Vastu govori o mogućnosti kreiranja životnog i radnog prostora bez stresa i dobivanju podrške u svim sferama života, između ostalog i u spavaćoj sobi! Svima nam je zajedničko svakodnevno spavanje. Otprilike trećinu života provedemo spavajući pa je zato spavanje vrlo važan faktor očuvanja našeg cjelokupnog psiho-fizičkog zdravlja.

atma.hr – 52
Puno više od stapanja s udobnim krevetom, spavanje je povezano s relaksacijom uma koji je svakodnevno izložen bezbrojnim opterećenjima i negativnim suptilnim utjecajima. Stoga bi bilo neophodno zaštititi ga i pružiti mu neophodnu dozu odmora, barem tokom spavanja.

Ovdje navodimo nekolicinu praktičnih ideja koje će vam pomoći u uređivanju spavaće sobe u kojoj provedemo više vremena nego u bilo kojoj drugoj prostoriji u domu.

1. savjet

Ulazna vrata spavaće sobe su simbol raznih mogućnosti koje vam život ima ponuditi pa je zato dobro da mogu otvarati pod kutem od 90 stupnjeva, kako bi obezbijedili da pozitivne energije neometano ulaze u sobu.

2. savjet

Nakon ulaska u spavaću sobu, prvo što trebate ugledati je nešto što će vam pružiti osjećaj mira i spokoja. To može biti fotografija, čuveni citat, umjetnička slika, skulptura ili cvijeće.

atma.hr – 52
3. savjet

Uklonite krš i nered iz spavaće sobe i doprinesite većoj efikasnosti i funkcionalnosti. Nered simbolizira sve ono što niste uradili ili završili u životu. Posebno ako se nalazi ispod vašeg kreveta, čini vas “teškim”, a vaš um  povezuje s prošlošću i ne dozvoljava dalji progres u životu. Gdje god da se nalazi, zaustaviti će tok životne energije.

Kada krenete raščišćavati nered, počnite s manjim zahvatima kako biste izbjegli osjećaj opterećenosti zadatkom. Ovo nije savjet iz Vastu priručnika, nego prastari trik za smirivanje uma. Pospremite mjesta gdje su gomile papira, časopisa i novina kako biste stekli osjećaj organizacije i prostora. Počnite s donjim rubljem i, prema inspiraciji, fokusirajte se na pojedine dijelove ormara ili ostave. Uklonite sve ispod kreveta na kojem spavate, jer će nered na tom mjestu djelovati na vašu podsvijest i remetiti spavanje. Svaka stvar u prostoru ima svoju energetsku “težinu”, stoga bi joj se trebalo naći adekvatno mjesto bez gomilanja nepotrebnih stvari.

4. savjet

Dok spavate, glavu okrenite prema jugu ili istoku. Magnetna energija pozitivnog polariteta dolazi sa sjevera. Krv unutar našeg tijela u sebi sadrži željezo, pa je naše tijelo također i magnet čiji se pozitivni magnetni  polaritet nalazi u predjelu glave. Ako spavate glavom okrenutom prema sjeveru, ova dva pozitivna polariteta međusobno će se odbijati, remeteći cirkulaciju krvi, a samim tim i spavanje i zdravlje.

5. savjet

Ogledalo na zidu, nasuprot mjestu gdje su vam stopala na krevetu uznemirit će san. Dok spavamo, oslobađamo se stresa i ukoliko se ogledalo nalazi preko puta stopala ono će “akumulirati” taj stres i reftektirati ga natrag k nama. Sklonite ogledalo ili ga prekrijte tokom noći, pa ćete imati mnogo mirniji i bolji san.

6. savjet

Nemojte spavati u direktnom poravnanju sa oštrim kutevima. Oštri kutevi djeluju kao energetske strijele i stvaraju stres za živčani sustav. U sobi koja ima oštre kutove neće biti mira, osim ukoliko to ne ublažite  postavljanjem biljaka ispred njih.

atma.hr – 52
7. savjet

Otvoreni snop svjetla, kao i kosi plafon, izazivaju skučenost jer stvaraju efekt presjecanja. Ukoliko se krevet nalazi direktno ispod otvorenog snopa svjetla ili je u sobi sa spuštenim plafonom, teško ćete imati mira za odmor s takvom energijom koja nadvija nad vama. Jedan od načina da se to otkloni energetskim putem jest da okačite hvatač vjetra ili zvončiće blizini izvora svjetla ili na kosi plafon.

Ukoliko slijedite ova jednostavna pravila, stvorit ćete prijatnu i mirnu atmosferu koja će vam pomoći da se bolje odmorite i naspavate kako biste bili produktivniji i lakše se nosili sa svakodnevnim izazovima.

Dalibor Purhmajer – Autor knjige “Vastu – preteča Feng Shua”
vedskaakademija.yolasite.com