Designed by Freepik

atma.hr – 52
Biti ovdje i sada nije ni najmanje jednostavno jer se stalno opterećujemo onime što je bilo ili što bi moglo biti. No zapamtite da postajete stvarno živi samo onda kada osvijestite jedinstvenu situaciju i trenutak u kojem se trenutno nalazite.

Napokon ste na godišnjem odmoru, no nikako se ne uspjevate opustiti jer vas svako malo obuzmu misli o nedovršenim poslovima ili planovima, a na poslu ste nestrpljivo odbrojavali dane do godišnjeg.

Kupili ste toliko željeni novi auto, no sad nikako na zelenu granu s novcima zbog kredita, troškova registracije, održavanja ili popravaka i novih dijelova, goriva…

Lijepo je to što imate djecu, ali stalno brinete oko njihova školovanja, sigurnosti, bojite se da će zapasti u loše društvo, loše se oženiti ili udati.

I ona „klasika“ – kad ste bili dijete, htjeli ste brzo odrasti, a sad kad ste odrasli, htjeli biste ponovno biti dijete.

„Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije: čim željenog cilja se dovreba, opet iz njeg sto mu želja klije…“ pisao je veliki Petar Preradović o nemiru našeg srca.

atma.hr – 39

Stanite na loptu

Stanite! Pogledajte oko sebe! Znate li uopće gdje se sada nalazite?

Nije li istina da se i u ovom trenu, dok čitate ove retke, nalazite u svojevrsnoj bezglasnoj oluji uma? Iako razumijete ovdje napisane riječi, svako malo proleti vašom glavom misao o nečemu što danas ili uskoro morate obaviti, osluškujete hoće li dijete u drugoj sobi zaplakati i oteti vam ovih nekoliko minuta mira koje ste ukrali za sebe, možda ste se prisjetili nečeg što vam se (ne)davno dogodilo, možda je vaše srce slomljeno, pa vam  pogled povremeno pobjegne s ekrana u nepoznato, probijajući zidove i tražeći zauvijek izgubljeno vrijeme.

Tko zna gdje ste sada, no jedno je sigurno – malo je onih koji su doista ovdje i u ovom jedinstvenom trenutku.

Pogledamo li svoj život unatrag, većina nas će uočiti da zapravo stalno žalimo za nečim što je bilo tako lijepo, ali je tako kratko trajalo, a i dok je trajalo, mi u tome nismo znali uživati.

Pokušajte se testirati prvom sljedećom prilikom kad vam se dogodi nešto prekrasno što će vam osvježiti život – jeste li u tome trenu uopće svjesni svoje sreće? Uzimate li od tog trenutka najviše što se može, proživljavate li tu radost i srcem i umom i svim svojim osjetilima ili su vaše misli već negdje odlutale? A možda niti ne želite uživati jer je gotovo isti događaj u prošlosti završio loše, pa se bojite ponovnog razočaranja?

atma.hr – 75
Ponovno rođenje

Biti ovdje i sada, živjeti u trenutku zapravo nije ni najmanje jednostavno, barem ne odraslima. No, možda je vrijeme da naučite važnu lekciju od djece koja još nemaju pojam o vremenu – igraju se i uživaju u svakom trenu svog postojanja jer još ne znaju kako misliti unaprijed niti se opterećuju prošlošću.

Naravno, ne možete si više priuštiti neodgovornost, niti ugroziti obitelj boemskim životom, no ako želite proživjeti život u svoj njegovoj punini, morate naučiti biti prisutni u trenutku.

Jučer je prošlo, a sutra se još nije dogodilo – ako ne živite danas i ovdje, što je uopće vaš život?

No, ne brinite, nikada nije kasno za ponovno rođenje. I to se može naučiti, a s vježbom možete početi već sada i ovdje.

Obratite pažnju na svijet oko vas

Pokušajte uvijek pronaći nešto lijepo u vašoj okolini. Možda na putu do posla prelazite preko nekog starinskog i romantičnog mosta, možda su balkoni zgrada u susjedstvu ukrašeni raskošnim cvijećem ili, još uvijek umorni od teške noći, podignite pogled prema jutarnjem nebu prošaranom oblacima krvavim od svitanja.

Takve sitnice unose radost čak i u najdosadnije poslove te osvježavaju dnevnu rutinu.

Ne biste vjerovali koliko vam je ljepota promaklo dok ste hodali cestom izgubljeni u mislima i pognute glave.

atma.hr – 39

Usredotočite se na ono što radite

Čak i ako samo šetate, brišete prašinu ili miješate igraće karte, kakav je to osjećaj? Primijenite tehniku sličnu meditaciji: iako će vam sigurno barem povremeno sinuti neka misao vezana uz nešto drugo, otpustite je, neka u miru ode. Usredotočite se na ono što jest, a ne na ono što je bilo ili bi moglo biti. Obratite pažnju na svoja osjetila – vid, sluh, njuh, opip i okus.

Jeste li se ikada na nešto toliko koncentrirali da ste imali osjećaj kako je odjednom sve drugo nestalo?

Živjeti u trenutku znači stvoriti takvo stanje svijesti bilo kada i bilo gdje.

Smiješite se nakon buđenja

Postoje znanstveni dokazi koji govore u prilog tome da već sam izraz lica pokreće određene procese u tijelu te određuje kako ćete se osjećati.

Pritom je najbliži izražavanju istinske sreće osmjeh u kojem se ne smješkaju samo usta već i oči. Dakle, ne budite se s urlikom i razbijanjem budilice. Odlučite se već u tom prvom trenu vašeg dana za dobro raspoloženje.

atma.hr – 52
Činite nasumice i spontano dobra djela

Bilo da je riječ o dvije kune koje ćete dati prosjaku, kovanicama ubačenim u kutijicu za školovanje siromašne djece u pošti, volontiranju u Crvenom križu ili doniranju dječje robice siromašnoj obitelji, obratite pažnju na svaki trenutak u kojem se dali svoj doprinos boljem i ljepšem svijetu.

Čak i sitnica, lijepa riječ ili gesta, mogu donijeti radost.

Najveći utjecaj imaju upravo spontana i neočekivana dobra djela, a na njih ne možete biti osjetljivi ako ne živite u trenutku.

Smanjite one aktivnosti koje vas odvraćaju od sadašnjosti

Koji je vaš način bijega od sadašnjosti?

Većina ljudi gleda televiziju te na taj način stavlja svoj um u stanje mirovanja dok vrijeme prolazi. Nema ničeg lošeg u sanjarenju, uživanju u dobrom filmu ili knjizi, ali to nije život u trenutku jer usmjerava vašu koncentraciju na nešto što nije ovdje i sada. To je oblik eskapizma, izbjegavanja problema.

Budite aktivni, a ne pasivni, izaberite one aktivnosti koje će vas potaknuti da pogledate svijet oko sebe i osvijestite trenutak. Vježbanje, vrtlarenje, slikanje, pletenje ili sviranje su dobar primjer.

atma.hr – 39

Budite zahvalni za ono što jest

Kad poželite nešto što nemate ili biste htjeli da je vaš život drugačiji, krenite u ispunjavanje svojih želja tako da najprije osjetite zahvalnost za ono što imate sada. To će vas vratiti u sadašnjost. Napravite listu svega na čemu ste zahvalni, pa makar bili zahvalni samo na tome što ste još uvijek živi i što možete disati.

Ne propuštajte darove koji stoje ispred vas samo zato jer razmišljate o svemu što ste nekada imali ili što biste htjeli da je vaše.

Sitnice koje će pomoći:

  • Igrajte se s djecom – pokušajte zamisliti njihov pogled na svijet. Pokušajte se prisjetiti svog djetinjstva.
  • Oprostite – mnogi od nas opterećuju se zlopamćenjem što nas sprečava da otvorimo svoje srce drugima jer se bojimo da ćemo opet biti povrijeđeni.
  • Obratite pažnju na disanje – osvješćivanje disanja na prirodan način smiruje um i pomaže nam da se vratimo u sadašnjost.
  • Slušajte glazbu i uživajte – neka vas omiljeni tonovi ponesu, zaplešite i zapjevajte, prepustite se doživljaju
  • Aktivno sudjelujte u razgovorima i pažljivo slušajte sugovornike
  • Razmislite o tome kako biste dobrim djelom mogli nekoga usrećiti

naturala.hr

24 HIMALAJSKA LAMPA

banner himalajska lampa