atma.hr – 52
U vedskoj su književnosti opisane dvije misli vezane za planetu Zemlju i strukturu svemira općenito. U sanskrtskom astronomskom tekstu Surya-siddhanti, Zemlja je opisana kao globus promjera 1.600 yojana. Yojana je mjera za udaljenost, a iznosi 12.874 km (12 kilometara i 874 metra). To bi značilo da promjer Zemlje iznosi oko 20.592 km, što se podudara s proračunom suvremenih znanstvenika. Zemlja je, s druge strane, također opisana i kao ravna ploča, po imenu Bhu-mandala.

Zemlja kao ravna ploha

Zemlja je opisana kao ravna ploča, po imenu Bhu-mandala. Navedeno je da njen promjer iznosi 500.000.000 yojana. Međutim, pažljivo proučavanje vedskih tekstova govori nam da ova “Zemlja” odgovara zapravo ravnini ekliptike. S geocentričnog gledišta, ova je ravnina određena putanjom Sunca oko Zemlje. Ova ravnina je naravno ploča, te stoga promatrano iz tog ugla, vedska književnost nam govori o “ravnoj zemlji”. Ovdje moramo istaći činjenicu da se izraz “Zemlja”, korišten u Vedama, ne odnosi uvijek na naš maleni Zemljin globus.

No, što Vede govore o naseljenosti planeta? Naseljeni planeti su višedimenzionalna, naseljena carstva, a u vedskoj se filozofiji govori kako se protežu unutar i na Zemlji, kao i kroz svemir. Konkretno, pločasta “Zemlja” Bhu-mandala naseljeno je carstvo koje se više ili manje prostire kroz ravninu sunčevog sustava i nije neposredno dohvatljiva našim grubim osjetilima.

Općeniti sanskrtski izraz za takva nastanjena carstva je loka, što se obično prevodi kao “planet” ili “planetarni sustav”. Postoji četrnaest razina loka, sedam viših i sedam nižih. Bhu-mandala ili Bhurloka najniži je od sedam viših planetarnih sustava, te stoga spada u srednje sustave. Sunce, Mjesec i planeti Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn, nazvani su grahama (planetima), te se za njih smatra da su nastanjeni ljudskim bićima. O Uranu, Neptunu i Plutonu gotovo se ništa ne spominje. Ne treba se čuditi kako se za stanovnike Sunca drži da imaju tijela od vatrene energije, a za tijela stanovnika drugih planeta tvrdi se kako su izgrađena od one vrste energije koja je dominantna na pojedinom planetu.

Bhu-mandala1-620x380


Widget not in any sidebars

Stanovnici svemira

Purane govore o 400.000 vrsta čovjekolikih bića koja žive na različitim planetima te o 8.000.000 drugih oblika života, uključujući životinje, ptice, biljke, insekte i vodena bića. Od 400.000 čovjekolikih oblika, ljudska bića koja nastanjuju srednji planetarni sustav (uključujući i naš planet) smatraju se najslabijima u svezi s psihofizičkim sposobnostima i tehnologijom koju posjeduju. To se, dakako, uklapa i povezuje sa slikom koja je stvorena iz opisanih susreta s današnjim pojavama NLO-a (Neidentificirani leteći objekt, UFO – Unidentified Flying Object).

U daljnjim tekstovima koristit ćemo riječ “humanoid”, misleći pri tome na čovjekolika bića koja su opisana u NLO susretima, a koju ćemo češće spominjati u narednom poglavlju. Također, ovu riječ koristit ćemo i za čovjekolike rase opisane u Vedama. U bliskim kontaktima s NLO-ima svjedoci često opisuju humanoide kao bića čudnog ili odbojnog izgleda, no, neka od njih opisana su i kao bića s vrlo lijepim tjelesnim obilježjima.

Vedski humanoidi također podosta variraju što se tiče opisa njihova tjelesnog izgleda. Tako je rečeno da neki od njih, poput Gandharva i Siddha, stanovnika viših sustava, imaju vrlo lijepe ljudske tjelesne oblike. Za druge je, pak, rečeno kako su ružni, zastrašujući ili su bića s vrlo deformiranim udovima i cjelokupnom tjelesnom građom. Tako Vede spominju rasu koja se naziva Kimpurushe. O kakvim je to bićima riječ možemo samo zamišljati budući da sanskrtska riječ kim znači “Je li?”, a purusha znači “čovjek”.

air-battle


Widget not in any sidebars

1 KOMENTAR

  1. Nije ploča, nego ravan…nemojte brkati pojmove da Vas ne etiketiraju kao rvnozemljaše. Ravnozemljaški pokret je namjerno instaliran od elita sa razlogom da unese konfuziju i zbuni potencijalnog istraživača.
    Zemlja je višedimenzijonalna ravan.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here