Ako ikad pomislite da će situacija u ovom svijetu biti mirna, to će trajati samo toliko koliko će trajati ta vaša iluzija.

Nema ni govora o miru na bojnom polju na kojem se neprestano borimo od samog početka pa sve do završetka kreacije. U tom svijetu svaki grubi i suptilni materijalni element ima svoju borbu, a slično tome i mi pokušavamo napraviti neku lijepu umirujuću situaciju za nas pomoću materijalne manipulacije kroz politiku, medicinu, socijalan dobrotvoran rad, filozofiju i religiju, te kroz njih pokušavamo napraviti mirnu situaciju na ogromnom bojnom polju gdje borba nikad ne prestaje.

Jedini način za dostizanje mira je uzdizanje iznad materijalne egzistencije u kojoj se nalaze rat i preživljavanje najjačih. U džungli, velike životinje prežive dok male životinje bivaju pojedene, u oceanima velike ribe preživljavaju a male ribe bivaju pojedene, na nebu velike ptice preživljavaju dok male ptice bivaju pojedene ili su pak u stalnom strahu da ne budu pojedene.

Ovo je svijet u kojem preživljavaju samo najjači i Bhagavatam kaže da je jedno živo biće hrana za drugo i bez obzira kako ste veliki, bit ćete hrana za neko drugo živo biće.

[box] Jedini način za dostizanje mira je uzdizanje iznad materijalne egzistencije…[/box]