Živjeti znači patiti. Preživjeti znači pronaći smisao u patnji.
Friedrich Nietzsche

Čovjek nije otok. Na žalost. Samo živeći u ovom svijetu i slušajući svakodnevne vijesti većina nas bi se odvojila od svih tih problema i otplovili negdje daleko živeći na svom malenom otoku. Daleko od svega, daleko od problema.

Ako smo već dio teških vremena, koliko se jedan običan čovjek može odvojiti od loših vijesti i štetnih vibracija i da produktivno živi svoj život? Koliko ima snage da ne prihvati tuđe uzdahe, dječje suze i zapomaganje nemoćnih? Da može paralelno živjeti svoj život koji je netaknut svjetskim problemima.

Ponekad nam izgleda da je sva bol svijeta pala na naša pleća i da živimo sve živote sviju ljudi. Weltschmerz, svjetska bol, nije više samo romantičarski idealizirani prikaz svjetskih problema, već zaista, tu bol možemo i osjetiti. Svaki problem je vidljiv je informacije su dostupne u tren oka.

Bol je neizbježna ali pažnju možemo izbjeći. Ako prihvatimo k srcu sve ono što se dešava oko nas bez da propustimo kroz fini filter šire perspektive, postajemo opsjednuti situacijama na koje ne možemo utjecati. Ne možemo spriječiti bombe koje padaju na bolnicu na Bliskom istoku ili stvoriti hranu za gladnu djecu Južnog Sudana. Ne možemo obrisati suze silovane žene ili dati posao ocu četvero djece koja gladuju.

Pa kako onda reagirati na svu tu bol svijeta a da u isto vrijeme ne budemo bezosjećajni gad ili biti opsjednuti tuđom nesrećom? Život je jedna beskonačna igra. Pun svih ljudskih emocija i iskustava. Sve moguće predstave se odvijaju u isti mah. Uglavnom reagiramo na one koje nas najdublje pogode u srce, na one koje nas emotivno unište svojom snagom osjećaja. I tu osjećamo bol koja nikako da ode.

Bol se liječi ljubavlju. Samo ono što imamo možemo ponuditi drugima. U tradiciji Metta meditacije širimo naš ljubavni krug počevši od sebe, preko naših voljenih, prema prijateljima, poznanicima, strancima i sve do neprijatelja ili ljudi za koje mislimo da su samo zlo. I njih uključujemo u meditaciju ljubavi i milosrđa. Povećanjem ljubavi, smanjujemo bol svijeta. Ne dotičući tuđu bol, mi je uklanjamo mijenjajući je s ljubavlju, pažnjom i milosrđem.

Još jedan način je zahvala za ono što jesmo i što imamo. Jedno obično hvala može promijeniti naše emocije, naše misli i svijet oko nas. Uz takav stav, nije nas strah da će nas bol svijeta zaraziti. Postajemo moćan generator širenja ljubavi. Mantra koju odaberete, a koja je provjerena, daje nam snagu i bistri um.

I sva bol svijeta koji osjećamo gledajući probleme koji postoje oko nas, postaje sve lakša i lakša dok na kraju ne nestane.

Prethodna objavaIsus je bio vegetarijanac: Biblijski i povijesni dokazi
Slijedeća objavaJe li Isus naviješten u Vedama, najstarijim spisima svijeta: Dijalog svećenika i hindu monaha
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.