Jabučni ocat karakteristike

Jabučni ocat nastaje fermentacijom prirodnog soka od jabuke. U toku procesa fermentacije kvasac i bakterije razgrađuju šećer prvo u alkohol, a potom u ocat. Jabučni ocat sadrži kiseline kao što su: jabučna, mliječna i limunska. Ovo je prirodni eliksir koji se koristi u kuhanju, ali i u liječenju raznih bolesti.

Jabučni ocat vitamini

Jabučni ocat u sebi sadrži mnoge vitamine poput: A, B1, B2, B6, C, E, pektin, beta karoten kao i bioflavonoide. Bogat je i mineralima koji povoljno utječu na organizam kao što su: željezo, kalij, natrij, fosfor, kalcij, fluor i magnezij.

atma.hr – 52
Jabučni ocat zdravlje

Jabučni ocat je vrlo zdrav i njegova primjena je široka. Kako pomaže dijabetičarima isto tako smanjuje krvni tlak i pomaže onima koji pate od artritisa, alergija, gihta i gripe. Podiže raspoloženje i otklanja umor, bolove u mišićima i grčeve. Koristi se i u vidu obloga kod reumatskih bolesti i proširenih vena.

Jabučni ocat za dijabetes

Mnoga ispitivanja su pokazala da je utjecaj  jabučnog octa jako povoljan za dijabetičare. Pomaže kod poboljšavanja razine šećera u krvi i smanjuje trigliceride i kolesterol. Potrebno je popiti 2 žlice jabučnog octa prije spavanje za reguliranje šećera.

Jabučni ocat za mršavljenje

Jabučni ocat ubrzava metabolizam i poboljšava varenje. Omogućuje ubrzano varenje i proces trošenja kalorija. Beta karoten koji jabučni ocat sadrži je odličan za skidanje masnih naslaga. Preporučuje se uzimati obroka kako bi se smanjio apetit i povećao osećaj sitosti.

Ovo je i odličan način čišćenja organizma i izbacivanja štetnih toksina. Potrebno je 2 žlice jabučnog octa rastvoriti u 1 čašu vode i popiti prije jela.

O tome kako jabučni ocat pomaže kod mršavljenja te još neke informacije možete pročitati na internetu.

atma.hr – 52
Jabučni ocat za ljepotu

Osim svog ljekovitog svojstva jabučni ocat se koristi i u kozmetici. Čisti lice, jača kosu, uklanja perut i koristi se kao sredstvo protiv ekcema. Za ekcem se preporučuje octom mazati 4 puta dnevno kako bi se smanjio svrab i umirila koža. Ako imate problem sa peruti potrebno je pomiješati jednaku količinu octa i vode te umasirati u glavu. Neka odstoji 15 do 20 minuta pa isprati mlakom vodom.

Jabučni ocat i med

Jabučni ocat i med su dvije prirodne namirnice koje imaju mnoga ljekovita dejstva. Zajedno one čine savršenu kombinaciju u liečenju raznih tegoba. Med ima nisku pH vrednost, a aboje podižu alkalnost organizma. Pomažu kod otklanjanja stresa koji je nastao usljed nezdrave prehrane, pušenja, gaziranih pića… Ukoliko osjećate malaksalost ili ste stalno umorni probajte ovu mješavinu. Potrebno je svaku večer pred spavanje uzeti 2 žličice meda i jabučnog octa. Ukoliko imate glavobolju i bolove u sinusima treba pomiješati 2 žlice jabučnog octa i meda u vodu i piti par puta dnevno u razmaku od par sati.

53 SUPERHRANA

SUPERHRANA

superhrana 1

Kreativne ideje za uvođenje supernamirnica u svakodnevnu prehranu

Kuharica, ali i knjiga koja nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja.

Autorica nam donosi slasne i originalne, ali jednostavne recepte koje je lako uklopiti u dnevnu rutinu i obiteljski jelovnik. Od doručka do večere, od energetskih napitaka do brzih slastica za podizanje energije i snage, ova knjiga je vodič za cjelovitu gurmansku prehranu, uz koju ćete "pucati od zdravlja".