Feng shui ne može izliječiti malodušnost i druge simptome, ali može stvoriti okružje koje će potaknuti našu životnu energiju. Stoga, uz prirodne izvore vitamina i antioksidansa, možete unijeti i sitne preinake u svoj dom. Evo nekoliko jednostavnih primjera…

atma.hr – 78
Početkom proljeća dolazi do energetskih promjena – nakon zime tijekom koje vlada element voda ulazimo u razdoblje proljeća i elementa drvo. Element drvo povezujemo s kretanjem energije koje opisujemo kao širenje – baš poput krošnje stabla koja se počinje širiti na sve strane.

Iako se većina ljudi veseli proljeću i toplijim danima, nažalost mnogi ovaj prijelaz energija ne podnose najbolje. U medijima se to najčešće naziva proljetnim umorom. Mnogi osjete probleme sa spavanjem (bilo u obliku nesanice ili kao pretjeranu potrebu za spavanjem), bezvoljnost, malaksalost, umor, razdražljivost ili pad vitalne energije.

Kako si možemo pomoći? Što napraviti da lakše prebrodimo energetske promjene i simptome koje one uzrokuju po naše fizičko i mentalno zdravlje?

Feng shui, naravno, ne može izliječiti malodušnost i druge simptome, ali može stvoriti okružje koje će potaknuti našu životnu energiju. Stoga, uz prirodne izvore vitamina i antioksidansa kao što su citrusi, jabuke te ostalo voće i povrće, predlažem da unesete i sitne preinake u svoj dom.

atma.hr – 75
Kao što je već znanstveno dokazano, boje snažno djeluju na naše psihofizičko stanje. Stoga ih možemo uspješno koristiti za smanjenje negativnih raspoloženja i bezvoljnosti.

Tri boje koje nam mogu značajno popraviti raspoloženje su crvena, žuta i zelena. Zašto baš te boje? Feng shui je drevno znanje koje je nastalo proučavanjem prirode i okoliša pa i ovaj savjet svoje korijene ima upravo u prirodi. Boje povezujemo s njihovim prirodnim izvorom i porukom koju nam taj izvor šalje.

Tako na primjer Sunce percipiramo kao žuto, tako nam ono izgleda dok ga gledamo sa Zemlje. Zbog toga nam žuta boja šalje snažnu poruku svjetlosti i sjaja.

Sunčeva svjetlost potiče stvaranje hormona dobrog raspoloženja koji nam omogućuje da žutu boju poistovjećujemo s optimizmom.

I bez da nam to itko kaže, svi instinktivno nakon zime pokušavamo što više vremena provoditi na sunčevoj svjetlosti, kafići postavljaju terase, a klupice u parkovima su pune. Odmah se osjećamo bolje, pozitivno, kažemo da smo se napunili energijom.

atma.hr – 39

alvaro parra zokn65LQxp4 unsplash

U prirodi najveći broj cvjetova crvene je boje i to ne bez razloga. Žarka crvena privlači ptice i kukce koji ih oprašuju. Od svih boja u vidljivom dijelu spektra crvena je najuočljivija (pitajte bilo kojeg marketinškog stručnjaka ili dizajnera kojom će bojom najlakše privući pažnju kupaca i svi će odabrati crvenu).

Crvena šalje poruku koja nas potiče na akciju, potiče uzbuđenje i entuzijazam. Ova je boja u našoj podsvijesti povezana s dinamikom i kretanjem.

Pigment koji daje boju većini biljaka – klorofil – zelene je boje. Klorofil sadrži enzim koji potiče rast i razvoj. Kako u proljeće sve počinje rasti, širiti se i razvijati, tako je zelena boja mladih listova i trave izrazito poticajna.

Zelena se povezuje s rastom i obnovom te je neophodna za poticanje našeg duha i pozitivnog raspoloženja.

Stoga se svakako preporučuje unijeti svježu zelenu, žutu i crvenu boju u dom. Naravno, ovakve promjene dovoljno je uvesti kroz detalje, nije nužno bojati zidove ni mijenjati namještaj. Kako to možete napraviti?

atma.hr – 78
Evo nekoliko jednostavnih primjera:

  • stavite vazu s žutim i crvenim cvjetovima na vidljivo mjesto,
  • na omiljeno mjesto za sjedenje dodajte ukrasne jastuke u žutim, crvenim i zelenim tonovima,
  • na stol za jelo stavite ukrasnu traku ili stolnjak u ovim bojama,
  • nekoliko okvira za fotografije zamijenite crvenim, žutim ili zelenim,
  • na veliki podložak ili tanjur stavite crvene, žute i zelene svijeće,
  • na stol za jelo stavite držač za salvete i u njega stavite salvete u navedenim bojama
  • te na bilo koji drugi način dodajte ove stimulirajuće boje u svoj dom.

Vjera Tomaš, savjetnica za feng shui
www.kreativandom.com

115 PODIGNITE SVOJU VIBRACIJU

banner za knjige PODIGNITE SVOJU VIBRACIJU