Foto: pixabay.com

Kažu nam da trebamo biti skromni, zadovoljni malim stvarima, da ne tražimo kruha svrh pogače, da ne tragamo za kulama i gradovima… U svemu tome ima istine, ali ima i zablude zbog toga što ponekad pogrešno možemo doživjeti koncepte zahvalnosti. Kada smo nezadovoljni određenim aspektima u našem životu, ponekad koristimo zahvalnost kako bi sami sebe utješili.

atma.hr – 52
Kažu nam da trebamo biti zahvalni. Za ono što već imamo, za male stvari, za ono što dobivamo, za ljude koji su oko nas, za posao koji radimo, za hranu koju jedemo, za cvijeće koje mirišemo.

Trebamo biti zahvalni i za ono što nam se ne sviđa. Za lekcije koje učimo, za šamar koji smo dobili, za razočarenja, za tugu, za bol ….

Kažu nam da trebamo biti skromni, da budemo zadovoljni malim stvarima, da ne tražimo kruha svrh pogače, da ne tragamo za kulama i gradovima …

U svemu tome ima istine, ali ima i zablude zbog toga što ponekad pogrešno možemo doživjeti koncepte zahvalnosti.

Zahvalnost je potvrda Svemiru da ste svjesni onoga što se nalazi oko vas i u vašem životu. To je također prihvaćanje načina na koji se razmjena energija odvija u vašem životu.

Svjesni ste, primjećujete sve te aspekte koji kruže u vašem postojanju, prihvaćate ih takvim kakvi oni jesu. Primanje i davanje je proces razmjene energije bilo da on dolazi kroz ono što mi trenutno percipiramo kao nefizičko ili kao fizičko.

Kada smo nezadovoljni određenim aspektima u našem životu, ponekad koristimo zahvalnost kako bi sami sebe utješili.

atma.hr – 52
Recimo da radite posao koji vam se ne sviđa. U redu, vi mislite u sebi, zahvalni ste što dobivate novac i dobro je što uopće imate i taj posao, jer “Bože moj u državi je tako loša situacija da je dobro što i to imate”.

A još kad pogledate kako se drugi muče i nemaju posla, “uh, sva sreća što ga vi uopće i imate”. U trenutku uvjerite sebe kako bi trebali biti zahvalni za taj posao i za taj novac koji tako mukotrpno zarađujete.

I tako se u trenutku zaboravite, zadržite se u uvjerenju da ste skromni i zahvalni za to što imate, uvjereni da trebate biti zadovoljni. Utješite sami sebe i stanete. Zablokirate se. Dali ste potvrdu Svemiru da je to u redu, da se slažete s tim malim što imate.

Ali vi u stvari uopće niste zadovoljni. Vi želite nešto drugo. Vi želite bolji posao i više novca. A onda pomislite kako treba biti skroman pa se povučete u kućicu. Ili možda negdje duboko u vama, vjerujete da je željeti više pohlepno, da je to pogrešno.

Zahvalnost je prihvaćanje. Zahvalnost je svjesnost procesa razmjene energije. Zahvalnost je potvrda Svemiru da sve ono što dobivate koristi vašoj evoluciji. Kada nismo zadovoljni svojim životom, to je sasvim u redu.

U redu je ispuniti sve aspekte u vašem životu. To nije pohlepa. To nije nezahvalnost. U redu je tragati za izobiljem.

Stoga, recite:

“Hej Svemire, ja želim više i bolje. Hvala ti za ovo što mi pružaš, jer mi time omogućavaš iskustva iz kojih mogu učiti.

Prihvaćam ovu situaciju i zahvalan sam na lekcijama koje mi nisu baš uvijek ugodne, ali znam da mi Ti to daješ onako kako je za mene najbolje.

Ali molim te, znaj da nisam trenutno zadovoljan i ispunjen. Pruži mi način da naučim sve što treba naučiti iz trenutne situacije i da krenem dalje. Pokaži mi vrata koja treba otvoriti, kroz koja treba proći i da idem dalje.

Neću ništa malo. Male stvari su velike stvari. Uživam u mirisu cvijeća, u sunčanom danu, u toplom krevetu, ali to i nisu male stvari. To su velike stvari. U svakoj latici cvijeta je savršenstvo. U svakom zraku svjetla je iskra božanska. Hvala ti što mi omogućavaš da to uvidim.

atma.hr – 52
Ali znaj, ima drugih stvari u mom životu koje me ne zadovoljavaju. Zahvalan sam na hrani koju jedem, ali znaj, neću se zadovoljiti oskudnim izborom.

Želim hranu koja je zdrava za mene, želim izobilje u svakom pogledu, želim zdravo voće i povrće.

Zahvalan sam na novcu koji dobivam, ali znaj to je za mene malo, ja želim više. Želim novca onoliko koliko mi je dovoljno da omogućim sebi i drugima nesmetan protok energije na svima poljima u životu. Malo para mi to neće omogućiti, zato se neću time zadovoljiti.

Molim te, omogući mi da kroz malo naučim vidjeti cjelovitost.”

Aniko Budai / majkazemlja.wordpress.com