Foto: pixabay.com

Svi smo naučeni od djetinjstva da ugodimo drugima, a ne svom tijelu. Naučeni smo ignorirati ono što nam tijelo pokušava reći. Od prvih dana govore nam kada i što trebamo jesti, kako izgledati, djelovati i živjeti kako bismo se uklopili u svijet oko nas. Ali što ako im odlučite prestati dopuštati da vam kontroliraju život i počnete vjerovati svom tijelu i shvatite da ono ima duboku mudrost u koju se možete pouzdati kada se radi o održavanju zdravlja i snage?

atma.hr – 78
Većinu svog života vodila sam brigu o svom tijelu samo na formalnoj, kvantitativnoj razini. Svaki dan sam prolazila određeni broj koraka – čak i ako se osjećam umorno ili bolesno. Moj radni dan trajao je prekomjeran broj sati, a kad bih završila posao, unatoč činjenici da me tijelo doslovno molilo da se odmorim, ne bih mu to priuštila.

Tjednima sam znala držati strogu dijetu, brojati kalorije i ugljikohidrate, zanemarujući bol i kruljenje u želucu od gladi. Ali kad bi dijeta završila, napunila bih stomak slatkišima i brzom hranom, sve dok ne bih osjetila krivnju i sram. A onda bih se opet potrudila da postignem određenu kilažu i željenu figuru kako bih stala u određenu veličinu haljine.

Kao rezultat toga, tijelo se osjećalo jadno, ja sam se osjećala jadno. Nazivala sam se gubitnikom i pokušavala shvatiti što nije u redu sa mnom.

Možda vam se nešto od svega što sam opisala čini poznato. Možda i dalje trenirate, usprkos boli, radite dok ne padnete od umora, a dijeta vas čini bolesnima. Možda i vi, poput mene, krivite svoje tijelo da nije dovoljno snažno, mršavo, snažno ili jednostavno nije dovoljno dobro.

Ali evo prave istine: vaše tijelo nije krivo za ništa od toga.

Bilo da to znate ili ne, tijelo razgovara s vama cijeli dan. Stalno vam govori što vam treba kako biste se osjećali zdravo i sretno.

Problem je u tome što smo svi naučeni od djetinjstva da ugodimo drugima, a ne svom tijelu. Naučeni smo ignorirati ono što nam pokušava reći. Od prvih dana govore nam kada i što trebamo jesti. Uče nas kako treba izgledati, djelovati i živjeti kako bismo se uklopili u svijet oko nas.

atma.hr – 39

Ali što ako im odlučite prestati dopuštati da vam kontroliraju život i umjesto toga počnete slušati svoje tijelo? Što ako počnete vjerovati svom tijelu i shvatite da ono ima duboku mudrost u koju se možete pouzdati kada se radi o održavanju zdravlja i snage?

Evo nekoliko metoda, čija će vam uporaba omogućiti da živite u skladu s tijelom. Isprobajte ih sve i odlučite koje su za vas najučinkovitije.

1. Poštujte svoje tijelo

Počnite razmišljati o svom tijelu i razgovarajte s njim s ljubavlju i poštovanjem. Ako ne znate kako to učiniti, pokušajte ponoviti sljedeći tekst.

Drago Tijelo!

Volim te upravo takvo kakvo jesi.

Zahvaljujem ti na svemu što si učinilo za mene tijekom života.

Poštujem te zbog svega što svakodnevno radiš za mene.

Poštujem te i zahvaljujem ti za mudrost koja mi omogućava da živim zdrav i sretan život.

Vjerujem da ćeš se pobrinuti za mene, a ja ću se zauzvrat uvijek brinuti za tebe.

Obećavam da ću te uvijek slušati i davati ti ono što tražiš.

Moje voljeno tijelo, dok smo zajedno, komunicirat ću s tobom s ljubavlju i pažnjom.

Hvala.

Obećajte da ćete zamijeniti sve negativne misli o svom tijelu mislima zahvalnosti. Ako želite, možete odabrati onaj dio tijela koji vam se najviše sviđa kako biste sve negativne misli zamijenili divljenjem.

atma.hr – 75
2. Povežite svoje tijelo i um

Najlakši način za povezivanje tijela s umom je upotreba kombinacije vašeg daha i dodira.

Započnite stavljanjem ruku na srce. Obratite pažnju na to kako srce kuca ispod dlana i kako se prsa uzdižu i spuštaju pri svakom udahu. Sada zatvorite oči i duboko udahnite u trbuh. Na trenutak zadržite dah, a zatim polako izdahnite.

Nastavljajući disati duboko i ritmično, usredotočite se na zvukove svojih udisaja i izdisaja. Udahnite i izdahnite, nastavljajući se opuštati.

Sada oslušnite tijelo i probajte čuti ono što vam pokušava reći.

Je li napeto? Opušteno? Umorno? Gladno? Osjećate li žeđ? Osjećate li stres? Obratite pažnju, postoji li dio u vašem tijelu koji je u napetosti? Ili doživljava bol i tjeskobu?

Odvojite malo vremena za osluškivanje. Najvjerojatnije ćete biti uistinu iznenađeni što ćete naučiti o svom unutarnjem fizičkom životu.

3. Pitajte tijelo što mu trenutno treba

Sada pitajte tijelo što mu je potrebno da se sada osjeća bolje. Kad odgovori, budite spremni udovoljiti toj potrebi.

Ako je tijelo uznemireno, pokušajte sa sljedećom tehnikom disanja: povucite ramena do ušiju, a zatim sa zviždukom izdahnite. Ponavljajte ovu vježbu sve dok se ne osjetite mirnije.

 • Ako ste gladni, skuhajte sebi zdravu hranu.
 • Ako ste žedni, popijte malo vode.
 • Ako se osjećate nemirno i pod stresom, odmorite se i krenite u kratku šetnju.
 • Ako osjećate bol ili ukočenost, istegnite se ili se bavite jogom.
 • Ako ste umorni, pokušajte malo odspavati. Ako nemate takvu priliku, napravite pauzu od dvije minute. Zatvorite oči i zamislite da se odmarate na lijepom, mirnom mjestu. Neka vas sve brige i umor ostave tijekom ove dvije minute dok uživate u osjećaju mirnog opuštanja.

atma.hr – 78
4. Pitajte se što je vašem tijelu potrebno da bi bilo zdravo u budućnosti

Upitajte svoje tijelo što mu dugoročno treba kako bi se u budućnosti osjećalo zdravo i prosperitetno.

 • Trebate li ponovo početi trenirati u teretani?
 • Trebate li  prestati jesti noću?
 • Trebate li promijeniti madrac kako biste bolje spavali noću?
 • Trebate potražiti pomoć kolega ili članova obitelji?
 • Trebate li masažu?
 • Trebate li oprostiti sebi ili nekoj drugoj osobi?
 • Trebate li naučiti zauzeti se za sebe?

Izaberite bilo koju potrebu koju morate zadovoljiti kako biste pomogli tijelu da ozdravi. Odlučite se za jedan mali korak koji će vam pomoći da postanete zdraviji u vrlo skoroj budućnosti.

Obećajte sebi da ćete danas poduzeti ovaj korak, a onda sutra i prekosutra dok to ne postane vaša zdrava navika.

5. Prestanite dopuštati da brojevi kontroliraju vaš život

Prestanite dopuštati da brojevi kontroliraju vaš život. Umjesto toga, dopustite da vaše tijelo postane vaše vozilo, koje će vas dovesti do zdravlja i mira.

Zaboravite strah od neuspjeha, jer vas tijelo uvijek vodi na pravi put. Ono uvijek zna što mu treba.

atma.hr – 39

Podsjetite se koliko ste važni, ne samo za sebe, već i za one oko sebe. Sve što mislite i osjećate je važno.

Vaše je tijelo od najveće važnosti. A ako počnete prema njemu postupati s poštovanjem i ljubavlju, odgovorit će vam isto.

Kao što Jim Rohn kaže: „Pazite na svoje tijelo, to je jedino mjesto gdje morate živjeti.“

ATMA/cluber.com.ua/Prevela: Suzana Dulčić za atma.hr

69 ŽENSKO TIJELO ŽENSKA MUDROST