Preplavljeni ste? Osjećate da ste izašli iz ravnoteže? Evo jednog blitz psiho testa koji vam može pomoći da otkrijete – što je to što remeti vašu ravnotežu.

atma.hr – 52
Kako ostati normalan i emocionalno i psihički uravnotežen?

Sve zdravstvene i psihičke tegobe koje imamo, mentalne fizičke ili emocionalne, prvo su započele na energetskoj razini da bi se kasnije manifestirale i na ostalim razinama kao različite tegobe, poremećaji i bolesti.

Kako uopće ostati normalan u ”novo normalnoj” eri nakon pandemijskih izazova koje je svima nam unijelo jedno opće stanje nemira i disbalansa?

Kako se lijepo naspavati, probuditi naspavan i pun energije i vedrine prema životu? Kako se – osloboditi se različitih emocionalnih tegoba, brige, strahova, briga? Kako sebe voljeti i njegovati? Kako probuditi kreativnost i povećati produktivnost? Kako povećati vitalnost?

Možemo li uopće biti kao nekoć ili smo preambiciozni jer nas je novi i nezdravi stil života totalno anestezirao, a mi smo se prepustili da nas život vodi? Da, možemo. Međutim, kao i za sve u životu, treba se potruditi i raditi na sebi.

Prije svega treba donijeti odluku da sam ja sad na listi prioriteta. Treba svakako poraditi na svom energetskom tijelu kako bi ga ponovo doveli u energetski balans.

atma.hr – 52
Kratkotrajni disbalans je ok

Ravnoteža ili balans za svakog od nas može imati drugačije značenje i podrazumijevati različite stvari. Svi smo više puta osjetili da smo izašli iz te ravnoteže, i to najčešće kada smo pod stresom ili imamo previše obaveza i to traje neki duži vremenski period.

Na prvi pogled nije nam baš uvijek sve vidljivo i često ne prepoznajemo simptome koje nam šalje naše tijelo. Stoga je potrebno malo više kako bi otkrili što je to što se krije iza nekih naših problema. Pa i zdravstvenih. Ovaj test može biti mala pomoć u tome.

Pitanja nam otkrivaju kako se općenito snalazite u balansiranju između raznih životnih područja i izazova tj. na što trebate obratiti više pozornosti i pozabaviti se time.

Kad provjerite rezultate, preporučujem da se pokrenete i ne čekate da se stvari riješe same po sebi jer neće, a vi se možete totalno pogubiti i naći se u depresiji.

banner za knjige stvorite novo ja

Test

1) Imam jasnu sliku oko toga što su moje glavne životne vrijednosti:
a) da
b) ne

2) Osjećam se dovoljno slobodno da sam/a mogu donositi odluke koje se tiču moga života tj da radim sve onako kako ja želim:
a) da
b) ne

3) Imam dosta dobro postavljene granice u odnosu s drugima i ne ustručavam se reći ”’ne” :
a) da
b) ne

4) Imam jasnu sliku i predodžbu oko toga kako daleko mogu ići kada s nekim pregovaram oko nečega:
a) da
b) ne

5) Jedan dan u tjednu posvećujem isključivo sebi – radim ono što me opušta i veseli:
a) da
b) ne

6) Ako ste roditelj – imam točno jasnu predodžbu o tome kakav roditelj želim biti:
a) da
b) ne

7) Uvijek se dajem maksimalno svojoj djeci i često sebe i svoje potrebe zapostavljam
a) da
b) ne

atma.hr – 52
Rezultat

Svaki DA nosi 5 bodova – NE nosi 0 bodova.

0: Hitno stanje koje zahtjeva akciju.! Emocionalno i psihički ste dehidrirali. Treba vam inspiracija, podrška i izazov koji će vas pokrenuti na akciju!
5-10: Sasvim ste u redu. Međutim, ne zanemarujte svoje potrebe. Radite na sebi.
15-25: Gotovo pa super. Samo tako nastavite.
30: Bravo! Još bolje. Jako dobro stojite u svim područjima. Ipak, malo više poraditi na roditeljstvu.
35:  U balansu ste i možete biti uzor drugima kao roditelj da i oni imaju lijepo uređen i izbalansiran život. Čestitam!

Što je za vas balans?

Naš život nije statičan nego itekako dinamičan u smislu promjena, tako ni balans nije cilj koji odradimo jednom u životu i nikad više, jer danas možemo biti u balansu, a već nakon dva sata smo u disbalansu.

Kratkoročni disbalans je OK i normalan, da ne kažem i neizbježan jer ako imamo visoko postavljene ciljeve, njihova će provedba zahtijevati od nas da ponekad možda provodimo više vremena na poslu nego što bismo to željeli.

I to je sve OK dokle god možemo i umijemo držati stvari pod kontrolom tj sve dok smo svjesni da je to stanje privremeno i da se poslije toga vraćamo u ravnotežu.

Ja mislim da je već svima danas kristalno jasno da je kreiranje uravnoteženog života ključ ne samo za naš uspjeh, zdrave međuljudske odnose, povećanje produktivnosti, upravljanje stresom, korištenje svih naših umnih resursa i potencijala, nego je prije svega i ključ za naše cjelokupno zdravlje.

Za početak definirajte što za Vas znači balans ili ravnoteža. Ne čekajte predugo i ne stavljajte svoj život i zdravlje na stand-by!

Mirella Rasic Paolini, Holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle.com

tel. +385 99 7815790   e-mail: info.focusin-holisticlifestyle.com