Viđali ste osušene goji plodove u trgovinama zdrave hrane i negdje pročitali priču o ovom supervoću? Znate li da ovaj grm možete posaditi i u svom vrtu?

atma.hr – 52
Goji (Lycium barbarum i Lycium chinense) biljka iz porodice Solanaceae je grm koji naraste do tri metra u visinu, cvate cijelo ljeto i tek ujesen daje svoje prve plodove za koje iskusni vrtlari savjetuju da se ne ubiru rukom nego tresu s grmića.

Plodovi Goji proglašeni su 2008. godine u Time magazinu super voćem što doista odgovara istini, iako se pravi rezultati antioksidativnog djelovanja ne podudaraju s člancima koji tvrde da se radi o plodu koji je zauzeo prvo mjesto ORAC ljestvice (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koja mjeri antioksidativna svojstva voćaka i drugih biljaka.

Oralno se Goji uzima kod dijabetesa, hipertenzije, vrućice, malarije i karcinoma. Poboljšava cirkulaciju, otklanja vrtoglavice i dobar je tonik za zamućen vid i druge probleme s očima.

Oralno se koristi u ojačavanju mišića i kostiju te kao tonik srca, jetre i bubrega. Oralno uzeti plodovi smanjuju znojenje, žeđ, iritabilnost, krvarenje iz nosa itd.

Plodovi se jedu sirovi, suše se, a okusom podsjećaju na grožđice. Od njih se pripremaju čajevi i sokovi, likeri i ostali napitci, a mogu se koristiti i kao dodatak jelima.

atma.hr – 52
Kako posaditi Goji?

Za sadnju Goji grma, iskusan uzgajivač ovih sadnica, Željko Avar iz Varaždina, savjetuje slijedeće:

1. Sadnja goji sadnica

Goji vole puno sunca pa ih je najbolje posaditi na mjestu koje je cijeli dan obasjano suncem. Sadnja se vrši od 20.04. – pa sve do kasne jeseni. Ako se sadi kroz ljeto, sadnice teba češće zalijevati.

Najbolja je zemlja s pH 6,5 na više. Nikako ih ne saditi uz crnogoricu jer ona stvara kiselo tlo.

Sade se u jame veličine 40x40x40 cm, na razmaku od cca. 1 m jedna od druge. Na dno jame staviti gnojivo (dobro istruljeno stajsko gnojivo ili dehidrirano stajsko gnojivo u peletima). Na gnojivo vratimo iskopanu zemlju tako da jama ostane duboka cca. 15-20 cm, a ispod sadnice stavimo substrat (humusnu zemlju sa što većom pH vrijednosti).

Malo substrata stavimo i uz sadnicu, a ostalo zatrpamo iskopanom zemljom. Cijelu površinu koju smo iskopali dobro zalijemo. Uz biljku možemo staviti štap i vezati je lagano uz njega. Kada je biljka mlada, obavezno je treba redovito zalijevati. Preporučujemo folijarnu prihranu biljke dva puta mjesečno. Svaku jesen i proljeće obavezno je gnojenje biljke (površinsko).

2. Savjeti za obrezivanje

U ljeti kada kada svjetlo, temperatura i voda odgovaraju njenim potrebama za rastom i razvojem, goji vrlo brzo raste. Kad ga ne bi obrezivali, goji stablo bi ružno izgledalo i imalo lošu strukturu i oblik te bi to umanjilo prinos.

U pokrajni Ningxia u Kini (domovini goji biljke), goji stablo se tradicionalno obrezuje da poprimi oblik kišobrana. Zadnjih godina postoje i dva nova modela kako bi se urod poboljšao. Ta dva modela su model s tri razine i cilindrični model.

Obrezivanje goji biljke je ključni čimbenik u uzgoju.

Evo nekih savjeta:

Obrezivanje u prvoj godini

atma.hr – 52
a. Ostavite najveću zdravu mladicu kao glavni trup. Uklonite sve bočne mladice ispod 50 cm.

b. Kada dosegne 60 cm visine, skinite vršak glavne stabljike da potaknete rast bočnih grana.

c. Za svaku novu bočnu granu koja ima kut 45 stupnjeva od glavne stabljike, uklonite ih. Ostavite 3-4 bočnih mladica s kutom od 45 stupnjeva od glavne stabljike.

d. Nakon što sve preostale bočne mladice narastu i dosegnu 30 cm dužine, ako od vrha glavne stabljike na kojoj je skinut stari vršak koji je rastao ima što raste prema gore, ostavite najveću stabljiku za drugu godinu.

Josipa Kovač / naturala.hr