostanemo prizemljeni dok rastemo i širimo se. Ovaj događaj započinje lunarni mjesec usredotočen na ponovnu izgradnju naših života iz temelja, preispitivanje naših vrijednosti i jačanje našeg odnosa sa samim sobom, našim fizičkim tijelima i Zemljom.

Mlad Mjesec u Biku posebno je važan događaj za one od nas rođene s planetima ili kutovima u fiksnim znakovima. Pojedinci na koje osobno utječe Super mladi Mjesec u Biku doživljavaju vrlo opipljiv novi početak i pozvani su da razmisle o tome čemu su spremni posvetiti se. Ovaj mladi Mjesec ih motivira da se usklade sa svojim pravim vrijednostima i nadahnjuje ih da daju prioritete i dosljedno ulažu u ono što im je najvažnije.

Mladi Mjeseci su novi počeci: oni donose povremene prilike da obnovimo svoje živote i počnemo iznova. Ovi događaji obilježavaju početak lunarnog mjeseca i inauguriraju dva tjedna spontane akcije, kretanja i eksperimentiranja.

Na mlad Mjesec, Sunce i Mjesec susreću se na istom stupnju istog znaka Zodijaka i ovog mjeseca udružuju snage u Biku, drugom znaku Zodijačkog kotača. Fiksni, Yin, Zemljani arhetip, Bik ima veze s konsolidacijom onoga što smo započeli, zadovoljavanjem naših potreba za preživljavanjem i produbljivanjem naše veze s našim fizičkim tijelima i našim osjetilima. Aktivacija znaka Bika poziva nas da razmislimo o tome što je uistinu bitno, u što vrijedi uložiti vrijeme i energiju, čemu dajemo prioritet i cijenimo i zašto.

Ovaj mladi Mjesec posebno je relevantan jer je to prvi mladi Mjesec koji nije pomrčina od početka sezone pomrčina: ova lunacija službeno zatvara portal pomrčina i otvara potpuno novo poglavlje naših života. Ovo je ujedno i Super mlad Mjesec, jer se događa u području Mjesečeve orbite koja nam je bliža pa ćemo iz tog razloga njegovu energiju osjetiti jače od običnog mladog Mjeseca.

atma.hr – 52
Super mladi Mjesec u Biku: odabir ljubavi prema sebi i utjelovljenje obilja

Bik je povezan s pitanjima vlastite vrijednosti i samopoštovanja i podsjeća nas na to kako naš odnos prema sebi određuje naše odnose s drugima. Mlad Mjesec u Biku poziv je da započnemo novo poglavlje našeg odnosa sa samim sobom i svojim tijelima i da počnemo više cijeniti sebe, svoje vrijeme i svoju energiju.

Nadolazeći lunarni ciklus moćno je vrijeme da se posvetimo davanju prioriteta ljubavi prema sebi iznad svega drugoga i da se možda prije donošenja odluke zapitamo pitanje “Što bi osoba koja voli sebe izabrala u ovoj situaciji?”.

Bik je također povezan s frekvencijama obilja, prosperiteta i bogatstva. Mladi Mjesec u Biku, zajedno s vladaricom Bika, Venerom, također u znaku i blizu Sunca i Mjeseca, podsjeća nas da je Svemir prirodno bogat. Ovaj je mjesec snažno vrijeme za meditiranje o našem odnosu prema obilju i postavljanje namjera češćeg povezivanja s ovom frekvencijom, osiguravajući da budemo otvoreni i prijemčivi za ono što nam je dostupno, a ne fokusirani na ono što nedostaje.

To je također prilika da se izazove pretpostavka da je bogatstvo samo novac i prepoznaju sve alternativne vrste bogatstva koje su nam dostupne.

Mladi Mjesec u konjunkciji s Jupiterom i Uranom

Sunce i Mjesec u Biku su u konjunkciji s Uranom i Jupiterom. Jupiter je planet ekspanzije i autentičnosti, koji nas vodi u potragu za smislom i svrhom. Vladar Strijelca potiče našu želju za učenjem iz iskustva i istraživanjem života izvan naše zone udobnosti. Uran je planet dekondicioniranja, pobune i oslobađanja od prošlosti. Vladar Vodenjaka povezan je s budućnošću i inspirira nas da težimo inovacijama i napretku.

I Jupiter i Uran brinu o našoj individuaciji: inspiriraju nas da budemo vjerni onome što jesmo i, ako ne znamo tko smo doista, motiviraju nas da to otkrijemo. Potiču nas da se ne bojimo donošenja nekonvencionalnih izbora i preuzimanja rizika koji nas mogu dovesti bliže našoj autentičnosti.

atma.hr – 52
Dok Bik kao arhetip ima tendenciju zaglaviti u kolotečini, stagnirati i slijediti inerciju, tijekom nadolazećeg mjesečevog ciklusa ta opcija neće biti toliko privlačna, jer će energija Jupitera i Urana uzdrmati stvari i motivirati nas na promjene i osloboditi se stagnacije, konformizma i neautentičnosti.

Usklađenost između mladog Mjeseca, Urana i Jupitera sugerira da su, nedugo nakon što su Jupiter i Uran započeli novi ciklus, promjene u našoj unutarnjoj i vanjskoj stvarnosti na putu.

Tijekom nadolazećih dana i tjedana imat ćemo prilike uskladiti se s našim temeljnim vrijednostima, zapitati se zašto smo izgradili svoje živote na način na koji jesmo i razmisliti o tome što bismo mogli dobiti ako se nalazimo u situacijama koje se čine neispunjujućim i neautentičnim. Imat ćemo priliku priznati gdje smo izvan usklađenosti s našom osobnom istinom i restrukturirati svoje živote u skladu s tim.

Mladi Mjesec u konjunkciji s Venerom

Venera je planetarni vladar Bika i ovog mladog Mjeseca i njezino nam stanje daje više informacija o energiji ove lunacije. U svom zemaljskom prebivalištu u Biku, Venera se osjeća ugodno: ovdje nas poziva da usporimo, stupimo u kontakt sa svojim tijelima i produbimo svoju sposobnost primanja onoga što nam život nudi. Kako se događa mladi Mjesec, on je 8 stupnjeva iza Sunca i Mjeseca, tehnički u konjunkciji oboje, naglašavajući našu potrebu za harmonijom, zadovoljstvom i vezom.

Važno je napomenuti da Venera trenutno nije vidljiva sa Zemlje i neće biti vidljiva do 10. srpnja/jula, kada će izaći kao večernja zvijezda i započeti fazu opadanja. Venera se sada približava onome što se može smatrati fazom punog Mjeseca u njezinom ciklusu, što je obilježeno njezinom nadolazećom konjunkcijom sa Suncem u Blizancima, 4. lipnja/juna.

Sadašnji Venerin ciklus započeo je 13.8.2023., kada se retrogradna Venera susrela sa Suncem na 20º Lava. Otprilike u to vrijeme, uskoro ćemo postići jasniju svijest o svrsi procesa koji je tada započeo i o tome što treba promijeniti u našem odnosu sa svim stvarima kojima vlada Venera, kao što su romantika, financije, naša senzualnost, naše samopoštovanje, ljubav prema sebi, vrijednosti i umjetnost.

atma.hr – 52
Mlad Mjesec u sekstilu Saturn i konjunkcija Merkur-Kiron u Ovnu

Sunce i Mjesec u Biku formiraju sekstil prema Saturnu u Ribama. Saturn je planet strukture, odgovornosti i predanosti. Vladar Jarca i Vodenjaka ima veze s našim procesom sazrijevanja i s putovanjem postajanja vlastitim autoritetom. U Ribama, Saturn nas poziva da vodimo računa o svojim granicama, da budemo odgovorni za svoju osjetljivost i ostanemo u integritetu s onim što je Istinito.

Saturnova aktivacija na Super mladom Mjesecu u Biku nudi nam potporu energiju da konsolidiramo i spustimo na zemlju ono o čemu smo sanjali i zamišljali. Harmonični sekstil između Saturna u Ribama i Sunca te Mjeseca u Biku olakšava dosljedan trud, poziva nas da se usredotočimo na ono što je uistinu važno i podsjeća nas da se prema svom poslu odnosimo iz perspektive služenja.

Dok se događa mlad Mjesec u Biku, Kiron i Merkur su u konjunkciji u Ovnu: ovo je posljednja od tri konjunkcije između dvaju nebeskih tijela i zaključuje putovanje koje je započelo 20.3.. Konačno poravnanje između Merkura i Kirona označava prekretnicu u našem procesu iscjeljenja, olakšavajući pomak u svijesti u odnosu na značenje onoga što se pojavilo tijekom ovog vremena. Ova konjunkcija nas poziva da obnovimo naš odnos sa svojim umom i način na koji razgovaramo sa samim sobom i drugima.

Super mladi Mjesec u Biku započinje lunarni mjesec koji se vrti oko restrukturiranja temelja naših života kako bismo stvorili sigurnu bazu za našu ekspanziju i autentičniju stvarnost. Ovaj Mjesec je poziv da kultiviramo našu sposobnost da ostanemo prizemljeni i otvoreni da primimo ono što nam život nudi.

Prolazimo kroz vrijeme radikalnih, brzih i nepredvidivih promjena koje se događaju kako na malom tako i na globalnom planu. U ovoj jedinstvenoj klimi, mladi Mjesec u znaku Bika potiče nas da produbimo našu svijest o tome što se događa u našim tijelima iz trenutka u trenutak i da se obvežemo da ćemo ostati povezani s potrebama našeg tijela dok donosimo odluke, krećemo se kroz život, i kretati se promjenama.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić