Art: Josephine Wall

Čovjek je upitao mudraca: “Kako izaći iz začaranog kruga prazne svakodnevice u kojoj nema ni ljubavi ni sreće?” EVO što mu je mudrac odgovorio!

atma.hr – 52
Čovjek je pitao mudraca: “Kako izaći iz začaranog kruga prazne svakodnevice u kojoj nema ni ljubavi ni sreće?”

Mudrac mu je odgovorio: “Iz kruga možeš izaći samo na onom mjestu gdje se spajaju početak i kraj!”

Čovjek se duboko zamislio i krenuo u potragu za mjestom gdje se nebo spaja sa zemljom, ali horizont je uvijek bio na istoj udaljenosti. Umoran od svega, sjeo je na obalu oceana, misleći da je stigao do kraja svijeta. Riječi mudraca odzvanjale su mu u glavi.

Dugo je sjedio na obali promatrajući sunce i oblake, a noću mjesec i zvijezde i konačno je vidio svoju prošlost i budućnost kako se stapaju u sadašnjem trenutku i oblikuju njegov život.

Znao je odgovor. Ne postoji mjesto na svijetu gdje se počeci spajaju s krajevima, ali na svakom mjestu kraj se ulijeva u novi početak u jednom određenom trenutku.

Ponovo je potražio starca koji ga je uputio ka horizontu, odlučan u namjeri da ovlada vremenom i sazna u kojem trenutku se može osloboditi loše sreće.

Čovjek je pitao mudraca: “Sada znam gdje se spajaju početak i kraj, što da radim?”

atma.hr – 52
Mudrac je odgovorio:

“Ako je tvoja prošlost ispunjena patnjom, pričekaj trenutak kad se sunce na horizontu krene penjati i tada ostavi svu patnju iza sebe.

Ako si u prošlosti bio rob loših navika, pričekaj da se sunce krene penjati i u naredna tri dana radi samo ono što želiš raditi do kraja života.

Ako je tvoja prošlost ispunjena mučnim odnosima, tada potraži neke nove ljude i kreni s njima u svoju budućnost, a sve ostale ostavi iza sebe i ne gledaj unatrag.

Ako u tvom životu nije bilo radosti, tada uradi bilo što što će te učiniti sretnim, koliko god da je to mala stvar, ona će se proširiti na cijelu tvoju budućnost.

Ako u tvom životu nije bilo ljubavi, u tom trenutku s čežnjom pogledaj u sunce i srest ćeš ljubav svog života.”

Čovjek se zahvalio i otišao svojim putem.

Nikada više nije posjetio mudraca.

Neka vaš stare muke ostanu iza vas, ponesite samo ono čime želite ispuniti svoju budućnost. Ako to učinite, susrest ćete ljubav svog života!

Barem tako kaže stara legenda o čovjeku i mudracu…

web-tribune.com