Foto: unsplash.com

Vašem mozgu je potrebno da ne radi ništa. Na pitanje: „Što radiš, kako si?“, odgovarate li često: „Vrlo dobro, vrlo zauzeto.“? Tu se suptilno provlači činjenica da smo dobro kada smo zauzeti. Je li to točno? Neka istraživanja govore drugačije.

atma.hr – 39

Svi mi imamo nalete i padove energije i produktivnosti, ovisno od ritma života, vanjskih događanja i raspoloženja. Treba obratiti pažnju kada smo puni energije i kada trebamo napraviti pauzu i ne raditi ništa.

Kada nam je potreban odmor, naše tijelo nam šalje signale u vidu gladi, gubitka fokusa, malaksalosti… I mi najčešće zanemarimo te signale, što je greška.

Produktivni i kreativni ciklus obično traje od 90 do 120 minuta, tako da je preporučljivo da na svakih sat i po vremena pravimo regularne pauze kako bismo „resetirali“ našu energiju i pažnju.

Ovo je temeljeno na dobro poznatom konceptu vježbanja glazbenika. Virtuozi ne vježbaju sviranje violine više od 90 minuta i ne više od tri sesije dnevno. Znanost nam očigledno preporučuje da rasporedimo svoje obaveze i balansiramo pametno uz pauze.

atma.hr – 75
Da bismo uspjeli u poslu i u životu, potrebne su nam aktivnosti i regularni periodi odmora. U sadašnjem svijetu napredne tehnologije, lako se dogodi da se zanesemo i  „zagrizemo“ više nego što možemo progutati – i tako smo prezauzeti.

Možemo promijeniti vlastiti ritam i rutine tako što ćemo vrednovati ne samo aktivnost nego i neaktivnost – umijeće da ne radimo ništa!

Morate biti svjesni svog ritma i svojih mogućnosti. Znajte svoje sposobnosti – koliko možete aktivno raditi i koliko vam vremena treba za odmor.

Također, bilo bi poželjno i da isplanirate vrijeme za odmor. Kada popunjavate raspored ili „to-do“ listu, ostavite nešto i prazno.

Nemojte prenatrpati kalendar stavkama i obavezama bez slobodne minute vremena.

Ne zaboravite redovno raditi – ništa!

bizlife

atma.hr – 39