Foto: pixabay.com


Widget not in any sidebars

Mnogi imaju vanjsku ljepotu ali prava ljepota čovjeka ogleda se u očima. Oči su prozor naše duše, odraz stanja uma i cijeli životni stil ogleda se u očima.

U očima se prepoznaje mentalni karakter, emocije i pogled na život. Možete mnogo toga prekriti i nabaciti najljepši osmjeh na lice ali oči vas odaju. Ljepota duše daje onaj poseban sjaj u očima, bistar pogled, pun topline i mira.

Nedostatak te ljepote i dobrog raspoloženja daju pogled bez sjaja u očima, iz kojeg se mogu vidjeti nezadovoljstvo, strah, arogancija, praznina.

Isto tako neuredan život, umor, puno gledanja u kompjuter, neadekvatna rasvjeta i loši uvjeti života uzimaju očima tako potrebnu životnu energiju (pranu) i kisik, čine ih bolesnima i slabovidnim.

Oči također trebaju pranu i kisik da bi dobro funkcionirale. U tome nam uvelike mogu pomoći tehnike disanja (pranayama). Kada ih radimo, velika količina prane i kisika dolazi u glavu i daje svježinu očima.

Jedna od njih je bhastrika pranayama koja posebno djeluje i na prednji dio mozga i glave.

Oslobađa mnoge napetosti očiju i živaca a povoljno djeluje i na hormon sreće serotonin. Ona se izvodi snažnim disanjem kroz nos.

Nakon samo nekoliko minuta pranayama, kvalitetnog yoga sata, dubokog opuštanja ili općenito nakon neke duhovne prakse (sadhane) očima se prirodno vraća sjaj – jer smo se pročistili od negativnosti.

Smirujući oči smirujemo i um. Duboko opuštanje je izvrsna tehnika u kojoj se proces pročišćenja događa sam od sebe. Oči su pune impresija koje upijaju tokom dana i gotovo jedino kada se odmaraju je tokom sna, dubokog opuštanja ili meditacije. Poklonite si svaki dan svjesno opuštanje očiju, bilo da sjedite ili ležite. To će smanjiti titraje živaca i umiriti vas.

Jednostavne vježbe za oči

yoga_eye_exercise

Ako redovno radite ove vježbe za oči one mogu pomoći poboljšati vid, potaknuti novu energiju i određene dijelove mozga da bolje rade. Svaki pogled aktivira određeni centar u mozgu koji je povezan sa osjetilima, percepcijom i memorijom. Gore prikazana slika prikazuje te jednostavne vježbe i na što određeni pravac pogleda utječe.

Probajte svaki dan odvojiti vrijeme, barem 3-5 dahova za svaku vježbu. Zamislite kao da radite krugove sa očima i ponovite ih nekoliko puta. Nakon toga zatvorite i odmorite oči.

atma.hr – 39

Tratak kriya

Jedna od vrlo učinkovitih jogijskih tehnika je i tratak kriya. Ona uspješno pročišćava i osvježava oči, iznutra i izvana. Pomaže kod raznih bolesti očiju kao i kod problema sa vidom (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam). Također može pomoći i kod glavobolja.

Osim fizičkih prednosti za oči ovo je odlična tehnika za um. Jača koncentraciju, pročišćava negativne i beskorisne misli, smanjuje stres, poboljšava san i čini um mirnijim. Budi treće oko ili Ajna čakru.

Izvodi se tako da postavite svijeću u razini očiju, nekih 90 cm u prostoriji bez vjetra. Gledajte plamen svijeće bez treptaja dok oči ne počnu suziti ili peckati. Za početak to može biti do 2-3 minute pa postepeno povećavajte. Nemojte naprezati oči, nego ih zatvorite kada osjetite da više ne možete.

Redovna praksa će vas lako dovesti do povećanja vremena. Najbolje vrijeme su ranojutarnji sati. Kada završite s tehnikom nemojte naglo krenuti na svakodnevne aktivnosti nego si dajte vremena i pomalo. Izvodeći ovu kriyu polako nestaju lijenost tijela i uma a dobiva se povjerenje prema životu, energija, odlučnost i oštar um.

Postoji još dosta tehnika iz yoge, yoga mudri kao i yoga položaja koji utječu na stanje naših očiju. Dobro je povremeno lagano tapkati ili masirati područje oko očiju jer se tamo nalaze posebne energetske točke (marme) koje kad aktiviramo poboljšavaju put prane  i osvježavaju oči.

I svakako bi trebali barem jedan put na dan svjesno opustiti oči, očne jabučice, živce, kapke i obrve. Kad god ne znate gdje da usmjerite pažnju, točka između obrva najbolje je mjesto!

Om shanti

atma.hr – 39

Prethodna objavaSvojim riječima kreiramo
Slijedeća objavaNe čekaj…
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science