Designed by Freepik

Kada uvrstite u svoj raspored stvari zbog kojih se osjećate opušteno i osvježeno, imate više energije i postajete bolji roditelj, bračni drug, zaposlenik i prijatelj. Čak i ako se trava čini zelenija s druge strane ograde, uz malo njege i ljubavi prema sebi, možete osigurati da trava i u vašem vrtu uvijek bude bujna, zelena i lijepa. Evo kako to postići…

atma.hr – 52
Želite li više ljubavi i sreće u svom životu? Želite li prestati osjećati potrebu da se uspoređujete s drugim ljudima, jer ste tako sretni i zadovoljni sa svime što imate?

Kada život postane prepun obaveza, zbog rokova, djece i drugih obveza, obično prva stvar koju žrtvujete je vrijeme za zabavu i opuštanje.

Uostalom, kad imate zahtjevnu djecu, važne poslovne projekte i roditelje za koje trebate brinuti, stvari kao što su izlasci sa svojim partnerom, druženja s prijateljima i odlasci u teretanu iznenada se ne čine tako važne.

… Ali to su trenutci u životu kad trebamo ljubav i radost više nego ikada. Kada si uskratimo takve stvari brzo se umaramo i postajemo frustrirani. Počinjete zavidjeti drugim ljudima, više se prepirete sa svojim partnerom, imate manje energije za svoju djecu, nitko nije sretan.

No, dobra vijest je – kada uvrstite u svoj raspored stvari zbog kojih se osjećate opušteno i osvježeno – imate više energije i postajete bolji roditelj, bračni drug, zaposlenik i prijatelj. Čak i ako se trava čini zelenija s druge strane ograde, uz malo njege i ljubavi prema sebi, možete osigurati da trava i u vašem vrtu uvijek bude bujna, zelena i lijepa.

Četiri koraka kojima ćete donijeti više ljubavi i radosti u svoj život, počevši od danas:

atma.hr – 52
1. „Isključite se“

Nevjerojatno je koliko vremena provodimo na našim uređajima. Koliko vremena provedete svaki dan bez mobitela, računala, tableta i televizora?

Postali smo programirani da budemo na „visokoj pripravnosti„ za SMS poruke, Facebook obavijesti, telefonske pozive, e-mailove i lista ide dalje… To je veliki razlog zašto se nikada ne možemo uistinu ‘isključiti’!

Kako bi izašli na kraj s ovim, pokušajte odvojiti neko vrijeme, barem jednom dnevno, kada ćete se udaljiti od svih tih smetnji. To može biti vrlo jednostavno: ostavite telefon u uredu kada odete na pauzu, isključite ga kada se igrate sa svojom djecom ili izađete na kavu sa svojim prijateljima..

A ako se stvarno želite odmoriti, pokušajte otići na izlet za vikend sa svojom obitelji ili prijateljima ostavljajući sve elektroničke uređaje kod kuće! Nevjerojatno je koliko to može biti osvježavajuće! Osjećat ćete se povezaniji s onim što se događa u sadašnjem trenutku bez svih onih ‘prozora’ otvorenih u pozadini … To je kao da vam netko skine teret s ramena. Još danas počnite živjeti život ispunjen radošću i ljubavlju!

banner za knjige stvorite novo ja

2. Naučite voljeti sebe

Volite li doista sebe? … Ili ste previše zauzeti s fokusiranjem na svoje ‘mane’ i ‘slabosti’? Budimo realni, svi smo mi ponekad previše strogi prema sebi. Lako uočavamo svoje mane, potpuno zanemarujući sve svoje pozitivne osobine.

U redu je ponekad preispitivati sebe, ali nije u redu kada se počnemo napadati i sebe kriviti jer nismo “savršeni”.

Dakle, sada želim da otpustite ove samoograničavajuće misli, te da ih zamijenite s mislima o ljubavi i zahvalnosti. Imate toliko toga za ponuditi, vrijeme je da shvatite koliko ste posebna osoba! Odličan način da počnete voljeti i njegovati sebe je da svakodnevno ponavljate pozitivne afirmacije.

Ponavljajte ih kad god vam je potrebno da se malo podsjetite koliko ste nevjerojatni.  Što više nađete ljubavi, mira i prihvaćanja unutar sebe, više ljubavi ćete moći dati drugima.

atma.hr – 52
3. Pružite ljubav i podršku

Naši odnosi s prijateljima i članovima obitelji su neki od najdragocjenijih i najposebnijih dijelova našeg života. Ne postoji ljepša stvar od iskazivanja ljubavi i podrške svojim najmilijima. Kada uljepšamo nečiji dan i sami se osjećamo bolje.

Zagrljaji, poljupci, osmjesi, zahvale i pohvale – to su sve sjajni načini kojima možete pokazati svojim bližnjima da ih volite, cijenite, podržavate i volite. Baš kao što vi u sebi imate strahove i nesigurnost, isto tako i vaši prijatelji i članovi obitelji skrivaju jednake osjećaje ispod površine … i trebaju vašu podršku, ljubav i vjeru.

Ne postoji ništa posebnije od pomaganja našim najmilijima da steknu uvid u svoju unutarnju snagu, ljepotu i jedinstvenost. Što više vježbate oprost, prihvaćanje i otvaranje svog srca drugima, to će više oni to isto činiti za vas. Kada bezuvjetno volite druge ljude, ljubav će vam se vratiti u neograničenim količinama!

banner za knjige GABOR Mate

4. Odvojite vrijeme za zabavu

Ako imate djecu, znat ćete kako majstorski svaku situaciju pretvore u zabavu. Oni se slobodno smiju sebi, drugima i pronalaze zabavu čak i u najozbiljnijim okolnostima. Zabava je tako važna za našu sreću i dobrobit … a kao odrasle osobe, to je nešto što često ne dobivamo dovoljno!

Ukoliko nemate dovoljno zabave u vašem životu u zadnje vrijeme,uvrstite je u svoj raspored! Možda zvuči čudno – „planiranje zabave!“, ali to je samo klik da uopće započnete. Ništa ne uklanja stres bolje od smijanja s prijateljima i obitelji.

atma.hr – 52
Dakle, smislite neke zabavne stvari koje bi mogli učiniti u bliskoj budućnosti s ljudima koje volite. Na primjer, mogli biste organizirati večeru sa svojim prijateljima, upisati se na sport koji volite, iznenaditi svog partnera s romantičnim izletom ili organizirati obiteljsko putovanje…

Postoji toliko mnogo stvari koje možete učiniti kako bi imali više zabave u svom životu, a što više planirate zabavu, prije će postati prirodan dio vašeg svakodnevnog života! Zapamtite, imate pravo na predah i imate pravo se zabaviti.

Odnosite se prema vremenu provedenom sa svojim voljenima kao prema daru i pomažite jedni drugima u stjecanju pozitivnog pogleda na život.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić