Foto: pixabay.com

Postoje mnoge dobrobiti Surya Mudre, kako fizičke tako i energetske. To je mudra za povećanje energije, jer jača sunčevu energiju prisutnu u tijelu. Redovito prakticiranje ove mudre može vas osloboditi mnogih tegoba, nesanice, artritisa, gubitka pamćenja, srčanih problema, raznih infekcija, dijabetesa i mnogih drugih bolesti.

atma.hr – 52
Surya mudra ima veliku važnost u jogi. Riječ Surya dolazi iz sanskrta, Surya znači “sunce”, a mudra znači “kretnja”. Sunce se smatra simbolom zdravlja i energije.

Postoje mnoge dobrobiti Surya Mudre, kako fizičke tako i energetske. Možda je jedna od njenih najpoznatijih dobrobiti olakšavanje mršavljenja. Prema Ayurvedi, praksi holističke medicine u Indiji, element vatre je ključan u probavi.

A kako ova mudra aktivira element vatre u tijelu, kaže se da redovita praksa pomaže u smanjenju težine. Zbog toga je često poznata kao “mudra za mršavljenje”.

Međutim, ovo mudra donosi i druge dobrobiti osim mršavljenja. Izvođenje Surya mudre stvara toplinu u tijelu, što može pomoći u čišćenju i detoksikaciji tijela.

Može pomoći u regulaciji tjelesne temperature, pogotovo ako vam je malo hladno. To je izvrsna mudra za stvaranje energije, ublažavanje bolova u želucu i smanjenje oteklina u tijelu.

Također ako postoji prekomjerno nakupljanje ustajale ili teške energije u tijelu, Surya mudra pomaže da se ona ponovno pokrene. Ova mudra je povezana sa sretnim i zdravim životom.

atma.hr – 52
surya mudra

Glavne prednosti Surya mudre:

  • Ubrzava se metabolizam
  • Podiže se energija
  • Detoksificira tijelo
  • Regulira se rad štitnjače
  • Stimulira probavni sustav
  • Potiče mršavljenje
  • Poboljšava vid
  • Smanjuje napetost
banner za knjige GABOR Mate

Kada i kako izvoditi Surya Mudru

Mudra se može prakticirati bilo kada i bilo gdje, ali budući da ova gesta proizvodi toplinu u tijelu i odaje počast Suncu, najbolje je vježbati Surya Mudru odmah ujutro. Mudre su najčešće uparene s praksom meditacije ili vježbom pranayame (proces disanja).

Obično se mudre ne primjenjuju odmah nakon obroka, ali Surya mudru možete primijeniti. Uz ovu mudru preporuča se smanjiti konzumaciju napitaka od kave. Prije izvođenja može se popiti malo vode.

Prije svega, sjednite u bilo koji udoban položaj za sjedenje i stavite ruke u krilo, na bedra ili koljena, s dlanom okrenutim prema gore.

Položaji meditacije kao što su Padmasana, Siddhasana, Swastikasana, Vajrasana itd. idealni su za prakticiranje mudri.

Zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite svjesni procesa disanja.

surya

atma.hr – 52
Sada stavite domali prst svoje ruke na korijen palca.

Palac postavite preko domalog prsta i trudite se da ostali prsti budu ispruženi što je više moguće.

Osim toga, to je poželjno učiniti s obje ruke istovremeno.

Ovu mudru izvodite 10 do 12 minuta tri puta dnevno.

ATMA/zen.yandex.ru/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr