Foto: pexels.com

Bez probuđene duše, nećemo doći do spoznaje, internaliziranja spoznaje istinske prirode našeg bića. Jer, naše je biće puno veće i puno većih mogućnosti od onoga što uopće znamo o njemu i od onoga što živimo u ovim zatvorenim i stisnutim sustavima nepoznavanja istinskog sebstva.

atma.hr – 52
Nedavno je na stranicama ovog portala objavljen članak s predviđanjima Rudolfa Steinera (RUDOLF STEINER PRIJE 100 GODINA UPOZORIO: „OVAKO će se istjerivati duše, a čovjeka pretvarati u automat!“) kojim upozorava na to da će nas se u budućnosti (koja je sada već nastupila) sustavno odvajati od eteričnog tijela, a potom i duše.

Obzirom da Steiner nije uvijek sasvim razumljiv i prosječna suvremena osoba zna vrlo malo o svojim energetskim sustavima, a još vjerojatnije o njima ni ne razmišlja, osjetila sam poriv napisati nešto čime bi više razjasnili o čemu je ipak on to govorio.

Razmatramo li našu anatomiju, ono što je svima sasvim jasno vidljivo i opipljivo jest da imamo fizičko tijelo. Po principima energije, to fizičko tijelo je odraz onoga što je najprije nastalo kao svojevrstan kalup duhovne razine. Dakle, sama duhovna razina je ta koja je odredila, zadala kako će se fizičko gross tijelo manifestirati, izraziti u fizičkoj stvarnosti.

Fizička razina je obično ta koju najsnažnije osjećamo pa se i s njome poistovjećujemo. Ujedno je to razina na kojoj se naše društvo zadržava, odnosno na kojoj je „zapelo”. Razlozi su razni, ali rekla bih da je najveći uzrok to što se ljude odvaja od spoznaje istinske prirode njihovog bića.

Netko se možda ne bi složio i rekao bi da postoji uvriježeno stajalište prema kojem postoji spoznaja ljudskog bića kojim ono izjavljuje: ja sam duša.

I dok je ta izjava ispravna, samo kao prosta izjava ona još uvijek nije internalizirana, ostala je na površnoj, intelektualnoj razini bez prave spoznajne vrijednosti.

Spoznaja da smo duša mora biti utjelovljena. To znači da ćemo osjetiti prisutnost naše duše te da se duša spušta na razinu osjeta, što znači da duša iskušava postojanje na razini osjeta koji nisu istovjetni kao i oni fizičke razine.

Kada pričamo o osjetima isključivo na fizičkoj razini, svi znamo, a to uče i djeca u nižim razredima osnovne škole, da postoji vid, opip, sluh, okus i njuh.

atma.hr – 52
Svi ti osjeti postoje i na narednim razinama našeg postojanja, kada oni postaju tzv. duhovni osjeti. Tek osvještavanjem samog fizičkog tijela, fizičke razine, možemo svjesno početi koristiti osjete naredne razine, a koja se naziva različitim terminima u različitim kulturama i školama. Tu razinu možemo nazvati eteričnom razinom, odnosno razinom pranayama koshe, eteričnog dvojnika, elektromagnetskim tijelom, ka tijelom… i doslovce ona je preslika našeg fizičkog tijela na jednoj finijoj, energetskoj razini. Ono što čini živčani sustav fizičke razine, na eteričnoj razini su tokovi energije – meridijani, tj. nadiji.

Možda sada postavljate pitanje zašto je važno osvješćivanje tih razina?

Tato što su to načini kojima se duša budi i povezuje sa fizičkom razinom.

Pitamo se zašto bismo htjeli probuđenu dušu?

Bez probuđene duše, nećemo doći do spoznaje, internaliziranja spoznaje istinske prirode našeg bića. Jer, naše je biće puno veće i puno većih mogućnosti od onoga što uopće znamo o njemu i od onoga što živimo u ovim zatvorenim i stisnutim sustavima nepoznavanja istinskog sebstva.

Čemu služi duša koja se povezala s duhovnim osjetilima?

Takva duša ima uzajamnu komunikaciju s višim duhovnim razinama, Izvorom te ujedno s „nižim” materijalnim razinama, fizičkim postojanjem. Takva se duša s lakoćom može prisjetiti razloga svog postojanja na fizičkoj razini i slijediti ga, živjeti. Može primati vodstvo više inteligencije i prenositi ga u fizičku razinu postojanja, života.

Situacija je da živimo u društvu koje je nesvjesno, neprobuđeno u smislu naše prave prirode, a samim time smo i mi kao kolektiv na duhovnoj razini poput nekog invalida koji ne može funkcionirati u svom prirođenom punom kapacitetu.

Kako bismo još više shvatili tu eteričnu razinu, razmotrimo još nekoliko njezinih osobina!

atma.hr – 52
– POVEZANOST S ČAKRAMA

Danas zaista nije toliko potrebno objašnjavati čakre, ali za slučaj da ne znamo, riječ je o energetskim vrtlozima energije koja cirkulira našim tijelima. Mi smo rijetko svjesni te energije, a osvijestiti ju je moguće. Samim osvještavanjem možemo učiniti mnogo za sebe i svoje zdravlje, kao i probuditi svoje osobine koje su do sada bile u stanju blokiranosti, stisnutosti. Kada probudimo i osvijestimo tu razinu našeg postojanja, možemo se nastaviti povezivati i s ostalim višim razinama svog postojanja. Zdravlje fizičkog i duhovnog tijela lako se može iščitati iz stanja čakri.

– POVEZANOST S „DIŠNIM” TIJELOM

Neraskidiva je povezanost buđenja naše eterične razine i povezivanja s dahom, a time i s funkcijom dišnih organa. Dahom mi ne unosimo samo zrak, već se snabdijevamo životnom energijom. Da bi optimalno unijeli životnu energiju, dišni sustav mora biti snažan i zdrav.

– VEZANOST UZ ŽIVOTNU ENERGIJU (pranu, chi)

Bez životne energije, odnosno u slučaju njena pomanjkanja, život našeg tijela svodi se na osnovne životne funkcije, životarenje i ukoliko ne dođe do tog pomaka, ispunjenja tijela pranom, mnogi naši energetski sustavi neće biti aktivirani ni oživljeni, falit će im to nužno gorivo.

Vratimo se Steineru i onome što se događa u vremenu u kojem živimo. Razmislimo koliki je broj stanovništva posvećen svom osvještavanju, osvještavanju vlastite energije, koliko nas se povezuje sa svojim dahom i koliko nas se sustavno osiromašuje pranom, koliko je aktualna pandemija napala respiratorni sustav i samim time, kao i nizom drugih primjera možemo sagledati da kao populacija znamo vrlo malo o sebi na razini energije i svojoj duši. Dobre vijesti su da ipak, unatoč svemu, nekako evoluiramo, a ovaj život možemo odabrati živjeti mehanički ili svjesno, kao duša.

Napisala: Tatjana Pavlic Blažon,
Transformation Healing by Tatjana: Transformation Healing by Tatjana – Početna | Facebook
Studio Hara – Početna | Facebook