Nokti su ogledalo našeg zdravlja i zdravi nokti su ružičaste boje. Ukoliko se na noktima pojavila žuta boja, za to može biti nekoliko razloga.

atma.hr – 52
Moguće je da se radi o nekom zdravstvenom poremećaju, gljivičnoj infekciji, posljedici pušenja ili jednostavno zbog pogrešnog nanošenja laka za nokte. Zdravlje noktiju nije važno samo za ljepotu, nego i za zdravlje prstiju, jer nokti štite krajeve prstiju od ozljeda i pritiska.

Uzroci žutih noktiju

Pušenje – ovo je ujedno i najčešći uzrok žutika na noktima. Katran i nikotin uzrokuju pojavu žute boje na noktima i najbolji način za rješavanje žute boje je svakako prestanak pušenja. Ukoliko se ipak ne odlučite na prestanak pušenja nastojite barem između dva uvlačenja cigaretu staviti u pepeljaru umjesto da je cijelo vrijeme držite u ruci.

Zdravstveni problem – pojava žutila na noktima može biti zbog nekih zdravstvenih problema poput bolesti jetre, bubrega ili pluća, dijabetes, nedostatak željeza i cinka. Stoga ukoliko imate žute nokte, a ujedno simptome koji ukazuju na neko od gore navedenih stanja bilo bi dobro se obratiti stručnjaku za dodatna testiranja.

Gljivična infekcija – pojava žute boje može biti uzrokovana gljivičnom infekcijom ili psorijazom. Nokti postaju tamno žuti to svijetle smeđi, te se ljušte i imaju neugodan miris.

atma.hr – 52
Nepravilno lakiranje noktiju- nokti najčešće požute kada su izloženi toluenu, formaldehidu i dibutilftalatu, komponentama koje se nalaze u lakovima za nokte. Nepravilno korištenje laka za nokte, posebno ako se radi o tamnijih boja, ostavljaju mrlje na noktima.

Savjeti za pravilno nanošenje laka za nokte

  • obavezno koristiti podlogu za lak, jer ona ublažava direktni kontakt nokta i štetnih sastojaka koje sadržava lak za nokte
    izbjegavati tamnije nijanse laka za nokte
  • povremeno ostaviti nokte bez laka
  • nakon korištenja acetona, temeljito isprati ruke jer i najmanji ostatak acetona može izazvati žutu boju

Maska za uklanjanje žutila s noktiju

atma.hr – 52
U posudicu iscijedite sok jednog limuna te dodajte žličicu soda bikarbone.

Umočite vrške prstiju sve do korijena nokta u mješavinu te ostavite da se moče 3 do 5 minuta.

Isperite ruke i namažite ih kremom.

Postupak ponavljajte tri puta tjedno dok žutilo ne nestane.

e-zena.com