atma.hr – 52
Naše misli i uvjerenja određuju i oblikuju naš život, iskustva i situacije. Baš poput ogledala, svaki čovjek je odraz svoje mentalne slike, jer misli mogu postati stvarnost. Svaka osoba u životnim situacijama promatra refleksiju vlastitog karaktera i unutarnjih misli.

Dok ne shvatimo da je naš karakter posljedica naših misli i uvjerenja, uvijek ćemo se osjećati kao žrtva okolnosti te biti pod utjecajem destruktivnih namjera i kritika. Jedini način da prestanemo iskušavati takva neugodna iskustva je da promijenimo sebe.

Za početak, evo jedne mudre priče…


Widget not in any sidebars

Jednom su redovnik i učenik zajedno meditirali. Nakon meditacije, učenik je pitao redovnika: što ste vidjeli u meni nakon ove meditacije? Redovnik je odgovorio: vidio sam svjetlo iznad glave. To je učinilo učenika vrlo sretnim i kada je redovnik postavio isto pitanje učeniku, on je smijući se odmah odgovorio: vidio sam kravlji izmet iznad glave. Umjesto da se naljuti, redovnik se nasmijao od srca i otišao. Zbunjen redovnikovom nepredvidljivom reakcijom, učenik otiđe potražiti svog učitelja koji mu kritički kaže: ružnoću koju netko vidi u drugima je izravan odraz njegove vlastite prirode.

Ova priča nam poručuje da u životu ne trebamo hitno reagirati i pojektirati vlastitu sliku negativnosti i ljutnje na druge. Trebamo prakticirati strpljenje i ne osuđivati tako lako. Trebamo vidjeti stvari iz ptičje perspektive stavljanjem sebe u poziciju druge strane i pokušati razumjeti razlog koji nas navodi na reakciju.

Većini ljudi je lako vidjeti nedostatke drugih, ali jako teško vidjeti svoje. Ne bismo trebali procjenjivati mane drugih, već umjesto toga uzeti u obzir vlastite akcije. Imajući to na umu, to nam može pomoći da bolje razumijemo vlastitu nutrinu i zaustaviti nas prilikom negativnih mentalnih namjera. U konačnici, traženje mana kod drugih neće nas nigdje dovesti. Svaka osoba je drugačija i svatko ima mana, pa stoga treba imati na umu da u osnovi niti jedna osoba nije totalno loša.

No, što treba uzeti u obzir kada smo predmet kritike? Kada je netko ljut na nas, trebali bismo poraditi na uzroku tog konflikta. Ako je konflikt nastao zbog nečega što smo možda učinili ili u nečemu pogriješili, treba biti hrabar i priznati te se ispričati za pogrešku. Ako je razlog konflikta neki nesporazum, trebamo pokušati iz srca pristupiti razgovoru s drugom stranom i biti spremni prihvatiti razlike. U svakom slučaju, nastalu ljutnju druge strane ne smijemo tretirati ljutnjom, jer će ona samo narasti i vrlo često će povećati želju za osvetom još više. Umjesto toga, trebamo biti sposobni propustiti tu energiju što pak ovisi o našem stupnju svijesti i osobnoj vibraciji.

Također, ne treba se bojati kritike, jer nam ona upravo ukazuje što mi moramo riješiti kod sebe i u tom smislu jako je dobra za naš osobni rast. Kritika može biti kao gorka pilula i vrlo neugodno iskustvo, ali definitivno može učiniti dobro za nas. Uvijek postoje i dobre i loše strane kritike, tako da uvijek trebamo vidjeti i one konstruktivne strane i primiti to kao priliku za osobno poboljšanje.

Kritika možda nije ugodna, ali je potrebna. Ona ima istu funkciju kao i bol u ljudskom tijelu. Ona nas upozorava na nezdravo stanje stvari. (Winston Churchill)

quantumzona.com

28 MALAHOV

banner za knjige malahov

atma.hr – 61